معرفی کتاب اساطیر ایران
کتاب اساطیر ایران نوشته عباس مخبر، مجموعهای از درسگفتارها دربارهی ریشهها، دگرگونیها و گرههای فکری اسطورههای ایرانی است که نشر مرکز آن را منتشر کرده است. این کتاب فقط فهرستی از خدایان و روایتهای کهن نیست، بلکه نشان میدهد اسطورههای ایران چگونه در رفتوآمد با فرهنگهای همسایه شکل گرفتهاند و چرا فهم آنها بدون توجه به اوستا، وداها، ادبیات پهلوی و روایتهای تاریخی ممکن نیست. تأکید ویژهی نویسنده بر جایگاه اهریمن، زروان و دگرگونی اندیشهی زردشت، به متن جهت مشخصی داده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خریداری و دانلود کنید.
درباره کتاب اساطیر ایران
کتاب اساطیر ایران نوشته عباس مخبر از همان آغاز روشن میکند که بررسی اسطورههای ایرانی کاری سرراست نیست. نویسنده ایران را سرزمینی میبیند که در طول تاریخ محل رفتوآمد، جنگ، دادوستد و آمیختگی فرهنگی بوده است و همین موقعیت، اسطورههای آن را به مجموعهای چندلایه و پیچیده تبدیل کرده است. متن بر این نکته تکیه دارد که برای فهم این میراث، نمیتوان به تصور یک سنت خالص و جداافتاده بسنده کرد. بهجای آن، باید پیوندهای ایران با هند، بینالنهرین، عیلام و دیگر حوزههای فرهنگی را در نظر گرفت. از همینجا فضای کتاب شکل میگیرد: فضایی پژوهشگرانه که هم به روایتها توجه دارد و هم به تردیدها، کمبود منابع و اختلاف نظرها.
کتاب اساطیر ایران در ادامه استخوانبندی این جهان اسطورهای را در دو محور اصلی دنبال میکند: نظام هندوایرانی و نظام زردشتی. نویسنده از شباهتها و تفاوتهای ایران و هند آغاز میکند و به خدایان، آیینهای قربانی، باورهای مربوط به مرگ، آتش، آب و نظم کیهانی میرسد. سپس بحث به زردشت، گاهان، اوستا و مسئلههای مهمی مثل یکتاپرستی، ثنویت، منشأ شر و جایگاه امشاسپندان کشیده میشود. در کنار اینها، نقش عیلام و تأثیر سنتهای کهنتر نیز بررسی شده است. این کتاب فقط روایت اسطورهها را کنار هم نمیچیند، بلکه نشان میدهد هر روایت در چه بستر فکری و تاریخی معنا پیدا میکند و چرا بعضی پرسشها هنوز پاسخ قطعی ندارند.
کتاب اساطیر ایران حالوهوایی دارد که میان شرح، مقایسه و پرسشگری در رفتوآمد است. نویسنده گاهی از منابع و دشواریهای تفسیر آنها حرف میزند و گاهی وارد خود روایتها میشود؛ از خدایان هندوایرانی و آیین قربانی تا چهرهی اسطورهای زردشت و دگرگونی دین ایرانی. یکی از نکات مهم متن، توجه ویژه به اهریمن و زروان است؛ دو موضوعی که نویسنده آنها را از دغدغههای اصلی خود معرفی کرده است. نتیجه، متنی است که هم برای آشنایی با شخصیتها و مفاهیم بنیادین اساطیر ایران به کار میآید و هم برای فهم اینکه چرا این حوزه پر از ابهام، تفسیرهای رقیب و خوانشهای متفاوت است.
خلاصه کتاب اساطیر ایران
کتاب اساطیر ایران تصویری گسترده از شکلگیری و تحول اسطورههای ایرانی به دست میدهد. عباس مخبر ابتدا نشان میدهد که اسطورههای ایران در پیوند با سنتهای هندوایرانی، بینالنهرینی و عیلامی پدید آمدهاند و نمیتوان آنها را جدا از این زمینهها فهمید. سپس به باورهای هندوایرانی، خدایان مشترک، آیین قربانی، جایگاه آتش و آب و تصور مرگ و جهان پس از مرگ میپردازد.
بخش مهمی از متن به زردشت، گاهان و اوستا اختصاص دارد؛ جایی که مسئلههایی مثل یکتاپرستی، ثنویت، منشأ شر، نقش اهورهمزدا، اهریمن و امشاسپندان بررسی میشود. کتاب در کنار معرفی روایتها و شخصیتها، مدام بر دشواری تفسیر منابع و اختلاف دیدگاهها تأکید میکند.
چرا باید کتاب اساطیر ایران را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب اساطیر ایران را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این کتاب تصویری پیوسته از ریشههای هندوایرانی، عیلامی و زردشتی اسطورههای ایران ارائه میدهد.
- نویسنده فقط به نقل روایتها بسنده نکرده و ابهامها و اختلاف نظرهای مهم دربارهی منابع را هم توضیح داده است.
- خواننده با مفاهیمی مثل اشه، دروج، اهورهمزدا، اهریمن، زروان و امشاسپندان در بستری روشنتر آشنا میشود.
- بخشهای مربوط به زردشت و گاهان، مسیر دگرگونی دین و اندیشهی ایرانی را دقیقتر نشان میدهد.
- بحث آیینها، قربانی، آتش، آب و جهان پس از مرگ، اسطوره را به زندگی و باورهای روزمرهی مردمان کهن پیوند میزند.
- تأکید ویژه بر جایگاه اهریمن و زروانیگری، به متن زاویهای مشخص و متمایز داده است.
خواندن کتاب اساطیر ایران به این گروهها پیشنهاد میشود:
- علاقهمندان به اسطورههای ایرانی که میخواهند فراتر از روایتهای مشهور، با زمینههای فکری و تاریخی آنها آشنا شوند.
- خوانندگانی که دربارهی زردشت، اوستا و گاهان سؤالات جدی دارند و میخواهند با مسئلههای اصلی این حوزه روبهرو شوند.
- کسانی که به پیوند اسطورههای ایران با هند، بینالنهرین و عیلام علاقه دارند.
- دانشجویان و پژوهشدوستان حوزههای تاریخ، فرهنگ و ادیان که به دنبال جمعبندی درسگفتارمحور از این موضوعاند.
- مخاطبانی که میخواهند جایگاه مفاهیمی مثل خیر و شر، قربانی، آفرینش و رستگاری را در سنت ایرانی بهتر بشناسند.
بخشی از کتاب اساطیر ایران
«اما اسطوره گنجینهای ثابت و زیرزمینی نیست که پس از کشف به موزهها سپرده شود، وکشفیات تازه دیدگاههای تازهای را مطرح میکنند. گذشته از این، اسطوره نوعی گفتگوی ما با تاریخ است و نسلها همچنان که میآیند و میروند از منظر تجربیاتی تازه با تاریخ گفتگو میکنند.
این نوشته هدف بلندپروازانهای را دنبال نمیکند و مانند دیگر کارهای من در این حوزه محصول درسگفتارهای اساطیر ایران در دورههای مختلف و به انجام رساندن کاری است که در پیشگفتار کتاب اساطیر خاورمیانه وعده کرده بودم. هدف، آشنا کردن علاقهمندان اسطورههای ایرانی با این گنجینهی بیمانند خاطرهی ملی است، و سعی کردهام روایتها و شخصیتهای اصلی و بینش اسطورهای ایرانی را به سادهترین زبانی که میتوانم شرح دهم. صرفنظر از این هدف کلی، دو پرسشی که در این سالها ذهنم را به خود مشغول کرده یکی اهریمن و جایگاه او در اسطورههای ایرانی، و دیگری جایگاه زروان و زروانیگری در سپهر اندیشهی ایرانی و تأثیر آن بر ادبیات ایران است. کتاب حاضر با تأکید بر این دو مقوله تدوین شده است.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب اساطیر ایران و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | اساطیر ایران |
| عنوان دیگر | درسگفتارها |