دانلود و خرید کتاب مطهری و مسئله‌ی زن علی غلامی
با کد تخفیف OFF30 اولین کتاب الکترونیکی یا صوتی‌ات را با ۳۰٪ تخفیف از طاقچه دریافت کن.

معرفی کتاب مطهری و مسئله‌ی زن

مطهری و مسئله‌ی زن جلد چهارم از مجموعه بازخوانی مطهری پس از چهل سال نوشته علی غلامی است.

با وجود گذشت چهل سال از شهادت آیت‌الله مرتضی مطهری، هنوز پژوهشگران از خوان گستردهٔ آراء و نظرات این متفکر شهید استفاده و به آن استناد می‌کنند. درعین‌حال، طی این مدت، در حوزه‌هایی که استاد در آن‌ها قلم زده یا سخن رانده است، موضوعات و چالش‌های جدید بسیاری پدید آمده‌اند، ازجمله در حوزهٔ تفسیر، فلسفهٔ اسلامی، فلسفهٔ غرب، کلام، حقوق زن، اسلام و ایران، تعلیم و تربیت، معرفت‌شناسی، تاریخ اسلام، مباحث اجتماعی و سیاسی، سیرهٔ معصومان (ع)، اقتصاد، و اسلام و تجدد.

 درباره کتاب مطهری و مسئله زن

 در این کتاب به واکاوی اندیشه‌ها و نظرات استاد مطهری درباره سیر تطور حیات اجتماعی زن و مسئله فمینیسم پرداخته شده است و به برخی شبهات درباره مسئله زن در اسلام و غرب براساس دیدگاه استاد پاسخ داده شده‌است.

در مباحث مختلف کتاب سعی شده است با اقتدا به روش استاد شهید، ابتدا ادعای مطرح در موضوع مورد مناقشه تبیین شود و سپس با محوریت آثار و اندیشه‌های ایشان، پاسخ متناظر با آن ارائه شود. در عین حال رعایت اصل ایجاز باعث شد در بیشتر موارد به تلخیص نظرات ایشان و گاهی اشاره به یکی از مطالب ایشان اکتفا شود. همچنین در مواردی که مطالب به کتب مختلف ارجاع شده است، سعی شد به منابع اصلی رجوع و در صورت نیاز به سایر ابعاد مطلب از منظر صاحبان سایر آثار پرداخته شود.

 خواندن کتاب مطهری و مسئله زن را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

 علاقه‌مندان به موضوع مطالعات زنان و زن در منابع اسلامی

بخشی از کتاب مطهری و مسئله زن

وضعیت زنان در غرب حاکی از آن است که برای دوره‌ای طولانی تحقیر، مذمت و سرزنش زن از سوی اندیشمندان و متفکران غربی بر فضای جامعه حاکم بوده است. حال در دوره‌ای که قرار است زن از تحقیر و فرودستی خارج شده، به جایگاه واقعی خویش برسد، ظلم جدید و شدیدتری بر زن وارد می‌شود، ظلم ِ انکارِ زن بودن زن. این ظلم دوم اگر غمبارتر از ظلم اول نباشد، کمتر نیست.

ویل دورانت معتقد است که یهوه در آخرین بند فرمان‌های ده‌گانه‌اش که بر حضرت موسی (ع) فرستاد، زنان را در ردیف چهارپایان و اموال غیرمنقول ذکر کرد. یهوه خود آفریدهٔ تصور و خیال قوم یهود بود. این قوم نیز مانند همهٔ اقوام جنگجو زن را مایهٔ مصیبت و بدبختی می‌دانستند و فقط از این جهت که یگانه منبع تولید سرباز است وجودش را قابل تحمل می‌دیدند. یهودیان قدیم برای تولد دختر برخلاف پسر، شمع روشن نمی‌کردند و مادری که دختر زاده را موظف به دو بار غسل می‌کردند. پسر که به عهد خود با یهوه می‌بالید، در نماز خود این عبارت را تکرار می‌کرد که «خدایا تو را سپاسگزارم که مرا کافر و زن نیافریدی» (Royden, ۱۹۱۷: ۴۵؛ به نقل از دورانت، ۱۳۶۹: ۱۴۹).

سقراط، فیلسوف نامدار یونانی، وجود زن را بزرگ‌ترین منشأ انحطاط بشریت می‌داند. فیثاغورث، دیگر دانشمند یونانی، معتقد است اصلی خوب وجود دارد که نظم، نور و مرد را آفریده است و اصلی بد که آشوب، تیرگی و زن را آفریده است. ارسطو نیز معتقد است که زن چیزی نیست مگر مرد ناکام، خطای طبیعت و حاصل نقصی در آفرینش (گری، ۱۳۷۸: ۷ و ۴۵). به نظر ارسطو آنجا که طبیعت از آفریدن مرد ناتوان است، زن را می‌آفریند؛ زنان و بندگان بنا بر طبیعت محکوم به اسارت هستند و به هیچ وجه سزاوار شرکت در کارهای عمومی نیستند (دورانت، ۱۳۶۹: ۱۴۸).


سعید
۱۴۰۰/۰۴/۲۲

با این کتاب به درک انتقادی و نسبتا جامعی از جریان و مکتب فمنیسم می‌رسید و جواب‌های مستدل به ادعاهای اصلی این جریان علیه دین پیدا می‌کنید.

عجب این است هنگامی که از اختلافات فطری و طبیعی زن و مرد سخن می‌رود، گروهی آن را به عنوان نقص زن و کمال مرد و بالاخره چیزی که موجب یک سلسله برخورداری‌ها برای مرد و یک سلسله محرومیت‌ها برای زن است،‌ تلقی می‌کنند؛ غافل از اینکه نقص و کمال مطرح نیست؛ دستگاه آفرینش نخواسته یکی را کامل و دیگری را ناقص، یکی را برخوردار و دیگری را محروم و مغبون بیافریند. این گروه پس از این تلقی منطقی و حکیمانه! می‌گویند بسیار خوب، حالا که در طبیعت چنین ظلمی بر زن شده و ضعیف و ناقص آفریده شده،‌ آیا ما هم باید مزید بر علت شویم و ظلمی بر ظلم بیفزاییم؟ آیا اگر وضع طبیعی زن را به فراموشی بسپاریم، انسانی‌تر عمل نکرده‌ایم؟
معصومه
زنان باید به بسط مواهب طبیعی خود در جهت و مسیر سرشت خاص خویش بدون تقلید کورکورانه از مردان بکوشند. وظیفه ایشان در راه تکامل بشریت خیلی بزرگ‌تر از مردهاست و نبایستی آن را سرسری گیرند و رها کنند ... نبایستی برای دختران جوان نیز همان طرز فکر و همان نوع زندگی و تشکیلات فکری و همان هدف ایده‌آلی را که برای پسران جوان در نظر می‌گیریم، معمول داریم. متخصصین تعلیم و تربیت باید اختلافات عضوی و روانی جنس مرد و زن و وظایف طبیعی ایشان را در نظر داشته باشند و توجه به این نکته اساسی در بنای آینده تمدن ما حائز کمال اهمیت است
معصومه
وضعیت زنان در غرب حاکی از آن است که برای دوره‌ای طولانی تحقیر، مذمت و سرزنش زن از سوی اندیشمندان و متفکران غربی بر فضای جامعه حاکم بوده است. حال در دوره‌ای که قرار است زن از تحقیر و فرودستی خارج شده، به جایگاه واقعی خویش برسد، ظلم جدید و شدیدتری بر زن وارد می‌شود، ظلم ِ انکارِ زن بودن زن.
معصومه
به عقیده ما اساس و ماهیت زندگی خانوادگی شرکت و مالکیت نیست، وحدت است.
معصومه
ماهیت زندگی خانوادگی به عقیده اروپائیان، شرکت سرمایه‌های انسانی است به شکلی که هر دو نفر به یکدیگر تعلق دارند؛ یک مالکیت دو طرفی است، زن از آنِ مرد است و مرد از آنِ زن، با سایر شرکت‌ها فرقی نمی‌کند جز از جنبه سرمایه. به همین دلیل چندهمسری ممنوع است، طلاق یک‌طرفی نمی‌تواند باشد، نفقه همچنین، مهر موضوع ندارد، عده اگر لازم است برای هر دو طرف لازم است، هیچ‌کدام حق حکومت بر دیگری ندارد و این شرکت مانند هر شرکت دیگر باید بر اساس عدالت باشد.
معصومه
اگر فردی در همه عمر مجرد زیست کند ولی غرق در تمتعات جنسی باشد، این فرد ناقص است، جای خالی در روح او نسبت به همسر قانونی و فرزندان و بالاخره تشکیل عائله وجود دارد. علاقه زوجیت اگر فرضا به حد علاقه به فرزند نیست، چیزی هم کمتر نیست. حقیقت ازدواج پیمان دو روح است، نه شرکت و همکاری برای تعلقات جنسی. سرمایه ازدواج میل به وحدت است که برای همیشه باقی است، نه ذخیره‌ای که در بیضه و تخمدان جمع می‌شود، نه شور جنسی (آثار، ۱۴۸/۵-۱۴۹).
سعید
معنای عدالت عبارت است از «اعطاء کل ذی حق حقه». عدالت زمانی محقق می‌شود که به هر صاحب حقی حقش داده شود.
معصومه
اگر قرار باشد زنان به‌صرف انسان بودن موظف به وظایف مردان باشند و تفاوت‌هایی همچون قدرت بدنی بیشتر مردان و نیازهای جسمی و روحی زنان نادیده انگاشته شود، عملاً حقوق زنان ضایع و تکالیف مردان مرتفع خواهد گردید. به نظر نمی‌رسد که این تفسیر دقیقی از معنای عدالت باشد.
معصومه
اسلام اصل مساوات انسان‌ها را درباره زن و مرد نیز رعایت کرده است. اسلام با تساوی حقوق زن و مرد مخالف نیست، با تشابه حقوق آنها مخالف است
معصومه
ویل دورانت معتقد است که یهوه در آخرین بند فرمان‌های ده‌گانه‌اش که بر حضرت موسی (ع) فرستاد، زنان را در ردیف چهارپایان و اموال غیرمنقول ذکر کرد.
معصومه
کمیت غیر از کیفیت است،‌ برابری غیر از یکنواختی است. آنچه مسلّم است این است که اسلام حقوق یکجور و یکنواختی برای زن و مرد قائل نشده است، ولی اسلام هرگز امتیاز و ترجیح حقوقی برای مردان نسبت به زنان قائل نیست.
معصومه
هیچ‌یک از دو جنس بدون دیگری کامل نیست و همین عامل سبب ایجاد تجاذب بین آن‌ها می‌شود.
معصومه
مرد راحت‌تر از زن نسبت به تجربیات عشقی گذشته‌اش سخن می‌گوید و برایش خسته‌کننده است که دائماً نزد زنی که دوستش دارد باشد، ولی زن لذتی بالاتر از حضور دائمی نزد مرد موردعلاقه‌اش ندارد.
معصومه
مرد بندهٔ شهوت خویش و زن بندهٔ محبت مرد است. مرد به دنبال تصاحب شخص زن و زن به دنبال تصاحب دل مرد است.
معصومه
یکی از موضوعاتی که برای من موجب تعجب است این است که بعضی اصرار دارند که تفاوت زن و مرد را در استعدادهای جسمی و روانی، به حساب ناقص بودن زن و کامل‌تر بودن مرد بگذارند؛ چنین وانمود می‌کنند که قانون خلقت بنا به مصلحتی زن را ناقص آفریده است
معصومه
دیگر اینکه اول ما باید ببینیم هر وقت که بخواهیم تاریخ را تفسیر کنیم، باید قانون اصلی حیات را جنگ بدانیم
Arman hajjar
آموزش زنان و آزادی آن‌ها یکی از شرایط جامعهٔ واقعاً متمدن است. محروم کردن زنان از اینکه بتوانند وجود خود را کمال بخشیده و توانایی خود را برای نیل به سعادت افزایش دهند به این معناست که آن‌ها را پست‌تر از انسان و همچون جانورانی اهلی تلقی کرده باشیم
فافا
خلقت طرح این مطلب را به این شکل ریخته که دو موجود در شکل و وضع مختلف به صورت دو قطب مثبت و منفی یکدیگر را جذب کنند و وحدتی به وجود آورند نه شرکتی، و اساس آن را مافوق عدالت تشکیل می‌دهد و آن وحدت عاطفی و فداکاری برای یکدیگر است. یعنی اساس زندگی خانوادگی را «تصاحب» تشکیل نمی‌دهد تا سخن از این به میان آید که آیا تصاحب یک‌طرفی است یا دوطرفی؛ اساسش وحدت است،‌ همچنان که اساس زندگی والدین و فرزندان هم مالکیت و تصاحب نیست، وحدت و پیوند سرنوشت و خوشی و سعادت است
معصومه
... مردان و زنان ما ... باید به وسیله قانون، از زندگی با یکدیگر در خانه‌های جداگانه منع شوند و تمام زنان باید برای تمام مردان مباح باشند؛ همچنین کودکان باید به صورت همگانی نگهداری شوند؛ هیچ‌یک از والدین نباید فرزند خود را بشناسد یا کودکی والدین خود را
معصومه
نکتهٔ دوم ناظر به ادعایی است که در دلایل فمینیست‌ها مستتر است، اینکه «فناوری = پیشرفت». به عبارتی از نظر ایشان هرگونه دخل و تصرف در طبیعت لزوماً مطلوب و رو به تعالی و پیشرفت است.
معصومه

حجم

۱۰۸٫۱ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۸

تعداد صفحه‌ها

۱۴۳ صفحه

حجم

۱۰۸٫۱ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۸

تعداد صفحه‌ها

۱۴۳ صفحه

قیمت:
۹,۰۰۰
تومان