کتاب نگرشی بر دین زرتشتی
معرفی کتاب نگرشی بر دین زرتشتی
کتاب نگرشی بر دین زرتشتی نوشته بهنام مرادیان، پژوهشگر دین و فرهنگ زرتشتی، است که تصویری روان و آسانفهم از دین زرتشتی برای مخاطب غیرآکادمیک ارائه میدهد.
دین زرتشتی نخستین دین یکتاپرست ایرانی است که نزدیک به چهار هزار سال پیش توسط زرتشت یا اشوزرتشت، پیامبر این دین عرضه شد. این دین با سه پایه کلیدی خود شناخته میشود: اندیشه نیک، گفتار نیک، کردار نیک. زرتشت در آموزههایش کوشید انسانها را برای رسیدن به اخلاق فردی و نظم اجتماعی ایدهآل راهنمایی کند. کهنترین آموزشهای دین زرتشتی، در کتاب گاتها که کتاب آسمانی زرتشتیان شناخته میشود جای دارد.
درباره کتاب نگرشی بر دین زرتشتی
کتاب نگرشی بر دین زرتشتی همانگونه که از نامش پیداست میکوشد تصویری فراگیر و همهجانبه ولی در عین حال، غیرتخصصی به زبان ساده از دین زرتشتی را برای کسانی که مایل هستند با این دین آشنا شوند عرضه کند. بهنام مرادیان نویسنده این کتاب که خود زرتشتی است، سالها است به صورت خودآموخته در زمینه دین و فرهنگ زرتشتی و بازآفرینی آن برای زندگی معاصر پژوهش میکند. بر اساس مقدمه کتاب، نگرشی بر دین زرتشتی پاسخی به این دغدغه و نیاز است که عموم مردم و افراد غیرزرتشتی تصویر روشن و قابل استنادی از این دین باستانی ایران ندارند و منبعی روان و آسانخوان در دسترسشان قرار ندارد.
نگرشی بر دین زرتشتی در ۱۲ فصل تدوین شده است و تلاش کرده همه زمینهها و ابعاد دین، فرهنگ و جامعه زرتشتی را در یکجا قالببندی و به نمایش بگذارد. تاریخ دین زرتشتی، باورها و جهانبینی زرتشتی، کتاب آسمانی و متنهای دینی زرتشتیان، مراسم، جشنها و آیینهای زرتشتی، مبانی اخلاق زرتشتی، پیکربندی جامعه زرتشتی، موبدان و روحانیت زرتشتی، مکانهای دینی و آیینی زرتشتی، گویش و فرهنگ شفاهی زرتشتیان، استورهشناسی و نمادشناسی زرتشتی، از جمله فصلهای این کتاب است.
بهنام مرادیان در نگارش این کتاب کوشیده تا مطالب را به صورت ساده توضیح دهد. او از تخصصی شدن مباحث جلوگیری کرده است و به این ترتیب اثری آفریده است که برای همه افراد، حتی کسانی که هیچ مطالعه و پیشزمینهای درباره این مباحث ندارد، قابل استفاده است.
کتاب نگرشی بر دین زرتشتی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
کتاب نگرشی بر دین زرتشتی برای همه کسانی که قصد دارند با دین زرتشتی به عنوان دین باستانی و کهن ایران آشنا شوند، قابل استفاده است. دانشجویان و پژوهشگران حوزه دین و تاریخ ایران باستان هم میتوانند از این کتاب بهره ببرند.
بخشی از کتاب نگرشی بر دین زرتشتی
کهنترین سندی که پیرامون یکتاپرستی در ایران در دست هست، گاهان، سرودههای اشوزرتشت پیامبر ایرانی است. در این کتاب که بنیاد جهانبینی زرتشتی در آن بیان شده است، اهورامزدا به عنوان آفریدگار یگانه و پیونددهنده شیرازه جهان آفرینش بیان شده است.
نوینترین برگردانی که از معنای این واژه در دست است، آن را بدینگونه ریشهشناسی میکند:
اهورا: هستی، وجود یا هستیآفرین + مزدا: دهنده خرد، خردآفرین یا دانای بزرگ. بنابراین اهورامزدا به معنای «آنکه خرد را در جهان آفرید» یا «دانای بزرگ هستیآفرین» ترجمه میشود.
در گاتها، نام خداوند معمولا به صورت اهورا و مزدا به طور جداگانه استفاده شده است. یک نظریه اینست که هر گاه سخن از آفرینش پدیدههای گیتایی یا مادی است، عنوان اهورا استفاده میشود و هر جا سخن از آفرینش مینوی یا غیرمادی است، نام مزدا. در اوستا یا در سنگنگارهها، «مزدااهورا» و «اهورامزدا» هر دو دیده میشوند.
در گاتها، اهورامزدا، میآموزاند، هدایت میکند، ارزانی میکند و اوست که اشا را به عنوان یک نظم آرمانی آفریده است و زرتشت ما را برای رسیدن به آن فرامیخواند.
زرتشت در گاهان در حال کاوش و شناخت اهورامزدا است و از پرسشهای پرشمار از او خودداری نمیکند. زرتشت از اهورامزدا درباره سرنوشت کارهای انسانها، چگونگی آفرینش و آینده میپرسد. در فرهنگ زرتشتی به این پرسش و پاسخ، «همپرسگی با اهورامزدا» گفته میشود و معادل ایرانی و آریایی وحی یا از دید عرفانی شهود به نظر میرسد.
سلام هرکدام ازماوظیفه داریم این دست کتابها ومعرفی فرهنگهارابیشترکنید.تاهمه باهم مهربان وعاشق هم باشیم مگرنه اینکه مادرایران عزیزمون بادین ومذاهب مختلف درکنارهم زندگی میکنیم پس چرابهضی اب راگل الودمیکنن ومیخان اسلام وزرتشت رامقابل هم معرفی کنندوهمچنین سایرادیان را بنده مسلمان وشیعه ام. ولی علاوه
موبد اردشیر خورشیدیان میگه زرتشت پیامبر بوده، موبد نیکنام میگه زرتشت پیامبر نبوده پس زرتشت کی بوده؟
خواندن این کتاب را توصیه میکنم. گمان میکنم نویسنده تحت تاثیر دین شناسی اسلام، دین زرتشتی را معرفی کرده است. دید مقایسه ای نویسنده، خواندن کتاب را راحتتر کرده است. بخشی که مربوط به اداب و رسوم و جشنهای زرتشتی
با مطالعه این کتاب بخش قابل توجهی از فرهنگ و ریشه های ایران امروز را مرور خواهیم کرد و درکی کامل تر در ما شکل خواهد گرفت ، من که لذت بردم .
همیشه کتابایی که درباره دین زرتشتی میخوندم خیلی تخصصی بود یا اینکه کلا می خواست به این دین خرده بگیره. این کتاب ولی هم دسته بندی و طبقه بندی روشن داشت و هم درسهای دانشگاه رو تحویل مخاطب عمومی نکرده
کتاب خوب و محتصر و مفیدی بود فقط در خیلی از قسمت ها از لحاظ زبان نوشتاری به ویراستاری نیاز داشت. نکته دیگه در مورد محتوای کتاب اطلاق کلمه ی اروپایی پسند به داستان اسکندر بود و به عنوان شاهد