کتاب پروتکل های شناختی رفتاری در موقعیت های پزشکی
معرفی کتاب پروتکل های شناختی رفتاری در موقعیت های پزشکی
کتاب پروتکل های شناختی رفتاری در موقعیت های پزشکی نوشتهٔ جنیفر لابودا و بردلی ان. اکسلرود و جیمز ویندل و ترجمهٔ سیدحامد واحدی و امین رفیعی پور است. انتشارات نسل نواندیش این کتاب را منتشر کرده است؛ کتاب راهنمای بالینگران.
درباره کتاب پروتکل های شناختی رفتاری در موقعیت های پزشکی
کتاب پروتکل های شناختی رفتاری در موقعیت های پزشکی (راهنمای بالینگران) حاوی مجموعهای از پروتکلهای مداخلهای کوتاهمدت، عملی و مبتنی بر شواهد در حوزهٔ رواندرمانی است. این اثر با ارائهٔ راهکارهایی برای برخی مشکلات، به بالینگران و درمانگران این امکان را میدهد تا به درمان ابعاد روانی بیماران در موقعیتهای پزشکی بپردازند؛ موقعیتهایی که بسیاری از بالینگران و درمانگران در کار با بیماران جسمی با آن دستبهگریبانند و اگر منجر به قطع درمان نشود، در بیشتر موارد به سازگاری بیمارگونه و آسیبزایی برای بیمار و مراقبان و کادر درمان منتهی میشود. کتاب حاضر طرحهای خاص درمان رفتاری مبتنی بر شواهد را برای شایعترین علائم مشاهدهشده در موقعیتهای پزشکی و بالینی ارائه داده است. جنیفر لابودا، عصبروانشناس بازتوانی و روانشناس بالینی و مشاور ملی در زمینهٔ درد مزمن بوده است. نویسندهٔ دیگر این اثر به نام بردلی ان. اکسلرود، روانشناس بالینی بوده است که در زمینهٔ نوروسایکولوژی بالینی مهارت دارد و سومین نویسنده، جیمز ویندل، فوقلیسانس و معلم و مربی کالج است و بهعنوان روانشناس با مجوز محدود در کار با خانوادهها و کودکان تخصص داشته است.
خواندن کتاب پروتکل های شناختی رفتاری در موقعیت های پزشکی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به متخصصان حوزههای سلامت و درمان از جمله روانشناسان سلامت و بالینی، روانپزشکان، روانپرستاران، پزشکان، پرستاران و سایر کادر پیراپزشکی در کارِ رویارویی با مشکلات شایع روانی بیماران جسمی پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب پروتکل های شناختی رفتاری در موقعیت های پزشکی
«"پروتکل افسردگی"
همانطور که در فصل ۱ گفته شد، یکی از مؤثرترین درمانها برای افسردگی، درمان شناختی ـ رفتاری (CBT) است. بنابر آنچه در آن فصل گفته شد، CBT به افراد افسرده کمک میکند تا الگوهای فکری منفی را بازسازی کنند، تا بدین واسطه بتوانند تفسیر بهتری از محیط داشته و به همان اندازه، با دیگران نیز بهطور مثبت و واقعگرایانهتری تعامل داشته باشند. یکی از اهداف CBT در کار با افسردگی، کمک به افراد برای طبقهبندی مواردی است که ممکن است به افسردگیشان مربوط باشد و نیز به آنها کمک میکند تا رفتارهایی را که ممکن است باعث بدتر شدن افسردگیشان شود تغییر دهند. یکی از ابعاد مهم رفتاری CBT، درگیر کردن مراجعان در فعالیتهایی است که برایشان ارزشمند و لذتبخش است. این اجزای کلیدی در موفقیتی که CBT برای افسردگی دارد، در پروتکل درمانی ۷ جلسهای که در این فصل آمده است انعکاس خواهد یافت.
جلسهٔ اول: آغاز کردن
دستور جلسه
۱. آشنایی؛
۲. بررسی نگرانیهای مراجع؛
۳. تنظیم اهداف درمانی اولیه؛
۴. اختصاص تمرین خانگی.
ابزار موردنیاز
پرسشنامهٔ سلامت بیمار (PH-Q-۹) که ازطریق آدرس www.cqaimh.org/pdf/tool_phq۹.pdf قابلدسترسی است یا پرسشنامهٔ افسردگی بک، ویرایش دوم (BDI-II) که ازطریق PsychCrop یا دیگر شرکتهای آزمون قابلدسترسی است.
پروتکل
در ابتدا باید پرسشنامهٔ افسردگی بک (ویرایش دوم) یا PHQ-۹ به کار برده شود. نتایجی که از دغدغههای مراجع دربارهٔ خلقش به دست میآیند، باید مورد بحث قرار بگیرند. درمانگر به مراجع کمک میکند تا دربارهٔ نگرانیهایی صحبت کند که درنهایت، به تهیهٔ لیستی از برخی اهداف درمانی اولیه منتج میشود.
در ادامه، درمانگر باید دربارهٔ CBT بهعنوان یک رویکرد درمانی بحث کند. موارد زیر ازجمله نکاتی هستند که باید مورد بحث قرار بگیرند:
- CBT یک رویکرد درمانی مهارتمحور، متمرکز بر حال و مبتنی بر هدف است.
- اهداف CBT سبکهای فکری و الگوهای رفتاریای هستند که افسردگی را ایجاد و حفظ میکنند.
- افسردگی در بزرگسالان معمولاً با آن دسته از سبکهای فکریای که بهطور غیرواقعگرایانهای منفی، خودمحورانه و فاجعهآمیز و اغلب به ناامیدی متمایل هستند ارتباط دارد.
- در CBT مهارتهای شناختی برای شناسایی «تلههای ذهنی» (تحریفهای شناختی) رایجی استفاده میشوند که مراجعان باید بدینوسیله با انجام آنها و به چالش کشیدن آنها، بهمنظور یافتن شواهد منصفانهتری اقدام کنند.
- بزرگسالان افسرده گرایش زیادی به انزوا، دوریگزینی از جامعه، طرد دیگران، فعالیت کم و نیز کاهش لذت در انجام فعالیتها دارند و ازاینرو، درمان، مشوق فعالیت بیشتر خواهد بود.
- دیگر مداخلات رفتاری شامل حل مسئله هستند.
- درمان عموماً دارای محدودهٔ زمانی و در هفت جلسه انجام خواهد شد.
به اهداف اولیه برگردید و شروع به بیان جزءبهجزء برخی از اهدافی کنید که بهطور متقابل مورد توافق قرار گرفتهاند. احتمالاً یکی از این اهداف، افزایش فعالیت باشد. بالینگر باید آگاه باشد که در افراد افسرده این هدف یک امر شناختی است و ازطرفی، شناختواره میتواند تحتتأثیر افسردگی قرار گیرد. ازاینرو، ممکن است برخی مراجعان آن را چالشزا دریابند و شاید نیاز باشد که بالینگر سنگبنای محکمتری را تدارک ببیند و برای کمک به مراجع در فرمولبندی و بازیافتن اهداف، تلاش بیشتری کند. این چیدمان اهداف به اختصاص تمرین خانگی این جلسه منجر خواهد شد.»
حجم
۲٫۱ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۲
تعداد صفحهها
۴۷۲ صفحه
حجم
۲٫۱ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۲
تعداد صفحهها
۴۷۲ صفحه