کتاب دروغ ها درباره مادرم
معرفی کتاب دروغ ها درباره مادرم
کتاب الکترونیکی دروغ ها دربارهٔ مادرم با عنوان آلمانی Lügen über meine Mutter نوشتهٔ «دانیلا دروشر» با ترجمهٔ «مهشید میرمعزی» در سال ۱۴۰۳ توسط نشر ثالث منتشر شده است. این اثر در دستهٔ رمانهای اتوبیوگرافیک و خودزندگینامه قرار میگیرد و با نگاهی موشکافانه به روابط خانوادگی، بهویژه پیوند میان مادر و دختر، میپردازد. نویسنده با زبانی صریح و روایتی مبتنی بر خاطرات، به بازخوانی گذشتهٔ خود و مادرش میپردازد و لایههای پنهان زندگی خانوادگی، رازها، دروغها و تأثیرات آنها بر هویت فردی را واکاوی میکند. نسخهٔ الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب دروغ ها درباره مادرم اثر دانیلا دروشر
کتاب «دروغها دربارهٔ مادرم» به قلم «دانیلا دروشر» رمانی اتوبیوگرافیک و خودزندگینامه است که به زندگی خانوادگی نویسنده و مادرش میپردازد. این کتاب در سالهای اخیر توجه بسیاری را به خود جلب کرده و به لیست کوتاه جایزهٔ کتاب سال آلمان نیز راه یافته است. روایت کتاب از زبان دختری شکل میگیرد که در دهههای پایانی قرن بیستم در آلمان بزرگ شده و با نگاهی انتقادی و گاه طنزآمیز، به بازخوانی خاطرات کودکی و نوجوانی خود میپردازد.
ساختار کتاب مبتنی بر فصلهایی است که هریک به برشی از زندگی خانوادگی، روابط والدین، مهاجرت، طبقهٔ اجتماعی، بدن و هویت زنانه اختصاص دارد. «دانیلا دروشر» با بهرهگیری از جزئیات دقیق و توصیفهای ملموس، فضای خانوادگی و اجتماعی آلمان را در دهههای گذشته بازآفرینی کرده است. کتاب «دروغها دربارهٔ مادرم» نهتنها داستانی دربارهٔ یک مادر و دختر، بلکه روایتی از کشمکشهای زنان نسلهای مختلف با انتظارات اجتماعی، بدن، کار و استقلال مالی است. این کتاب با رویکردی صادقانه، به بررسی تأثیرات پنهان و آشکار خانواده بر شکلگیری شخصیت و مسیر زندگی میپردازد.
خلاصه داستان دروغ ها درباره مادرم
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
داستان «دروغها دربارهٔ مادرم» از زاویهٔ دید دختری روایت میشود که در خانوادهای آلمانی با ریشههای مهاجر لهستانی رشد میکند. روایت با صحنهای آغاز میشود که مادر و دختر در سفری ناگهانی و پرتنش به خانهٔ پدربزرگ و مادربزرگ میروند؛ سفری که بهانهای برای بازگشت به خاطرات و رازهای خانوادگی میشود. مادر شخصیتی پیچیده، مستقل و درعینحال آسیبپذیر دارد که همواره با انتظارات همسر، خانواده و جامعه دربارهٔ ظاهر، وزن و نقش زنانهٔ خود دستوپنجه نرم میکند و پدر خانواده مردی است که به نظم، ظاهر و موفقیت اجتماعی اهمیت زیادی میدهد. دختر که راوی داستان است، در میان این کشمکشها و رازهای ناگفته، تلاش میکند هویت خود را بیابد و رابطهاش با مادرش را بازتعریف کند.
روایت کتاب با جزئیات زندگی روزمره، سفرها، مشاجرات خانوادگی، دغدغههای مالی و اجتماعی و تأثیرات آنها پیش میرود. در پسِ این روایت، موضوعاتی چون بدن زنانه، رژیم غذایی، استقلال مالی زنان، مهاجرت، طبقهٔ اجتماعی و نقشهای جنسیتی بهطور پیوسته مطرح میشوند. «دانیلا دروشر» با بازگویی خاطرات و تردیدهایش، به این پرسش میپردازد که حقیقت دربارهٔ مادر چیست و چگونه میتوان میان روایتهای متضاد خانواده، به درکی صادقانه از گذشته رسید. پایان داستان باز است و مخاطب را با پرسشهایی دربارهٔ هویت، حقیقت و نقش دروغها در روابط خانوادگی تنها میگذارد.
چرا باید کتاب دروغ ها درباره مادرم را بخوانیم؟
این کتاب با روایتی صادقانه و بیپرده، به لایههای پنهان روابط خانوادگی و تأثیرات آن بر شکلگیری هویت فردی میپردازد. کتاب «دروغها دربارهٔ مادرم» نهتنها داستانی دربارهٔ یک مادر و دختر، بلکه بازتابی از دغدغههای زنان در جامعهٔ معاصر است؛ از فشارهای اجتماعی دربارهٔ بدن و ظاهر گرفته تا تلاش برای استقلال مالی و معنوی. خواندن این اثر فرصتی است برای مواجهه با رازها، دروغها و ناگفتههایی که در بسیاری از خانوادهها وجود دارد و اغلب نادیده گرفته میشود. این کتاب میتواند مخاطب را به تأمل دربارهٔ نقش خانواده، طبقهٔ اجتماعی و جنسیت در زندگی شخصی و جمعی وادارد.
مطالعهٔ این کتاب برای علاقهمندان به رمانهای خودزندگینامه، روایتهای خانوادگی و دغدغههای زنان در جامعهٔ مدرن مناسب است. همچنین کسانی که به موضوعاتی چون هویت، مهاجرت، طبقهٔ اجتماعی، بدن زنانه و روابط میاننسلی علاقه دارند، میتوانند از خواندن این اثر بهرهمند شوند. کتاب «دروغها دربارهٔ مادرم» به کسانی که بهدنبال بازاندیشی در نقش خانواده و تأثیرات آن بر زندگی فردی هستند، پیشنهاد میشود.
درباره دانیلا دروشر
«دانیلا دروشر» در ۴ ژوئن ۱۹۷۷ در مونیخ آلمان متولد شد. پس از تحصیل در رشتههای زبان و ادبیات آلمانی، فلسفه و زبان و ادبیات انگلیسی در شهرهای ترین و لندن، در دانشگاه پوتسدام در رشتهٔ رسانهشناسی دکترا گرفت. در سال ۲۰۲۲، رمان «دروغها دربارهٔ مادرم» از او به فهرست کوتاه جایزهٔ کتاب آلمان راه یافت و در بهار سال ۲۰۲۵ توسط شرکت فیلمسازی Tobis به فیلم سینمایی تبدیل شد. کارگردانی فیلم بر عهدهٔ آرون لمان بود.
این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟
«دانیلا دروشر» تا کنون جوایز و بورسیههای متعددی دریافت کرده است. او در سال ۲۰۰۵ برندهٔ جایزهٔ مقالهٔ آکادمی جوان برلین و جایزهٔ مقالهٔ شیلر شهر وایمار شد. در سال ۲۰۰۸ بورسیهٔ کارگاه نویسندگی پروزا LCB را به دست آورد و در همان سال در دورهٔ ادبیات کلاگنفورت شرکت کرد. در سال ۲۰۱۳ موفق به دریافت بورسیهٔ فیلم و پادکست NRW شد و در سال ۲۰۱۸ بورسیهٔ کار از بنیاد ادبیات آلمان را به مدت ۱۲ ماه و با حمایت مالی ماهیانه ۲۰۰۰ یورو دریافت کرد. در سال ۲۰۲۲، رمان «دروغها دربارهٔ مادرم» او به فهرست کوتاه جایزهٔ کتاب آلمان راه یافت و همچنین بورسیهٔ ویلا کاموگاوا در کیوتو را دریافت کرد.
بخشی از کتاب دروغ ها درباره مادرم
«روی صندلی پشتی فولکس قورباغهای نارنجیمان نشسته بودم. زیر پای شاگردراننده، ساک مسافرتی چرمی قرار داشت که معمولاً فقط برای تعطیلات تابستانی بیرون آورده میشد. صندوقعقب هم پُر از وسیله بود. احساس میکردم که چیزی درست نیست.
صبح زود بود. مادرم باید سر کار میبود و من در مهدکودک. جای آن از بزرگراه به سوی هیملاشتِت میرفتیم، شهری که پدربزرگ و مادربزرگم زندگی میکردند.
سؤال کردم: «مادربزرگ و پدربزرگ میدانند ما میآییم؟» مادرم فقط سرش را به نشانهٔ تأیید تکان داد، ولی چیزی نگفت.
در آینهٔ جلو به صورتش نگاه کردم. نگاهش به جاده خیره بود و تلاش میکرد اشکهایش را از من پنهان کند.»