کتاب روش ها و فنون مطالعه موثر
معرفی کتاب روش ها و فنون مطالعه موثر
کتاب روشها و فنون مطالعه موثر نوشتۀ علی صاحبی است. انتشارات سایه سخن این اثر را منتشر شده است. این کتاب به معرفی تکنیکها و روشهای مطالعه و یادگیری میپردازد.
درباره کتاب روشها و فنون مطالعه موثر
علی صاحبی کتاب روشها و فنون مطالعه موثر را در هشت فصل نگاشته است و به موضوعاتی مانند برنامهریزی تحصیلی، تمرکز حواس، تقویت حافظه، روشهای یادداشتبرداری، خلاصهنویسی و تندخوانی را پوشش اشاره کرده است. در فصل اول، اصول پایهای مطالعه و یادگیری مطرح میشود. فصل دوم به موضوع برنامهریزی تحصیلی و مدیریت زمان اختصاص دارد. فصل سوم روشهای تقویت تمرکز را بررسی میکند. در فصل چهارم، تکنیکهای تقویت حافظه و به خاطرسپاری مطالب آموزش داده میشود. فصل پنجم به روشهای یادداشتبرداری میپردازد. فصل ششم اصول خلاصهنویسی را توضیح میدهد. فصل هفتم تکنیکهای تندخوانی را معرفی میکند و فصل هشتم به روشهای آمادگی برای امتحان اختصاص دارد. در هر فصل تمرینهای عملی برای تقویت مهارتهای مورد بحث ارائه شده است.
علی صاحبی دکترای روانشناسی بالینی از دانشگاه علوم پزشکی ایران دارد. او عضو انجمن روانشناسی ایران و مدرس دانشگاه است. صاحبی در زمینه واقعیت درمانی تخصص دارد و کتابهای متعددی در حوزهٔ روانشناسی و مهارتهای زندگی تألیف کرده است.
کتاب روشها و فنون مطالعه موثر را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب برای دانشآموزان، دانشجویان و هر فردی که میخواهد مهارتهای مطالعه و یادگیری خود را ارتقا دهد، مناسب است.
بخشی از کتاب روشها و فنون مطالعه موثر
«بررسی اجمالی شامل به وجود آوردن آمادگی ذهنی برای برخورد با متون علمی است. دیدن نکات اصلی، سرفصلها، عباراتی که با حروف برجسته چاپ شدهاند، همگی در آمادگی ذهن شما نقش دارند.
در قسمت سؤال کردن، ذهن شما بیشتر به متن مورد نظر نزدیک میشود. برای مثال هنگامی که مطلبی در بارهٔ فتوسنتز میخوانید با این کلمات روبرو میشوید: کلروفیل، نور و عکسالعمل هنگام تاریکی. در این حال از خود بپرسید: «کلروفیل چیست؟ ارتباط آن با فتوسنتز چیست؟» پرسیدن سؤالهایی این چنینی، ذهن شما را هر چه بیشتر با متن آشنا میکند و نمیگذارد مطالب به آسانی فراموش شوند.
فرآیند بعدی، خواندن است. به علت آنکه خواندن هر متن باید به یادآوری آن منجر شود، باید در جهت درک مفاهیم اقدام کنید. البته باید خاطرنشان کرد برخی از مطالب بسیار ساده و برخی دشوارتر است. از این رو، خواندن هر مطلبی وقت و انرژی خاصی میطلبد. بهترین راه برای خواندن مطالب علمی آن است که متن مورد نظر را به قطعاتی تقسیم کنید و بعد از خواندن هر بخش مکث مختصری کنید و سپس به مطالعهٔ خود ادامه دهید؛ این مکثها باعث میشود به فکر خود انسجام داده و کار را ادامه دهید.
دستیابی به انسجام فکری ما را به مرحلهٔ بعد هدایت میکند که همان یادآوری است. یادآوری باید درست بعد از هر مکث باشد. در اینجاست که باید از خود بپرسید: «سه نکتهٔ اصلی و قابل آزمون قسمتی که خواندم، چه بود؟» و با طرح سؤالهایی در بارهٔ آن، ذهن خود را آماده کنید. باید به یاد داشته باشید در نتیجهٔ این یادآوریهاست که مطالب در ذهنتان ثبت و ضبط میشوند.
ممکن است مرور مطالب در پایان مطالعه، به نظر کار شاق و طاقتفرسایی بیاید اما مهم اینجاست که بدون این مرحله کار مطالعهٔ شما کامل نخواهد شد. یادگیری عمیق و دقیق در نتیجهٔ مرور و بازبینی مطالب به دست میآید. به خاطر داشته باشید که مرور کار خود را به روز یا ساعتی دیگر منتقل نکنید؛ این کار باید چند دقیقه بعد از اتمام مطالعه انجام شود تا به حافظهٔ خود اجازهٔ پاک شدن ندهید.»
حجم
۱۳۲٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۲
تعداد صفحهها
۹۶ صفحه
حجم
۱۳۲٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۲
تعداد صفحهها
۹۶ صفحه