دانلود و خرید کتاب جادوی زاویه دید آلیشیا راسلی ترجمه محسن سلیمانی
تصویر جلد کتاب جادوی زاویه دید

کتاب جادوی زاویه دید

معرفی کتاب جادوی زاویه دید

کتاب جادوی زاویه دید نوشته آلیشیا راسلی است که درباره زاویه دید و نقش تعیین‌کننده و پررنگ آن در ادبیات و داستان‌نویسی سخن می‌گوید.

درباره کتاب جادوی زاویه دید

یکی از راه‌های تنوع بخشیدن به ساختار داستانی، که برای همه آشناست، استفاده از زاویهٔ دید است؛ استفاده از چشم‌اندازی در روایت که خواننده از طریق آن داستان را تجربه می‌کند. از دیرباز داستان‌گویان فهمیده بودند که با تغییر راوی‌ْ داستان هم تغییر می‌کند. برای درک بهتر قدرت جادویی زاویهٔ دید، باید درک و شناخت دوگانهٔ خواننده با فرهنگ را نیز به ویژگی منحصربه‌فردِ چشم‌انداز نویسنده هنگام روایت داستان افزود. خواننده‌ها می‌توانند کاملاً به درون شخصیت جذاب داستان فروبروند، ضمن اینکه، مثل یک ناظر بیرونی، با فاصله‌گیری از شخصیت، شاهد کارهای او باشند. به این ترتیب، آن‌ها نه‌تنها می‌توانند هم‌زمان به نیابت از طرف شخصیت در اتفاقات داستان شرکت کنند، بلکه می‌توانند، با ذهنی فعال، از شرکت در این اتفاقات استفاده کنند و همه چیز را تجزیه و تحلیل نمایند.

آلیشیا راسلی در این کتاب به بررسی این نکته پرداخته‌ که نویسنده چگونه می‌تواند ـ با تغییر زاویهٔ دید ـ تجربیاتی پیچیده، ظریف، و دوسویه (تعاملی) را به خواننده ارائه دهد و هر اثر داستانی را، حتی اگر مضمونی کهنه و قدیمی داشته باشد،‌ تر و تازه جلوه دهد. او توضیح می‌دهد که برای این کار نویسنده‌ها نخست باید شخصیت‌هایی جاندار، که انگیزه‌هایی قوی دارند، خلق کنند و این شخصیت‌ها را در موقعیت‌هایی سخت یا گیرا قرار دهند، سپس، زاویهٔ دیدی دقیق برای تعریف داستانشان پیدا کنند و این زاویهٔ دید را چنان پر و بال دهند که داستانشان در ذهن خواننده زنده شود.

 خواندن کتاب جادوی زاویه دید را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

علاقه‌مندان به یادگیری فنون داستان‌نویسی مخاطبان این کتاب‌اند.

درباره آلیشیا راسلی

آلیشیا راسلی، داستان‌نویس، مقاله‌نویس، پژوهشگر، و استاد ادبیات داستانیِ امریکایی‌تبار، کارشناسی ارشد خود را در ادبیات و زبان انگلیسی از دانشگاه باتلر یونیورسیتی گرفت و پس از آن یکسره خود را وقف نویسندگی و آموزش نویسندگی کرد. وی اینک مدیر یکی از مشهورترین سایت‌های آموزش نویسندگی، از طریق اینترنت، است. او هشت سال نیز در زمینهٔ داستان‌نویسی در دانشگاه ایندیانا در امریکا تدریس کرده است. راسلی تا کنون مقالات زیادی درباره داستان‌نویسی نوشته و نُه رمان عاشقانه نیز منتشر کرده است. آخرین رمان او، با نام سالی که او سقوط کرد، در سال ۲۰۱۰ در امریکا منتشر شد.

بخشی از کتاب جادوی زاویه دید

شاید شما از دوران مدرسه اول شخص (من)‌، دوم شخص (تو یا شما)، و سوم شخص (او) را در دستور زبان به یاد داشته باشید. اما قضیهٔ شخص‌ها در دستور زبان تازه فقط شروع بحث زاویهٔ دید در داستان است. در زاویهٔ دید این من/ شما/ او شخصی است که ارزش‌ها، احساسات، افکار، و نگرش‌های منحصربه‌فردی در ادراک جهان و نوع گفتن داستان دارد. نویسنده می‌تواند با تعیین زاویهٔ دیدِ شخصیتِ داستانی‌اش و اینکه این زاویهٔ دید چه تأثیری در روایت طرح داستان می‌گذارد،‌ داستانی خاص و نثری جاندار خلق کند.

خُب حالا این زاویهٔ دید چیست؟ زاویهٔ دید چشم‌اندازی است که خواننده می‌تواند با آن داستان را تجربه کند. چشم‌انداز در اینجا همان ادراک، افکار، و احساسات است و زاویهٔ دید در داستان مشخص می‌کند که شما موقع خواندن داستانْ ادراکات (دیدنی‌ها، شنیدنی‌ها، و سه حس دیگر)‌، افکار، و احساسات چه کسی را بفهمید و حس کنید. این البته تعریفی ساده است و طبعاً شما وقتی موضوع زاویهٔ دید را بیشتر بکاوید، موضوع پیچیده‌تر می‌شود.

زاویهٔ دید همان ماشینی است که خواننده با آن در داستان سفر می‌کند. در بیشتر مسیرِ داستان یکی از شخصیت‌ها این ماشین را می‌راند و ما برخی از حوادث را با چشمان این شخصیت می‌بینیم، با گوش‌های او می‌شنویم، و با احساسات او حس می‌کنیم. البته، ممکن است ما واقعاً حس و فکر نکنیم که در یک نبرد در میدان جنگ، در جلد (ذهن و جسم) شخصیتی به نام اسمیت فرورفته‌ایم، اما وقتی توپی در این میدان جنگ شلیک می‌شود حس می‌کنیم که گوش‌های ما هم مثل گوش‌های اسمیت کر شده و چشمانمان درست مثل چشمانِ او تار می‌بیند، و داریم مثل اسمیت فکر می‌کنیم که اسلحه را بیندازیم و به طرف جنگل فرار کنیم. به علاوه، درست مثل او ـ اما البته بدون اینکه مجبور باشیم در میدان نبرد بجنگیم ـ احساس خستگی و یأس کنیم و زجر بکشیم. گو اینکه در این موقع نویسنده هر جا بخواهد زاویهٔ دید داستان را از این شخص به شخص دیگری تغییر می‌دهد ـ مثلاً ما را از جلد اسمیت به جلد یک گزارشگر کهنه‌کار نظامی منتقل می‌کند که دارد خلاصهٔ گزارشی را از میدان جنگ برای شنوندگان اخبار شب رادیو می‌گوید. در حالت دوم ما با شخصی هم‌احساس می‌شویم که به دلیل اینکه دارد در یک جای اَمن، میکروفن در دست و راحت، دربارهٔ اشخاصی که زیر گلوله دارند می‌جنگند گزارشی می‌دهد احساس شرم و گناه می‌کند.

در واقع، این نویسنده است که تصمیم می‌گیرد هنگام تعریف داستان هر بار ما داستان را از دید چه کسی تجربه کنیم. برای تعریفِ درستِ داستان و استفادهٔ بجا از زاویهٔ دید، چندین شیوهٔ خوب و چندین شیوهٔ بد داریم که ما در این کتاب می‌خواهیم به همهٔ این شیوه‌ها بپردازیم. اما نکتهٔ بسیار مهمی که هیچ وقت نباید از یادمان برود این است: با اینکه زاویهٔ دید خواننده‌محور است، اما کنترل آن در دست نویسنده است. 

حسن
۱۴۰۰/۰۵/۰۷

یک مرجع عالی و کاربردی برای نویسندگان که کاملا تخصصی مهارت استفاده از زاویه‌دید را آموزش می‌دهد. این کتاب بسیار بدردبخور و روان است. هر نویسنده‌ای از خواندنش لذت خواهد برد و دنیای جدیدی از معرفت نویسندگی در پیش رویش

- بیشتر
Farhad Esmaeilzadeh
۱۴۰۲/۰۷/۰۱

واقعیتش این کتاب برای آموزش زاویه دید توسط یک نویسنده غیرایرانی تالیف شده و یک حرکت بسیار عالی و مثبت هست. فقط میدونید مشکل چیه، اینکه جناب مترجم زحمت کشیدن هرجا که خودشون تشخیص دادن، متن اصلی رو کلا حذف

- بیشتر
علیرضا رضایی
۱۴۰۳/۰۷/۱۴

توی این کتاب خیلی کم تر از اونچه که باید به نکاتِ مفید، بدیع و کاربردی درباره زاویه دید برمی خورید.

وقتی زاویهٔ دید عیب و ایرادی داشته باشد خوانندگان متوجه آن می‌شوند؛ اگرچه در این حالتْ آن‌ها دقیقاً نمی‌توانند مشخص کنند که اِشکال از زاویهٔ دید است، اما احساس می‌کنند شخصیت‌ها از آن‌ها دورند یا حس می‌کنند رمان لَق است یا به‌سختی می‌توانند به خواندن ادامه دهند یا شاید آن‌ها هنگامِ خواندنِ داستان بگویند: «من اصلاً با قهرمان داستان احساس نزدیکی نمی‌کنم. راستش من تازه در فصل چهارم حدس زدم قهرمان اوست. تعدادِ شخصیت‌های داستان چقدر زیاد است!» این‌ها همه نشانهٔ عیب و ایراد زاویهٔ دید است که می‌توان آن‌ها را با تجزیه و تحلیل و بازنویسی بیشتر درست کرد.
Saied mahdi hosseini
رمان خشم و هیاهو، نوشتهٔ ویلیام فاکنر. این اثر، همان طور که نوشتم، از اولین آثار و از جمله بهترین آثاری است که با چند منْ راوی اول شخص یا در واقع با سه منْ راوی (بنجامین کامپسون، کونتین کامپسون، و جیسون کامپسون) نوشته شده است. فصل آخر را نیز سوم شخص دانای کل (نویسنده) بازگو می کند. این داستان دربارهٔ خانوادهٔ اشرافی کامپسون است که سعی دارد در برابر فروپاشی و زوال مقاومت کند. این رمان چهار شخصیت کلیدی دارد: کدی، بنجامین، کونتین، و جیسون. کدی کامپسون دختر خانواده است و بخش زیادی از داستان دربارهٔ اوست؛
کاربر ۱۴۳۲۵۹۸
چون داستانِ کلی دربارهٔ ارتباط سه پسر دیگر با خواهرشان است. بنجامین یا بنجی (منْ راوی فصل اول) معلول ذهنی است و شدیداً عاشق خواهرش، کدی. اما عشق او ساده است. همان طور که گفتیم، کونتین کامپسون (منْ راوی فصل دوم داستان) پسر بزرگ خانواده و، تحت تأثیر پدرش، آدمی بدبین و افسرده است و بالاخره کارش به خودکشی می‌کشد. او نیز علاقهٔ زیادی به خواهرش، که بی‌بند و بار شده، دارد. عشق او به خواهرش آگاهانه است و حاضر است حتی جان خود را فدای او کند. جیسون (منْ راوی بخش سوم) بعداً سرپرست خانواده می‌شود. همهٔ فکر و ذکر او پول است و هیچ علاقه‌ای به خواهرش، کدی، ندارد و اصلاً نمی‌فهمد عشق و محبت یعنی چه. او حتی به خاطر نگه داشتن دختر ِکدی از او اخاذی می‌کند. در این رمان نویسنده از فنی که از روان‌کاوی گرفته شده و به جریان سیال ذهن یا تک‌گویی درونی مشهور است برای داستان‌گویی استفاده می‌کند.
کاربر ۱۴۳۲۵۹۸
زاویهٔ دید برای داستان شما چه می‌کند؟ برای اینکه تأثیر زاویهٔ دید را روی خواننده به اوج برسانیم، لازم است امکانات بالقوهٔ آن را بشناسیم. انتخاب درست نوع زاویهٔ دید تأثیراتی جادویی در خواننده به جای می‌گذارد، از جمله: ۱. باعث می‌شود خواننده، با استفاده از دید یک فرد، از یک اتفاق خاصْ تجربه‌ای پیدا کند (مثل همان تجربهٔ سرباز در سنگر در نبرد واترلو یا تجربهٔ سرلشکرهای ستاد از همین نبرد). این امکانْ جهان‌بینی خواننده را وسیع می‌کند، چون به او اجازه می‌دهد نقبی به احساسات، افکار، و نوع درک کس دیگری (شخصیت راوی) از واقعیت بزند. این بصیرت سرنخ‌هایی به خواننده می‌دهد تا بفهمد یک شخصیت خاص کیست و تأثیر خاص او در رفتارش چیست. ۲. با ترغیب خواننده به همراهی با شخصیت‌ها
کاربر ۱۴۳۲۵۹۸
در حوادث و پیش‌بینی تصمیم بعدی آن‌ها، کاری می‌کند که خواننده به تجربه‌ای دوسویه یا دوطرفه هنگام خواندن داستان دست یابد. ۳. احساس یکی شدن خواننده را با شخصیت‌ها تشدید می‌کند، به گونه‌ای که اهداف و درگیری‌های شخصیت راوی، برای لحظاتی هم که شده، برای خواننده خیلی مهم می‌شود. (و باعث می‌شود او صفحات رمان را ورق بزند و جلو برود) ۴. اطلاعاتی را منتقل یا مخفی می‌کند؛ اطلاعاتی که شخصیت خاصی می‌داند تا خواننده احساس وابستگی به او کند. (یا در حالت تعلیق بماند) ۵. با نشان دادن افکار و احساسات مختلف اشخاص در برابر یک اتفاق واحد شخصیت‌ها را خاص و از هم متمایز می‌کند. ۶. با نشان دادن تضاد بین ظاهر (بیرون) و باطن (درون) معنای پنهانی را آشکار می‌کند.
کاربر ۱۴۳۲۵۹۸
وقتی زاویهٔ دید عیب و ایرادی داشته باشد خوانندگان متوجه آن می‌شوند؛ اگرچه در این حالتْ آن‌ها دقیقاً نمی‌توانند مشخص کنند که اِشکال از زاویهٔ دید است، اما احساس می‌کنند شخصیت‌ها از آن‌ها دورند یا حس می‌کنند رمان لَق است یا به‌سختی می‌توانند به خواندن ادامه دهند یا شاید آن‌ها هنگامِ خواندنِ داستان بگویند: «من اصلاً با قهرمان داستان احساس نزدیکی نمی‌کنم.
کاربر ۱۴۳۲۵۹۸
قالب داستانی‌ای که انتخاب کرده‌اید در انتخاب نوع زاویهٔ دید برای داستانتان بسیار تأثیر می‌گذارد و باز نوع رویکرد شما به زاویهٔ دید ممکن است در تصمیم‌گیریِ مدیرتولید ناشر دربارهٔ شیوهٔ بازاریابیِ اثرتان تأثیر بگذارد (از این نظر که آیا اثر شما قالبِ داستانیِ خاصی دارد، یا داستانی عمومی است و یا داستانی ادبی). خط‌کشی بین قالب‌های ادبی ممکن است، بسته به هر دورهٔ تاریخی، فرق کند، مثلاً داستان عاشقانهٔ امروزی به معنی همان داستان عاشقانهٔ دوران چاسر نیست، اما، در هر حال، اکثر داستان‌های معاصر را می‌توان به قالب‌های زیر تقسیم کرد: داستان معما، کارآگاهی، پُرتعلیق‌، علمی ـ تخیلی‌، عاشقانه، ترسناک، وسترن، پُرحادثه (پزشکی یا حقوقی)، پُرماجرا یا ادبی. زاویهٔ دیدها بی‌اندازه متنوع‌اند و شما باید زاویهٔ دیدی را انتخاب کنید که مناسب‌ترین شیوه برای تعریف داستانتان باشد. ب
کاربر ۱۴۳۲۵۹۸
در این حالت منْ راوی هر چه در ذهن دارد (افکار، برداشت‌ها، واکنش‌ها، و خاطرات درهم گذشته و حال)، بدون اینکه مثل داستان‌های عادی به آن‌ها، از نظر زمانی، نظمی تقویمی بدهد یا با رعایت دستور زبان ساختاری مرسوم ببخشد، به طور درهم و نامنظم و با کلمات و جملات ناقص بیرون می‌ریزد و روی کاغذ می‌آورد. در فصل اول، که منْ راویِ آن بنجی (معلول ذهنی) است، و فصل دوم، که منْ راوی آن کونتین بدبین و افسرده است، برخی از جاها روایت به‌شدت آشفته و پریشان می‌شود که در واقع بازتابی است از ذهن هر دو شخصیت. این رمان به جهت به‌کارگیریِ تک‌گویی درونی اثرِ برجسته‌ای است.
کاربر ۱۴۳۲۵۹۸

حجم

۵۶۷٫۵ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۴

تعداد صفحه‌ها

۶۸۸ صفحه

حجم

۵۶۷٫۵ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۴

تعداد صفحه‌ها

۶۸۸ صفحه

قیمت:
۲۰۶,۰۰۰
۱۰۳,۰۰۰
۵۰%
تومان