کتاب عملیات اورامان
معرفی کتاب عملیات اورامان
کتاب عملیات اورامان نوشتۀ علی رزمآرا و با گردآوری کاوه بیات و کامبیز رزمآرا در انتشارات شیرازه کتاب ما به چاپ رسیده است. این کتاب دربارۀ شرح وقایع مربوط به لشکرکشی ارتش به منطقۀ اورامان در پاییز و زمستان ۱۳۱۰ شمسی است.
درباره کتاب عملیات اورامان
کتاب عملیات اورامان، مجموعه یادداشتها و گزارشهای حاجعلی رزمآرا، نظامی صاحبمنصب در دورۀ پهلوی است که به شرح و توصیف عملیات لشکرکشی ارتش به منطقۀ اورامان در پاییز و زمستان ۱۳۱۰ شمسی پرداخته است. در ابتدای کتاب که به قلم کاوه بیات نوشته شده است شمایی کلی از وضعیت کردستان به ویژه در سالهای پس از کودتای اسفند ۱۲۹۹ ارائه شده است. بیات روند شکلگیری ارتش نوین در ایران پس از کودتای اسفند ۱۲۹۹ را بررسی کرده و به موضوع دخالتهای خارجی بهویژه سیاستهای تفرقهافکن انگلستان در کردستان ایران و عراق اشاره کرده است که در جهت دستیابی به منافع خود و تضعیف بیش از پیش موقعیت امپراتوری عثمانی در منطقه گام برمیداشت و در راستای این سیاست بود که تجزیۀ متصرفات و مناطق تحت نفوذ عثمانی را از اولویتهای امور خود قرار داده بود. او در ادامۀ همین بحث، با اشاره به جریان «شیخ محمود برزنجی» و دیگر تحریکات انگلستان در مناطق کردنشین، ریشۀ بسیاری از مشکلات کنونی کردستان را نیز، سیاستهای تفرقهافکنانۀ انگلیس میداند.
با ذکر این مقدمات متن اصلی کتاب آغاز میشود که مربوط به لشکرکشی ارتش به منطقۀ اورامان در غرب استان کرمانشاهان جهت سرکوب رؤسا و ایل متمرد اورامان بود. کتاب عملیات اورامان روایتی از سرکوب جعفر سلطان است. این لشکرکشی که آن را میتوان آخرین عملیات عمده از رشته لشکرکشیهای گسترده دانست که از بدو تأسیس قشون متحدالشکل ایران در ۱۳۰۰ خورشیدی بر ضد قدرتهای عشایری محلی آغاز شد، عملیاتی بود که بر سیادت و فرمانروایی سلاطین اورامان و حاکم محلی پایان داد.
کتاب عملیات اورامان در ۷ فصل تدوین شده است. عنوان فصلهای آن عبارتاند از:
فصل اول: اورامان
فصل دوم: نبرد قوری قلعه
فصل سوم: تجدید سازمان
فصل چهارم: تزلزل ستون
فصل پنجم: پایان کار
فصل ششم: نقد و ارزیابی
فصل هفتم: احکام عملیاتی
خواندن کتاب عملیات اورامان را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
به دوستداران کتابهای تاریخی بهویژه تاریخ معاصر ایران پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب عملیات اورامان
«در حالی که بخش اصلی توجه و توان ارتش نوپای ایران برای حل و فصل مسائلی چون شورش اسماعیل آقا سمکو در آذربایجان غربی و سرکشی جمعی از عشایر لرستان قرار داشت، کردستان کرمانشاه به رغم همجواری با این دول حوزه پرتلاطم و برخورداری از یک زمینه مستعد عشایری با آشوب و نا آرامی حادی روبه رو نبودند.»
حجم
۱٫۱ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۴
تعداد صفحهها
۲۶۸ صفحه
حجم
۱٫۱ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۴
تعداد صفحهها
۲۶۸ صفحه