کتاب کلبه عمو تم هریت بیچر استو + دانلود نمونه رایگان

کتاب کلبه عمو تم

امتیاز
۵.۰از ۲ رأیخواندن نظرات

معرفی کتاب کلبه عمو تم

کتاب کلبه عمو تم، با عنوان انگلیسی Uncle Tom's cabin، نوشته هریت بیچر استو و ترجمه منیر جزنی (مهران)، توسط انتشارات امیرکبیر منتشر شده است. این اثر یکی از مهم‌ترین رمان‌های اجتماعی قرن نوزدهم به‌ شمار می‌آید که به موضوع برده‌داری و تبعیض نژادی در آمریکا می‌پردازد. داستان با محوریت زندگی برده‌ای سیاه‌پوست به نام عمو تم، رنج‌ها، امیدها و مقاومت بردگان آفریقایی‌تبار را در برابر نظام برده‌داری به تصویر می‌کشد. نویسنده با نگاهی انسانی و انتقادی، شرایط اجتماعی و اقتصادی آن دوران را روایت کرده و از خلال سرگذشت شخصیت‌های داستان، به نقد ساختارهای ناعادلانه و بی‌رحمانه‌ی جامعه‌ی آمریکا پرداخته است. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب کلبه عمو تم اثر هریت بیچر استو

کتاب کلبه عمو تم، اثر هریت بیچر استو، داستان زندگی بردگان سیاه‌پوست در آمریکای قرن نوزدهم است. این کتاب با تمرکز بر شخصیت عمو تم، برده‌ای وفادار و مهربان، به بررسی روابط میان اربابان سفیدپوست و بردگان سیاه‌پوست می‌پردازد و تضادهای اخلاقی، اجتماعی و اقتصادی آن دوران را به تصویر می‌کشد. نویسنده با خلق شخصیت‌هایی چندوجهی، نه‌تنها رنج و ستم بردگان را نشان داده، بلکه به پیچیدگی‌های روانی و اخلاقی اربابان و دلالان برده نیز پرداخته است.

این کتاب بر پایه‌ی روایت‌های پیوسته و شخصیت‌پردازی دقیق شکل گرفته و با توصیف‌های جزئی و زنده، فضای جنوب آمریکا و زندگی روزمره‌ی بردگان را بازآفرینی کرده است. کتاب کلبه عمو تم با الهام از واقعیت‌های تاریخی و اجتماعی، به یکی از آثار تأثیرگذار در مبارزه با برده‌داری و تبعیض نژادی تبدیل شده است. هریت بیچر استو با نثری صریح و بی‌پرده، همدلی و همدردی با قربانیان نظام برده‌داری را برمی‌انگیزد و به نقد ساختارهای قدرت و سودجویی می‌پردازد.

خلاصه داستان کلبه عمو تم

کتاب کلبه عمو تم داستان خود را با گفت‌وگوی دو مرد سفیدپوست آغاز می‌کند که یکی از آن‌ها، آقای شلبی، صاحب مزرعه‌ای در کنتاکی است و دیگری، هالی، دلال برده است. شلبی به‌دلیل بدهی‌های مالی ناچار می‌شود یکی از بردگان وفادارش به نام عمو تم و همچنین پسر کوچک الیزا، یکی از بردگان زن، را به هالی بفروشد. این تصمیم آغازگر زنجیره‌ای از حوادث تلخ و سرنوشت‌ساز برای شخصیت‌های داستان می‌شود. الیزا که متوجه نقشه‌ی فروش پسرش می‌شود، تصمیم می‌گیرد با فرزندش فرار کند و برای نجات او از چنگال برده‌فروشان، سفری پرخطر را آغاز می‌کند. در همین حال، عمو تم که مردی درستکار و باایمان است، با وجود آگاهی از سرنوشت نامعلومش، تسلیم می‌شود و به امید حفظ خانواده‌ی شلبی، خود را برای فروش آماده می‌کند. داستان با روایت زندگی روزمره‌ی بردگان، روابط خانوادگی، امیدها و ترس‌های آن‌ها و همچنین برخوردهای اربابان و دلالان برده ادامه می‌یابد.

در بخش‌هایی از کتاب، زندگی ژرژ هاریس، شوهر الیزا، نیز روایت می‌شود؛ مردی باهوش و مبتکر که به‌خاطر ظلم اربابش، تصمیم می‌گیرد فرار کند و آزاد شود. هریت بیچر استو با پرداختن به جزئیات زندگی شخصیت‌ها، تضاد میان انسانیت و سودجویی را برجسته می‌کند و نشان می‌دهد که چگونه نظام برده‌داری هم بردگان و هم اربابان را درگیر چرخه‌ای از رنج، ترس و بی‌عدالتی می‌کند. در سراسر داستان، امید به آزادی و ایمان به عدالت نیروی محرکه‌ی شخصیت‌هاست و داستان با فرازونشیب‌های عاطفی و اجتماعی پیش می‌رود.

چرا باید کتاب کلبه عمو تم را بخوانیم؟

کتاب کلبه عمو تم اثری است که با داستان پرکشش و شخصیت‌پردازی عمیق، تصویری ملموس از واقعیت‌های تلخ برده‌داری و تبعیض نژادی ارائه می‌دهد. این کتاب هم به تاریخ و جامعه‌ی آمریکا می‌پردازد، هم دغدغه‌های انسانی، اخلاقی و اجتماعی‌ای را مطرح می‌کند که همچنان در جهان امروز موضوعیت دارند. خواندن این اثر فرصتی برای درک بهتر ریشه‌های نابرابری و ظلم در جوامع مختلف فراهم می‌کند و مخاطب را به تأمل درباره‌ی ارزش‌های انسانی و مسئولیت اجتماعی دعوت می‌کند. صحنه‌های تأثیرگذار کتابْ حس همدلی و همدردی با قربانیان ستم را برمی‌انگیزد و نگاه تازه‌ای به مفهوم آزادی و کرامت انسانی ارائه می‌دهد.

خواندن کتاب کلبه عمو تم را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

خواندن این کتاب به علاقه‌مندان به تاریخ اجتماعی، مطالعات نژادی، ادبیات کلاسیک و کسانی که دغدغه‌ی عدالت، آزادی و حقوق بشر را دارند، پیشنهاد می‌شود. همچنین به دانشجویان رشته‌های علوم انسانی و افرادی که به‌دنبال شناخت عمیق‌تر ریشه‌های تبعیض و نابرابری هستند، توصیه می‌شود.

درباره هریت بیچر استو

هریت بیچر استو در چهاردهم ماه مه ۱۸۱۱ در قریه‌ی لیچفیلد از ایالت کنتاکی، در خانواده‌ای عمیقاً مذهبی، چشم به جهان گشود. پدرش کشیش بود و هر هفت برادرش نیز راه خدمت دینی را در پیش گرفتند. خانواده، علاوه‌بر این هفت پسر، سه دختر داشت و هریت که دختر بزرگ‌تر بود، از همان نوجوانی با فضای آموزش و تربیت آشنا شد. او در ۱۳سالگی در مدرسه‌ی خواهرش به تدریس پرداخت و با اینکه سنش از برخی شاگردانش کمتر بود، به‌سبب جدیت، اخلاق و دانشش، احترام و علاقه‌ی آنان را برمی‌انگیخت.

هریت دختری سخت‌کوش و حساس بود و از نظر جسمانی بنیه‌ای ضعیف داشت. در ۲۱سالگی به همراه پدر و دیگر اعضای خانواده به اوهایو رفت و در آنجا نیز به تدریس ادامه داد. هم‌زمان به فراگیری زبان‌های فرانسه، ایتالیایی و لاتین پرداخت و نقاشی آموخت. اقامت در این منطقه برای او تجربه‌ای تعیین‌کننده بود، زیرا از نزدیک با زندگی بردگان سیاه‌پوست آشنا شد و فقر، ستم و تحقیر نظام‌مندی را که بر آنان روا می‌داشتند، به چشم خود دید.

در سال ۱۸۳۵ با کشیشی دانشمند اما تهی‌دست از اهالی سن‌سیناتی به نام استو ازدواج کرد. زندگی مشترک آن‌ها در نهایتِ تنگدستی آغاز شد، چنان‌که کل جهیزیه‌ی هریت، که به چند وسیله‌ی ساده‌ی آشپزخانه محدود می‌شد، ارزشی بیش از ۱۱ دلار نداشت. با این‌همه، او از فعالیت بازنایستاد و در کنار تربیت فرزندان، به نوشتن مقاله برای روزنامه‌های معتبر ادامه داد.

در سال ۱۸۴۹، هم‌زمان با شیوع وبا در سن‌سیناتی، پسرش، چارلی، در اثر این بیماری درگذشت؛ اندوهی سنگین که تأثیری عمیق بر روح و اندیشه‌ی او گذاشت. دو سال بعد، زمانی که هفتمین فرزندش را به دنیا آورد، مبارزه‌ی فکری و اجتماعی علیه برده‌داری به اوج خود رسیده بود و مطبوعات و محافل روشنفکری به‌شدت درگیر این موضوع بودند. در همین فضا، دوستانش از او خواستند کتابی درباره‌ی زندگی بردگان بنویسد. هریت که خود را برای چنین کاری آماده می‌دید، نوشتن را آغاز کرد و حاصل آن در پانزدهم مه ۱۸۵۲ منتشر شد.

او نویسندگی را در ۴۰سالگی و در گمنامی آغاز کرد، اما انتشار نخستین چاپْ نامش را به‌یک‌باره بر سر زبان‌ها انداخت. کتاب کلبه عمو تم با استقبال گسترده روبه‌رو شد و شهرتی جهانی برایش به ارمغان آورد، به‌گونه‌ای که از نقاط مختلف جهان پیام‌ها و نامه‌های تبریک دریافت می‌کرد و اندکی بعد به کشورهای اروپایی دعوت شد. در انگلستان، از او استقبالی کم‌نظیر به عمل آمد؛ از اشراف و لردها گرفته تا مردم عادی، همگی به احترامش برخاستند. شاهزاده‌ای انگلیسی دستبندی طلایی به او هدیه داد که به‌شکل غل‌وزنجیر بردگان ساخته شده بود و تاریخ لغو برده‌فروشی در انگلستان بر آن حک شده بود؛ هریت بعدها تاریخ لغو برده‌داری در آمریکا را نیز بر آن افزود. در فرانسه نیز، با وجود پوشش ساده و بی‌تکلفش، چنان تجلیل و احترامی دریافت کرد که معمولاً نصیب بانوان اشراف‌زاده نمی‌شد.

پس از این موفقیت، رساله‌ها و کتاب‌های دیگری درباره‌ی مسائل اجتماعی و به‌ویژه تجارت بردگان نوشت، اما هیچ‌یک به پای شهرت جهانی کلبه عمو تم نرسید. این اثر، افزون‌بر دفاع صریح از حق آزادی بردگان و ترسیم رنج و خواری آنان، بازتاب‌دهنده‌ی روح اعتراض و عصیانی بود که در نیمه‌ی نخست قرن نوزدهم، هم در آمریکا و هم در اروپا، علیه نظام‌های ناعادلانه‌ی اجتماعی شکل گرفته بود. از خلال سطرهای کتاب، می‌توان پژواک این ناآرامی‌ها و نقد بنیادهای کهنه‌ی قدرت را احساس کرد.

هریت بیچر استو زنی عاطفی، ژرف‌اندیش و هشیار به دردهای زمانه‌ی خود بود. او زمزمه‌های اعتراض طبقات محروم را می‌شنید و می‌کوشید گوش دیگران را نیز به شنیدن آن‌ها وادارد. یکی از فرزندانش در جنگ‌های انفصال آمریکا شرکت کرد و پس از پیروزی‌های نظامی، جان خود را از دست داد و همسرش نیز در سال ۱۸۹۴ درگذشت. سرانجام خود او در سال ۱۸۹۶ در ماساچوست چشم از جهان فروبست؛ در‌حالی‌که با افشای سودجویی و ستمگری برده‌داران، ننگی ماندگار بر پیشانی آنان نشاند، وجدان انسان‌های آزاده را به بیداری و حرکت واداشت، نهضت دفاع از آزادی سیاه‌پوستان را شتابی تازه بخشید و شاهکاری ادبی و انسانی برای تاریخ به یادگار گذاشت.

چه نسخه‌های دیگری از این کتاب در ایران منتشر شده است؟

نشر افق با ترجمه‌ی محسن سلیمانی، نشر آوای مهدیس با ترجمه‌ی ژیلا رسولی، نشر ایرمان با ترجمه‌ی حسن نامجو، نشر نگار تابان با ترجمه‌ی محدثه صادقی و... در سال‌های مختلف این کنتاب را منتشر کرده‌اند.

بخشی از کتاب کلبه عمو تم

«در این هنگام در باز شد و کودک دورگۀ چهار، پنج‌ساله‌ای وارد اتاق شد. این کودک قیافۀ جذابی داشت و وجود زیبایش جلب توجه می‌کرد، موهای سیاهش که مانند کرک ابریشم نرم بود، دور صورت گرد و گونۀ چال‌دارش حلقه‌حلقه آویزان شده بود. یک جفت چشم درشت سیاه و گیرنده و پرفروغ از پشت مژه‌های ضخیم و بلند بیننده را مجذوب می‌کرد. کودک همه‌جای اتاق را با کنجکاوی تماشا می‌کرد. پیراهنی از پارچۀ پشمی با طرح پیچازی و به رنگ‌های زرد و شنجرفی دربر داشت. این پیراهن چنان با مهارت دوخته شده بود که همۀ زیبایی خاص نژاد دورگۀ او را به‌خوبی نمایان می‌ساخت. به این ظاهر زیبا یک حالت اطمینان مضحک آمیخته به انس و آشنایی را هم اضافه کنید، تا معلوم شود که این کودک نزد ارباب خیلی مقرب و نازپرورده است.»

بریده‌هایی از کتاب

ننگ بر جهانی که در آن این همه گناه می‌شود، اما به‌خصوص مرگ بر کسانی که بانی این گناهان هستند!
Sophie
ما اینجا در زیر آسمان خدا هستیم و مانند شما آزاد می‌باشیم و به خدای بزرگی که خالق ماست سوگند می‌خوریم که تا آخرین نفس برای آزادی مبارزه خواهیم کرد.»
Sophie
یاد داشته باشید که خیلی از سعادت‌ها را ممکن است خدا چند بار به ما بدهد، اما مادر را فقط یک‌بار می‌دهد
Sophie
ما با یک طبقۀ فاسد، بی‌تربیت، وقیح و فتنه‌انگیز روبه‌رو هستیم و این طبقه دربست و بدون هیچ قید و شرط تحویل طبقۀ دیگری داده شده است که نه‌تنها در دنیا از هیچ نظارتی نمی‌ترسند، بلکه آن اندازه هم روشن نیستند که منافع واقعی خود را تشخیص دهند.
Sophie
خوب بود برای آسایش خیالتان به‌کلی آن‌ها را می‌کشتید؛ چون به این ترتیب لااقل روحشان آزاد می‌شد!
Sophie
سودجویان هر روز به انسانیت چه رنگ‌ها می‌زنند و چه شکل‌های تازه می‌دهند!
Sophie
«نه، هرگز نباید گریست.» «بر مرگ گلی که چیده شده است» «با داس مرگ، در بامداد زندگی.»
Sophie
یک روز قانون‌دانی گفته بود: «بدون تردید بدترین معامله‌ای که نسبت به انسان می‌توان کرد، دار زدن اوست.» اما این مرد اشتباه کرده است. با انسان معاملۀ بدتری هم می‌توان کرد.
Sophie
«بگویید که خدا آن‌ها را انسان آفریده است و شما می‌خواهید به‌زور حیوانشان کنید.»
Sophie
خیلی جاهای دیگر که من شاهد این بدبختی‌ها بودم احساس می‌کردم با کمال رضایت و شادی حاضرم جانم را بدهم اگر بدانم مرگ من به این تیره‌روزی‌ها پایان خواهد داد.