کتاب ولایت مطلقه فقیه از دیدگاه امام خمینی
معرفی کتاب ولایت مطلقه فقیه از دیدگاه امام خمینی
کتاب ولایت مطلقه فقیه از دیدگاه امام خمینی بهقلم بهرام اخوان کاظمی را انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر کرده است. این کتاب به تشریح و تبیین ارکان و ویژگیهای نظریهٔ ولایت فقیه از دیدگاه امام خمینی (ره) با توجه به سیره و اندیشهٔ ایشان میپردازد.
درباره کتاب ولایت مطلقه فقیه از دیدگاه امام خمینی
پس از وقوع انقلاب اسلامی ایران و شکلگیری حکومت جمهوری اسلامی، ولایت فقیه بهعنوان جایگزینی برای حکومت شاهنشاهی معرفی شد. شیوهای که مبتنی بر حضور فعال یک فقیه در رأس امور و ادارهٔ امور کشور بر مبنای قوانین دینی و مطابقت با آن بود. اما نظریهٔ ولایت فقیه دقیقاُ به چه معناست و در جهان امروز چه جایگاهی دارد؟ آیا به همان شکل اولیه کارآمد است یا نیاز به بازنگری و تحول دارد؟ کتاب پیش رو کوششی است در راستای پاسخ به این سؤال که با توجه به اندیشهها و افکار و سیرهٔ عملی امامخمینی (ره) تدوین شده و سعی دارد مخاطب را با ویژگیها و مبانی این اندیشه بیشتر آشنا کند.
خواندن کتاب ولایت مطلقه فقیه از دیدگاه امام خمینی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
علاقهمندان به مباحث میانرشتهای حوزهٔ الهیات و علوم سیاسی و نیز دانشجویان رشتههای علوم سیاسی و طلاب حوزههای علمیه از خواندن این کتاب سود خواهند برد.
بخشی از کتاب ولایت مطلقه فقیه از دیدگاه امام خمینی
«فصل اول
بحثى مفهومی دربارهٔ «ولایت» و «اطلاق» آن
۱- بیان مفهوم لغوی و اصطلاحی «ولایت»
دربارهأ مفهومهای مختلف کلمهٔ ولایت تعابیری مختلف صورت گرفته است و معمولاً کسانی که دربارهٔ حکومت اسلامی و ولایت فقیه بحث کردهاند، مبحث خود را با توضیح معانی چندگانهٔ این کلمه آغاز میکنند. بهطوراجمالی باید گفت کلمهٔ ولایت از ریشهٔ «ولی، یلی و ولیا» است و از نظر لغوی به معنی قرب و نزدیکی به چیزی و پشت سر هم قرار گرفتن است و در مجمعالبیان، «ولی» با عنوان صاحب صدیق، رفیق و موافق معنی شده است. بعضی دیگر گفتهاند که کلمهٔ «ولایت» به کسر «واو» و فتح «واو»، چند معنی دارد که عبارت است از المحبة، النصرة و الحكومة. «ولایت» به معنای دوستی (المحبة) جزء فرایض و ارکان اسلام است و عبارت از علاقه و دوستی به رسولالله (ص) و ائمهٔ معصومین (ع) و دوستداران آنان میباشد. این نوع ولایت بر حسب نص صریح قرآن لازم شمرده شده است. معنای دیگر ولایت نصرت یا یاری کردن است و معنای سوم آن، حکومت و سرپرستی است. ولایت به آن دو معنای اول - یعنی محبت و نصرت و یاری کردن - در اصطلاح «ولایت» به معنی سرپرستی و سلطه داشتن بر فرد یا افراد معین میباشد و در حقیقت بیانگر نوعی حق دخالت و اعمال نظر در امری برای شخصی خاص است. مصطلح فقها آن است که ولایت به کسر واو - سلطه بر غیر به حکم عقل یا شرع در بدن یا مال و یا هر دو میباشد. این سلطه میتواند اصالتاً یا عرضاً ملحوظ گردد. با چنین تبیینی ولایت بیانکنندهٔ قدرت تسلط و سرپرستی فرد بر اشخاص حقیقی یا دیگر افراد است. چنین سلطهای دارای ابعاد و مراحلی مختلف است که آشنایی با هر کدام از آنها نیاز به بحث و پژوهشی مفصل دارد. شرط این سلطه در همهٔ ابعاد، حفظ مصلحت و منافع حقیقی افراد تحت ولایت است. همچنین در تعبیر اسلامی از مقام و منصب زعیم و رهبر سیاسی کشور اسلامی که واجد صفات لازم است با عنوان ولایت امر یا ولی امر یاد میکنند. در کتاب ولایت فقیه امام (ره) ولایت این گونه معنا شده است. ولایت یعنی حکومت و ادارهٔ کشور و اجرای قوانین شرع مقدس.»
حجم
۲٫۰ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۰
تعداد صفحهها
۳۲۴ صفحه
حجم
۲٫۰ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۰
تعداد صفحهها
۳۲۴ صفحه