کتاب شاهنامه از دستنویس موزه فلورانس، محرم ۶۱۴ (جلد ششم)
معرفی کتاب شاهنامه از دستنویس موزه فلورانس، محرم ۶۱۴ (جلد ششم)
معرفی کتاب شاهنامه از دستنویس موزه فلورانس، محرم ۶۱۴ (جلد ششم)
کتاب الکترونیکی «شاهنامه (از دستنویس موزه فلورانس محرم ۶۱۴؛ گزارش واژگان دشوار و برگردان همه ابیات به فارسی روان؛ جلد ششم)» با تصحیح و شرح «عزیزالله جوینی» و انتشار از سوی موسسه انتشارات دانشگاه تهران، جلد ششم از مجموعه شرح و برگردان شاهنامه فردوسی است. این جلد به داستانهای «کاموس کشانی» تا «اکوان دیو» میپردازد و شامل گزارش واژگان دشوار، ترجمهٔ ابیات به نثر فارسی و توضیحات مفصل دربارهٔ متن است. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب شاهنامه از دستنویس موزه فلورانس، محرم ۶۱۴ (جلد ششم)
این جلد از مجموعهٔ شرح شاهنامه، بخش مهمی از داستانهای حماسی ایران را پوشش میدهد که در آن نبردهای بزرگ میان پهلوانان ایرانی و تورانی روایت میشود. متن اصلی بر اساس دستنویس موزه فلورانس (محرم ۶۱۴ هجری قمری) تصحیح شده و با بهرهگیری از نسخههای معتبر دیگر، به فارسی نثر برگردانده شده است. کتاب علاوه بر ترجمهٔ ابیات، واژهنامهای از لغات دشوار و ترکیبات شاهنامه را نیز در خود جای داده و برای هر بیت یا بخش، توضیحاتی دربارهٔ معنای آن ارائه میدهد. این اثر در دورهای منتشر شده که توجه دانشگاهیان و پژوهشگران به نسخههای کهن شاهنامه و تصحیحهای دقیق آن افزایش یافته است. جلد ششم، ادامهٔ روایتهای کیخسرو و پهلوانان ایرانی را از داستان کاموس کشانی تا نبرد با اکوان دیو دنبال میکند و در کنار روایتهای حماسی، به تحلیل شخصیتها و رخدادهای مهم نیز میپردازد.
خلاصه کتاب شاهنامه از دستنویس موزه فلورانس، محرم ۶۱۴ (جلد ششم)
در این جلد، روایت با بازگشت سپاه ایران پس از شکست و اندوه از مرگ فرود آغاز میشود. کیخسرو، شاه ایران، از طوس و پهلوانان به دلیل کشتهشدن فرود خشمگین است و آنان را سرزنش میکند. پس از بخشش شاه، سپاه ایران برای نبردی تازه آماده میشود و طوس فرماندهی لشکر را بر عهده میگیرد. نبردهای سنگین میان ایرانیان و تورانیان، با حضور شخصیتهایی چون پیران، هومان، گیو، گودرز و رستم، بخش عمدهٔ روایت را تشکیل میدهد. در این میان، ورود سپاه چین و شخصیتهایی مانند خاقان چین و کاموس کشانی، میدان نبرد را گستردهتر و پیچیدهتر میکند. نبردهای فردی و گروهی، شبیخونها، جادوگری و افسون، و همچنین نقشآفرینی رستم در بزنگاههای حساس، از نقاط برجستهٔ این جلد است. شکستها و پیروزیها، سوگواری بر کشتهشدگان، و امید به یاری رستم، فضای حماسی و تراژیک داستان را شکل میدهد. در نهایت، با ورود رستم و نبرد او با کاموس کشانی و دیگر پهلوانان تورانی، ورق نبرد به سود ایرانیان برمیگردد و زمینه برای ادامهٔ داستانهای شاهنامه فراهم میشود.
چرا باید کتاب شاهنامه از دستنویس موزه فلورانس، محرم ۶۱۴ (جلد ششم) را خواند؟
این کتاب برای کسانی که به دنبال فهم عمیقتر روایتهای شاهنامه و رمزگشایی از واژگان و ابیات دشوار آن هستند، منبعی ارزشمند به شمار میآید. ترجمهٔ نثرگونه و توضیحات واژگانی، امکان دسترسی به لایههای معنایی و تاریخی داستانها را فراهم میکند. همچنین، مقایسهٔ نسخههای مختلف و تحلیل روایتها، به پژوهشگران و علاقهمندان ادبیات کلاسیک فارسی کمک میکند تا با دقت بیشتری به شاهنامه بنگرند و از پیچیدگیهای زبانی و روایی آن آگاه شوند.
خواندن کتاب شاهنامه از دستنویس موزه فلورانس، محرم ۶۱۴ (جلد ششم) را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این جلد برای دانشجویان و پژوهشگران ادبیات فارسی، تاریخ و اسطورهشناسی، علاقهمندان به شاهنامه و کسانی که با متون کهن فارسی سروکار دارند، مناسب است. همچنین برای کسانی که در فهم ابیات دشوار شاهنامه یا تحلیل شخصیتها و رخدادهای حماسی آن با چالش روبهرو هستند، راهگشا خواهد بود.
فهرست کتاب شاهنامه از دستنویس موزه فلورانس، محرم ۶۱۴ (جلد ششم)
- پیشگفتار: توضیح دربارهٔ نسخهٔ فلورانس و روش تصحیح و ترجمه- متن شاهنامه (نثر): برگردان ابیات به نثر فارسی روان، همراه با شمارهٔ ابیات- متن شاهنامه (نظم): متن ابیات شاهنامه بر اساس نسخهٔ فلورانس و مقابله با نسخههای دیگر- داستان کاموس کشانی: آغاز نبردهای طوس و گودرز با پیران و سپاه توران، ورود خاقان چین و کاموس کشانی، شرح نبردها و شبیخونها- نبردهای فردی و گروهی: مبارزات طوس با هومان، گیو با کاموس، و نقشآفرینی رستم- جادوگری و افسون: حضور بازور جادوگر و تأثیر جادو بر سرنوشت نبردها- سوگواری و بازگشت: سوگواری گودرز بر کشتهشدگان، عقبنشینی سپاه ایران به کوه هماون- ورود رستم و تغییر سرنوشت نبرد: آمدن رستم، نبرد با کاموس کشانی و دیگر پهلوانان تورانی- فرهنگ لغات و ترکیبات: واژهنامهٔ واژگان دشوار و ترکیبات شاهنامه- فهرست اعلام (اشخاص): معرفی شخصیتها و نامهای مهم داستان
بخشی از کتاب شاهنامه از دستنویس موزه فلورانس، محرم ۶۱۴ (جلد ششم)
«بنام خداوندی که خورشید و ماه را آفرید و با گفتن نامش خرد را در دل جایگزین کرد. آنکه هستی آفریدگان به وی است و تکیهگاه راستی و درستی به وی. او هرگز از تو خواهندهٔ کژی و کاستی نیست.خداوندی که آفرینندهٔ کیوان و بهرام و خورشید است. ما همه با یاد وی شاد و امید و آرزوهای ما به وی خواهد بود.یزدان را چنان که سزاوار است نمیتوانیم بستاییم، از این روی نزدیک است که این اندوه تن را از جان تهی کند. بدان که جای و روزگار را وی پدید آورده و پای موری ناتوان نشان از هستی وی میدهد.از خورشید گردنده در آسمان بگیر تا خاک تیره و گوهر آتش و آب که از همه چیز بزرگتراند همگی بر هستی یزدان گواهی میدهند و نیز آنها تو را با یزدان آشنا میکنند. بنابراین تو در پادشاهی یزدان به خوشی و خرمی زندگی کن.خداوند از همه چیز بینیاز است و ما که بندهٔ وی هستیم همواره سر در فرمان وی داریم. بیگمان جان و خرد آفریدهٔ یزدان و هم او برآورندهٔ سپهر بلند و ستارهٔ آسمان است.»