کتاب اصول سی گانه داستان نویسی (ویژه نوجوانان)
معرفی کتاب اصول سی گانه داستان نویسی (ویژه نوجوانان)
کتاب الکترونیکی «اصول سیگانهٔ داستاننویسی (ویژهٔ نوجوانان)» نوشتهٔ صغری بهرامی و ویراستاری وحیده نوروززاده چگینی، توسط نشر مداد جادو منتشر شده است. این اثر با هدف آموزش گامبهگام مبانی داستاننویسی برای نوجوانان تدوین شده و بهعنوان راهنمایی کاربردی برای علاقهمندان به نویسندگی در سنین پایینتر شناخته میشود. کتاب با زبانی آموزشی و ساختاری منظم، سی اصل کلیدی را برای خلق داستانهای جذاب و منسجم ارائه میدهد و تلاش دارد نوجوانان را با عناصر و فنون اساسی داستاننویسی آشنا کند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب اصول سی گانه داستان نویسی (ویژه نوجوانان)
«اصول سیگانهٔ داستاننویسی (ویژهٔ نوجوانان)» اثری آموزشی در قالب ناداستان است که بهطور ویژه برای نوجوانان علاقهمند به نویسندگی طراحی شده است. صغری بهرامی، نویسندهٔ کتاب، با تکیهبر تجربهٔ چندین سال تدریس داستاننویسی، مجموعهای از اصول و تمرینهای عملی را گردآوری کرده تا نوجوانان بتوانند قدمبهقدم مهارتهای خود را در این حوزه تقویت کنند. ساختار کتاب بهگونهای است که هر اصل بهصورت مستقل و با توضیحات روشن و مثالهای کاربردی ارائه شده است. در ابتدای کتاب، نویسنده به اهمیت نوشتن و نقش آن در انتقال پیام و ارتباط انسانی میپردازد و سپس انواع نوشتهها، از جمله سفرنامه، خاطرهنویسی و زندگینامه را معرفی میکند. بخش اصلی کتاب به سی اصل داستاننویسی اختصاص یافته که هرکدام به یکی از مهارتهای کلیدی مانند انتخاب موضوع، شخصیتپردازی، فضاسازی، گرهافکنی، گفتوگو و پایانبندی میپردازد. در پایان نیز ضمیمههایی برای تمرین بیشتر و منابع مطالعاتی ارائه شده است. این کتاب با رویکردی مرحلهبهمرحله، نوجوانان را از نخستین جرقههای ایده تا نگارش و ویرایش داستان همراهی میکند و تلاش دارد با مثالهای ملموس، مسیر یادگیری را برای مخاطبان خود هموار سازد.
خلاصه کتاب اصول سی گانه داستان نویسی (ویژه نوجوانان)
این کتاب با هدف آموزش اصول بنیادین داستاننویسی به نوجوانان، مسیر یادگیری را از شناخت انواع نوشتهها آغاز میکند و بهتدریج وارد جزئیات خلق داستان میشود. نویسنده ابتدا به اهمیت نوشتن و نقش نویسنده در انتقال پیام اشاره کرده و سپس انواع قالبهای نوشتاری مانند مقاله، سفرنامه، خاطره و زندگینامه را معرفی کرده است. بخش اصلی کتاب به سی اصل کلیدی داستاننویسی اختصاص دارد که هرکدام بهصورت مجزا و با توضیحات کاربردی ارائه شدهاند. در این سی اصل، موضوعاتی مانند تمرین خلاصهنویسی، یافتن سوژه، شناخت عناصر داستان (شخصیت، زمان، مکان، زاویهٔ دید و غیره)، انتخاب موضوع قوی، تعیین درونمایه، حقیقتمانندی داستان، طرح و پیرنگ، گرهافکنی، انتخاب راوی، خط سیر داستان، تهیهٔ پیشنویس، شروع جذاب، نامگذاری شخصیتها، شخصیتپردازی، کاربرد نماد، گفتوگو، توصیف حالات درونی و بیرونی شخصیتها، سادهنویسی، توصیف جزئیات، صحنهپردازی، فضاسازی، مقایسه، لحن، ایجاد تعلیق، کشمکش، اوج داستان، پایانبندی مناسب، انتخاب عنوان و رعایت نکات نگارشی مطرح شدهاند. در هر اصل، نویسنده با مثالهایی از داستانهای فارسی، بهویژه داستان «فارسی شکر است» از محمدعلی جمالزاده، تلاش کرده است مفاهیم را برای نوجوانان قابل لمس و کاربردی کند. کتاب تأکید دارد که داستاننویسی مهارتی اکتسابی است و با تمرین و تکرار میتوان به آن دست یافت. در پایان، مخاطب با مجموعهای از تمرینها و توصیهها روبهرو میشود که او را برای نوشتن داستانهای شخصی و خلاقانه آماده میکند.
چرا باید کتاب اصول سی گانه داستان نویسی (ویژه نوجوانان) را بخوانیم؟
این کتاب با ارائهٔ سی اصل مشخص و مرحلهبهمرحله، به نوجوانان کمک میکند تا مسیر داستاننویسی را بهشکل منظم و قابل پیگیری طی کنند. ویژگی شاخص «اصول سیگانهٔ داستاننویسی (ویژهٔ نوجوانان)» در این است که هر اصل بهصورت مستقل و با مثالهای ملموس توضیح داده شده و مخاطب میتواند بهراحتی آنها را در نوشتههای خود بهکار بگیرد. همچنین، کتاب با تمرکز بر نیازها و دغدغههای نوجوانان، فضایی فراهم میکند تا مخاطب با اعتمادبهنفس بیشتری به خلق داستان بپردازد و مهارتهای نوشتاری خود را تقویت کند. استفاده از نمونههای داستانی فارسی و تمرینهای عملی، این اثر را به منبعی کاربردی برای یادگیری تبدیل کرده است. خواندن این کتاب میتواند نقطهٔ شروعی برای علاقهمندان به نویسندگی باشد تا با اصول پایه آشنا شوند و مسیر رشد خود را پیدا کنند.
این کتاب برای نوجوانانی مناسب است که به داستاننویسی علاقه دارند یا دوست دارند مهارتهای نوشتاری خود را تقویت کنند. همچنین، برای معلمان و مربیانی که بهدنبال منابع آموزشی برای آموزش داستاننویسی به نوجوانان هستند، گزینهٔ مناسبی بهشمار میآید. علاقهمندان به نویسندگی در هر سطحی که باشند، میتوانند از اصول و تمرینهای این کتاب بهره ببرند.
بخشی از کتاب اصول سی گانه داستان نویسی (ویژه نوجوانان)
«هیچ جای دنیا تر و خشک را مثل ایران با هم نمیسوزانند. پس از پنج سال دربهدری و خونجگری هنوز چشمم از بالای صفحهٔ کشتی به خاک پاک ایران نیفتاده بود که آواز گیلکی کرجیبانهای انزلی به گوشم رسید که «بالام جان، بالام جان» خوانان مثل مورچههایی که دور ملخ مردهای را بگیرند دور کشتی را گرفته و بلای جان مسافرین شدند و ریش هر مسافری به چنگ چند پاروزن و کرجیبان و حمال افتاد. ولی میان مسافرین کار من دیگر از همه زارتر بود چون سایرین عموماً کاسبکارهای لبادهدراز و کلاهکوتاه بااکو و رشت بودند که به زور چماق و واحد یموت هم بند کیسهشان باز نمیشود و جان به عزرائیل میدهند و رنگ پولشان را کسی نمیبیند. ولی من بختبرگشتهٔ مادر مرده مجال نشده بود کلاه لگنی فرنگیم را که از همان فرنگستان سرم مانده بود عوض کنم و یاروها ما را پسر حاجی و لقمهٔ چربی فرض کرده و «صاحب صاحب» گویان دورمان کردند و هر تکه از اسبابهایمان مایهالنزاع ده رأس حمال و پانزده نفر کرجیبان بیانصاف شد و جیغ و داد و فریادی بلند و قشقرهای برپا گردید که آن سرش پیدا نبود. ما مات و متحیر و انگشت به دهن سرگردان مانده بودیم که به چه بامبولی یخهمان را از چنگ این ایلغاریان خلاص کنیم و به چه حقه و لمی از گیرشان بجهیم که صف شکافته شد و عنق منکسر و منحوس دو نفر از ماموران تذکره که انگاری خود انکر و منکر بودند با چند نفر فراش سرخپوش و شیر و خورشید به کلاه با صورتهایی اخمو و عبوس و سبیلهای چخماقی از بناگوش دررفتهای که مانند بیرق جوع و گرسنگی، نسیم دریا به حرکتشان آورده بود در مقابل ما مانند آینهٔ دق حاضر گردیدند و همین که چشمشان به تذکرهٔ ما افتاد مثل این که خبر تیر خوردن شاه یا فرمان مطاع عزرائیل را به دستشان داده باشند یکهای خورده و لب و لوچهای جنبانده سر و گوشی تکان دادند و بعد نگاهشان را به ما دوخته و چندین بار قد و قامت ما را از بالا به پایین و از پایین به بالا مثل اینکه به قول بچههای تهران برایم قبایی دوخته باشند برانداز کرده بالاخره یکیشان گفت «چه طور! آیا شما ایرانی هستید؟»