کتاب نوجوان من (جلد پانزدهم، آموزش مهارت مقابله با فشار همسالان)
معرفی کتاب نوجوان من (جلد پانزدهم، آموزش مهارت مقابله با فشار همسالان)
کتاب نوجوان من (جلد پانزدهم، آموزش مهارت مقابله با فشار همسالان) نوشتهی منیر کلانتر قریشی و یگانه یکتایی اوغولبیگ اثری است که بر یک موضوع بسیار مشخص تمرکز کرده است: کمک به نوجوان برای این که «دوست بماند، اما دنبالهرو نباشد». این جلد از مجموعهی نوجوان من روی موقعیتهایی زوم کرده است که در مدرسه، جمع دوستان و شبکههای اجتماعی پیش میآید و نوجوان زیر فشار مستقیم یا پنهان همسالان قرار میگیرد؛ جایی که ترس از طردشدن، نیاز به دیدهشدن و مقایسهی مداوم میتواند تصمیمها را از مسیر سالم خارج کند. نویسندگان در این کتاب با مثالهای واقعی، تعریفهای روشن و تمرینهای مرحلهبهمرحله نشان دادهاند فشار همسالان دقیقاً چیست، چطور در قالب «دعوت»، «شوخی»، «لایک»، «چالش مجازی» یا حتی سکوت جمع عمل میکند و چگونه میتواند مرزهای شخصی را آرامآرام عقب ببرد. ساختار کتاب فصلبندی مشخصی دارد و از توضیح مفاهیم پایه مثل فرق «دعوت» و «وادار کردن» شروع میشود و به مهارتهای عملی مانند مکث ۱۰ ثانیهای، نهگفتن بدون درگیری، همدلی بدون تسلیمشدن، خروج امن از موقعیتهای فرسایشی و فاصلهگرفتن هوشمندانه میرسد. انتشارات حکمت و عرفان آن را منتشر کرده است و در پایان نیز به ارتباط این جلد با دیگر جلدهای مجموعهی توانمندسازی کودکان، نوجوانان و والدین اشاره شده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب نوجوان من (جلد پانزدهم، آموزش مهارت مقابله با فشار همسالان)
کتاب نوجوان من (جلد پانزدهم، آموزش مهارت مقابله با فشار همسالان) با تکیهبر تجربه و زبان نزدیک به دنیای نوجوانان نوشته شده است و از همان مقدمه با یک سؤال ساده شروع میشود: آیا تا به حال کاری فقط بهخاطر انتظار دیگران انجام شده است؟ از این نقطه، منیر کلانتر قریشی و یگانه یکتایی اوغولبیگ فشار همسالان را در «دنیای واقعی و مجازی» باز میکنند؛ ابتدا تعریف میکنند فشار همسالان چیست و نشان میدهند این فشار فقط تهدید و اجبار مستقیم نیست، بلکه میتواند در قالب جملههای بهظاهر دوستانه، چالشهای شبکههای اجتماعی، مقایسهی نمره و تفریح، تعداد لایکها و حتی ترس از «جا ماندن از جمع» ظاهر شود. در فصل اول، فضاهای اصلی فشار یعنی مدرسه، جمع دوستان و شبکههای اجتماعی با مثالهای ملموس توضیح داده شده است و سپس به فشار پنهان پرداخته شده است؛ فشاری که از مقایسه، لایک و نیاز به دیدهشدن میآید و تصمیمها را بدون این که فرد متوجه شود، تحتتأثیر قرار میدهد. در همین فصل، تفاوت مهم «دعوت» و «وادار کردن» باز میشود تا نوجوان بتواند موقعیتهایی را که در ظاهر پیشنهادند اما در باطن تهدید پنهان دارند، تشخیص دهد. در ادامهی کتاب نوجوان من (جلد پانزدهم، آموزش مهارت مقابله با فشار همسالان) فصلهای بعدی به لایههای درونیتر این تجربه میپردازد: فصل ۲ مفهوم ترس از کنار گذاشتهشدن (که با مخفف FOMO توضیح داده شده) را باز میکند و نشان میدهد چگونه این ترس تصمیم را از «انتخاب» به «واکنش» تبدیل میکند، مرزهای شخصی را نادیده میگیرد و بعد از تصمیم احساس نارضایتی بهجا میگذارد. تمرین مکث سهثانیهای، سؤال طلایی «دلیل اصلی موافقت من چیست؟» و تست بعد از انجام، ابزارهایی هستند که در همین فصل معرفی شدهاند. سپس بحث به ساختن امنیت درونی بدون تأیید دیگران میرسد؛ جایی که چهار ستون امنیت درونی (جداکردن ارزش از تأیید، ساختن تکیهگاه درونی، عادت به نهگفتنهای کوچک و جملههای امن درونی) تشریح شده است. فصل ۳ روی «نقشبازیکردن برای پذیرفتهشدن» و فشار برای شبیهبودن به بقیه تمرکز دارد و مرز بین تطبیق سالم و ازخودبیگانگی را با پرسشها و تمرینهای تأملی روشن میکند. در فصلهای بعدی، مهارتهای تصمیمگیری زیر فشار، تکنیک مکث ۱۰ ثانیهای، فکرکردن به پیامدهای کوتاهمدت و بلندمدت، مهارتهای کلامی فراتر از نهگفتن، مدیریت فشار گروهی، پیدا کردن متحد، خروج امن، فاصلهگرفتن هوشمندانه، بازتعریف «تنها نبودن» و در پایان، سناریوهای واقعی برای تمرین در زندگی روزمره نوجوانان ارائه شده است. عناوینی مانند «دوست باش؛ دنبالهرو نباش»، «وقتی جمع شما را هل میدهد»، «وقتی نه گفتن جواب نمیدهد» و «دوستی سالم در دنیای شلوغ» نشان میدهد کتاب بهصورت گامبهگام از شناخت فشار تا عملکردن متفاوت پیش رفته است.
خلاصه کتاب نوجوان من (جلد پانزدهم، آموزش مهارت مقابله با فشار همسالان)
این کتاب بر یک محور اصلی استوار است: نوجوان بتواند در جمع بماند، دوستیهایش را حفظ کند و درعینحال تصمیمهایش را از روی آگاهی و ارزشهای شخصی بگیرد نه از روی ترس، مقایسه یا فشار. نویسندگان ابتدا فشار همسالان را تعریف میکنند و نشان میدهند این فشار فقط در قالب «بیا این کار خطرناک را بکن» ظاهر نمیشود؛ گاهی یک جملهی ساده مثل «همه دارن این کارو میکنن» یا «اگه قبول نکنی یعنی با ما نیستی» کافی است تا نوجوان احساس کند برای پذیرفتهشدن باید از خواستهی خودش فاصله بگیرد. بخش اول کتاب انواع فشار را در مدرسه، جمع دوستان و شبکههای اجتماعی با مثالهای مشخص توضیح میدهد و سپس به فشار پنهان ناشی از مقایسه، لایک و نیاز به دیدهشدن میرسد؛ جایی که فرد ممکن است بدون این که کسی مستقیماً چیزی بگوید، فقط با دیدن دیگران احساس کند «من هم باید همین کار را بکنم». در بخشهای بعدی، کتاب به ریشههای درونی این همراهی ناخواسته میپردازد. مفهوم ترس از کنار گذاشتهشدن (FOMO) معرفی شده است و نشان داده شده که چگونه این ترس تصمیم را از «میخواهم» به «میترسم جا بمانم» تبدیل میکند. تمرینهایی مثل مکث سهثانیهای، سؤال طلایی دربارهی دلیل موافقت و پیشبینی احساس بعد از انجام کار، به نوجوان کمک میکند تشخیص دهد تصمیمش از روی ترس است یا انتخاب. سپس بحث به ساختن امنیت درونی میرسد؛ یعنی این که حال خوب و احساس ارزشمندی فقط به تأیید و لایک دیگران وابسته نباشد. چهار ستون امنیت درونی، جداکردن ارزش از تأیید، ساختن تکیهگاه درونی، تمرین نهگفتنهای کوچک و استفاده از جملههای امن درونی است. کتاب در ادامه به «نقشبازیکردن برای پذیرفتهشدن» و فشار برای شبیهبودن به بقیه میپردازد و تفاوت تطبیق سالم با ازخودبیگانگی را با مثال و تمرین روشن میکند. تمرین «کی خودم هستم؟» کمک میکند نوجوان موقعیتهایی را که در آنها خود واقعی است یا از خودش فاصله گرفته است، شناسایی کند. سپس فصلهای مربوط به تصمیمگیری زیر فشار، تکنیک مکث ۱۰ ثانیهای و فکرکردن به پیامدهای کوتاهمدت و بلندمدت نشان میدهد چرا عجله دشمن خودآگاهی است و چگونه میتوان تصمیمی گرفت که در آینده هم قابلقبول باشد. بخش مهارتهای کلامی، ردکردن بدون درگیری، استفاده از جملات «من»، همدلی بدون تسلیمشدن، تکرار آرام و تغییر مسیر گفتوگو را آموزش داده است. در فصلهای پایانی، کتاب به فشار گروهی، نقش رهبر جمع، پیدا کردن متحد، خروج امن، فاصلهگرفتن هوشمندانه، بازتعریف «تنها نبودن» و تشخیص دوستی سالم میپردازد و در نهایت با سناریوهای واقعی و مراحل عملی (مکث آگاهانه، بررسی پیامدها، انتخاب پاسخ محترمانه و پذیرش نتیجه) به نوجوان کمک میکند آموختهها را در زندگی روزمره تمرین کند.
چرا باید کتاب نوجوان من (جلد پانزدهم، آموزش مهارت مقابله با فشار همسالان) را بخوانیم؟
این کتاب برای کسانی نوشته شده است که میخواهند فشار همسالان را نهفقط بهعنوان یک اصطلاح، بلکه بهعنوان تجربهای روزمره در مدرسه، جمع دوستان و شبکههای اجتماعی بشناسند و برای آن ابزار داشته باشند. متن کتاب نوجوان من (جلد پانزدهم، آموزش مهارت مقابله با فشار همسالان) از تعریف مفاهیم شروع نمیکند و رها نميکند؛ هر مفهوم با مثال واقعی، پرسشهای ساده و تمرینهای قابلاجرا همراه شده است. خواننده در طول فصلها یاد میگیرد فرق «دعوت» و «وادار کردن» را تشخیص دهد، فشار پنهان ناشی از مقایسه و لایک را ببیند، ترس از کنار گذاشتهشدن را در لحظه شناسایی کند و بین «خواست واقعی» و «ترس از جا ماندن» مرز بگذارد. ویژگی مهم دیگر این کتاب تمرکز همزمان بر درون و بیرون است؛ یعنی هم به ساختن امنیت درونی، گفتوگوی سالم با خود، شناخت ارزشها و مرزهای شخصی پرداخته است و هم به مهارتهای رفتاری و کلامی مثل مکث ۱۰ ثانیهای، نهگفتن بدون درگیری، همدلی بدون تسلیمشدن، استفاده از جملات خنثی اما قاطع، خروج امن و فاصلهگرفتن هوشمندانه. این ترکیب باعث شده است کتاب فقط به «چه کار نکنیم» نپردازد، بلکه نشان دهد «چطور» میتوان در جمع ماند، دوست بود و درعینحال خود واقعی را حفظ کرد. سناریوهای پایانی و تمرینهای مرحلهبهمرحله نیز کمک میکند آموختهها از سطح تئوری فراتر برود و در موقعیتهای واقعی مثل دورهمیها، کلاس درس یا چالشهای مجازی به کار گرفته شود.
خواندن این کتاب به نوجوانانی پیشنهاد میشود که در مدرسه، جمع دوستان یا شبکههای اجتماعی با فشار مستقیم یا پنهان همسالان روبهرو هستند، به کسانی که در نهگفتن دچار تردید و احساس گناه میشوند، به والدینی که میخواهند زبان و دنیای درونی فرزند نوجوان خود را بهتر بفهمند و دربارهی فشار همسالان با او گفتوگو کنند و به مربیان، مشاوران مدرسه و فعالان حوزهی نوجوان که بهدنبال متنی ساختارمند برای کار روی مهارتهای تصمیمگیری، مرزبندی و دوستی سالم هستند.