کتاب زندگی من در تنگ ماهی
معرفی کتاب زندگی من در تنگ ماهی
کتاب زندگی من در تنگ ماهی با عنوان اصلی نوشتهٔ باربارا دی و ترجمهٔ بیتا ابراهیمی، اثری از نشر افق است که در دستهٔ رمان نوجوان قرار میگیرد. این کتاب با نگاهی به زندگی نوجوانی به نام «زینی»، به مسائل خانوادگی، دوستیها و چالشهای رشد و بلوغ میپردازد. روایت داستان از زاویهٔ دید اولشخص و با زبانی صمیمانه، دغدغهها و احساسات نوجوانان را در بستر خانوادهای که با بحران بیماری روانی یکی از اعضا روبهروست، به تصویر میکشد. نسخهٔ الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب زندگی من در تنگ ماهی
کتاب زندگی من در تُنگ ماهی که در سال ۲۰۲۰ منتشر شد، داستان زندگی دختری ۱۲ساله به نام «زینی» را روایت میکند که خانوادهاش با بحران بیماری اختلال دوقطبی برادر بزرگترشان، گابریل، روبرو شدهاند. در این شرایط، فضای خانه پر از تنش و سردرگمی است؛ مادر زینی دیگر مانند قبل نیست و پدرش کمتر در خانه حضور دارد. علاوه بر این، والدین زینی به او میگویند که دربارهٔ بیماری «گابریل» با کسی حرف نزند و این موضوع را یک مسئلهٔ خصوصی بدانند. این سکوت و فشارهای ناشی از آن، باعث میشود زینی احساس تنهایی و جداافتادگی کند، طوری که خود را مثل یک خرچنگ یا ماهی گرفتار در تنگی میبیند.
نویسنده رمان زندگی من در تُنگ ماهی با ساختاری خاص که خاطرات، زمان حال و گذشته را در هم میآمیزد، دیدگاه زینی را به شکلی نزدیک و صمیمی به خواننده منتقل میکند و از زبان او جزئیات زندگی روزمره، روابط خواهر و برادری، چالشهای مدرسه و تاثیرات بحران بر خانواده را شرح میدهد. این روایت واقعگرا نه تنها به بیماری روانی و تابوهای اجتماعی پیرامون آن میپردازد، بلکه اهمیت حمایت، همدلی و پذیرش در خانواده و جامعه را نیز برجسته میکند. کتاب زندگی من در تُنگ ماهی به شکلی عمیق و انسانی، تلاش یک دختر نوجوان برای درک و سازگاری با شرایط دشوار خانوادهاش را به تصویر میکشد و نشان میدهد چگونه میتوان با وجود مشکلات روانی و تنشهای خانوادگی، امید و تابآوری را حفظ کرد.
خلاصه کتاب زندگی من در تنگ ماهی
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
داستان زندگی من در تُنگ ماهی با روایت «زینی»، دختر نوجوان خانوادهٔ «منینگ»، آغاز میشود که در کنار خواهر و برادرهایش، «اسکارلت» و «ایدن»، و والدینش زندگی میکند. همهچیز با یک تماس تلفنی اضطراری در صبح زود تغییر میکند؛ تماس خبر تصادف گبریل، برادر بزرگتر زینی، را میدهد. این حادثه نقطهٔ عطفی در زندگی خانواده است و بهتدریج مشخص میشود که گبریل علاوهبر آسیب جسمی، با اختلال دوقطبی نیز دستوپنجه نرم میکند. زینی در میان نگرانی برای برادرش، تلاش میکند با تغییرات خانه، دوری والدین و رفتارهای متفاوت خواهر و برادرش کنار بیاید. او در مدرسه با دوستانش، کیلانی و میسی، دربارهٔ مشکلاتش صحبت نمیکند و سعی دارد راز خانواده را حفظ کند. درعینحال، زینی با معلم علومش، خانم مولینا، ارتباط نزدیکی برقرار میکند و آزمایشگاه علوم برایش پناهگاهی میشود تا از دغدغههای خانه فاصله بگیرد. داستان با بازگشت گبریل از بیمارستان و تلاش خانواده برای سازگاری با شرایط جدید ادامه مییابد. روایت کتاب، با لحظاتی از گذشته و خاطرات خانوادگی، عمق بیشتری به شخصیتها و روابطشان میبخشد.
چرا باید کتاب زندگی من در تنگ ماهی را بخوانیم؟
این کتاب با پرداختن به موضوع بیماری روانی در خانواده و تأثیر آن بر نوجوانان، فرصتی فراهم میکند تا خواننده با دغدغهها و احساسات پیچیدهٔ نوجوانی آشنا شود. روایت صادقانه و جزئینگرانهٔ زینی، امکان همذاتپنداری با شخصیتها را ایجاد میکند و نشان میدهد که چگونه بحرانها میتوانند روابط خانوادگی و دوستیها را دگرگون کنند. کتاب زندگی من در تُنگ ماهی به اهمیت گفتوگو، پذیرش تفاوتها و حمایت از یکدیگر در شرایط دشوار اشاره دارد و میتواند برای نوجوانان و خانوادهها دریچهای به درک بهتر مسائل روانی و عاطفی باشد.
خواندن کتاب زندگی من در تنگ ماهی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این رمان برای نوجوانانی که با دغدغههای خانوادگی، بحرانهای عاطفی یا بیماری روانی در خانواده روبهرو هستند، مناسب است. همچنین والدین، مشاوران و معلمان میتوانند با مطالعهٔ این کتاب، درک عمیقتری از احساسات و نیازهای نوجوانان در شرایط بحرانی به دست آورند. کتاب زندگی من در تُنگ ماهی بهویژه برای کسانی که به داستانهای واقعگرا و موضوعات اجتماعی علاقه دارند، پیشنهاد میشود.
درباره باربارا دی
باربارا دی (barbara dee)، دارای مدرک کارشناسی ادبیات انگلیسی از دانشگاه ییل است و زمانی دانشجوی نیمهوقت حقوق در دانشگاه شیکاگو بود، اما پس از مدتی تحصیل را کنار گذاشت و ازدواج کرد. پس از اینکه فرزندش به سن مدرسه رفت، نوشتن داستان برای نوجوانان را آغاز کرد. تا کنون ۱۱ کتاب نوجوان منتشر کرده و بابت آنها جوایزی دریافت کرده است. او اکنون همراه همسر و سه فرزندش در نیویورک زندگی میکند.
بخشی از کتاب زندگی من در تنگ ماهی
«یک وقتهایی فکر میکنم باید برای اعلام زمان سیستمهای مختلفی داشته باشیم. منظورم این است که یک سیستم برای وقتهایی که به مدرسه میرویم، با دوستانمان وقت میگذرانیم، آخر هفتهها فوتبال بازی میکنیم و از اینجور چیزها. میتوانستیم اسمش را مثلاً بگذاریم معیار زمان عادی. اما باید سیستم دیگری هم داشته باشیم، یک تقویم کامل دیگر، برای وقتهایی که اوضاع به هم میریزد، یا اتفاقهای بدی میافتد. چون وقتی این اتفاقها میافتند، آدم حس میکند تقویم و ساعت دیگر معنی ندارند. حتی اگر درست و دقیق کار کنند، حتی وقتی باتریشان تمام نشده، یا سیمشان به برق است، یا تنها کاری که باید بکنی، ورق زدن تقویم سگهای نجاتیافتهٔ روی یخچال است، باز هم هیچکدام چیز بهدردبخوری به آدم نمیگویند. یا دستکم چیزی که آدم بفهمد. توی خانهٔ ما که اوضاع اینطوری بود. انگار بعد از آن اتفاق، در زمانی کاملاً متفاوت از دیگران زندگی میکردیم. در یک دنیای موازی. و به زمانسنج جدیدی که هنوز ابداع نشده نیاز داشتیم. معیار زمان غیرعادی. همینطور هم به یک قطبنما و یک نقشه.»