کتاب اولین سنگ (جلد اول)
معرفی کتاب اولین سنگ (جلد اول)
کتاب الکترونیکی اولین سنگ (جلد اول) با عنوان دانمارکی Den første sten نوشتهٔ «کارستن ینسن» با ترجمهٔ «وفا دبیری آبکناری» توسط نشر هنوز منتشر شده است. این اثر در دستهٔ رمانهای جنگی و اجتماعی قرار میگیرد و به روایت تجربههای سربازان دانمارکی در افغانستان میپردازد. «کارستن ینسن» با نگاهی موشکافانه، فضای جنگ، روابط انسانی و تأثیرات روانی حضور در میدان نبرد را به تصویر کشیده است. نسخهٔ الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب اولین سنگ (جلد اول) اثر کارستن ینسن
کتاب «اولین سنگ» نوشتهٔ «کارستن ینسن» در سال ۲۰۱۵ میلادی و در ایران در سال ۱۳۹۹ منتشر شده است. «اولین سنگ» روایتی داستانی از حضور سربازان دانمارکی در افغانستان است که در قالب یک رمان حجیم و چندلایه ارائه شده است. این کتاب با تمرکز بر گروهی از سربازان، زندگی روزمره، دغدغهها، ترسها و امیدهای آنها را در بستر جنگ افغانستان دنبال میکند. «کارستن ینسن» با بهرهگیری از جزئیات دقیق و شخصیتپردازی عمیق، تصویری واقعگرایانه از فضای جنگ و تأثیرات آن بر انسانها خلق کرده است. ساختار کتاب مبتنی بر روایتهای متوالی و زاویهٔ دیدهای متنوع است که به خواننده امکان میدهد با ذهنیت و احساسات شخصیتهای مختلف آشنا شود.
این رمان علاوهبر پرداختن به نبردهای نظامی، به مسائل اخلاقی، هویت، دوگانگیهای فرهنگی و بحرانهای درونی سربازان نیز توجه دارد. «اولین سنگ» اثری است که مرز میان واقعیت و خیال را در بستر جنگ به چالش میکشد و با نگاهی انتقادی، پرسشهایی دربارهٔ معنای جنگ، قهرمانی و انسانیت مطرح میکند.
خلاصه داستان اولین سنگ (جلد اول)
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
داستان «اولین سنگ» با ورود گروهی از سربازان دانمارکی به افغانستان آغاز میشود. روایت از زاویهٔ دید شخصیتهای مختلفی چون «شرایدر»، فرماندهٔ جوخه، «حنا»، تنها زن گروه، و دیگر سربازان شکل میگیرد. هریک از این افراد با انگیزهها و پیشینههای متفاوت داوطلبانه به جنگ آمدهاند و حالا باید با واقعیتهای خشن و پیچیدهٔ میدان نبرد روبهرو شوند. در آغاز، سربازان با فضای بیانتها و بیرحم «هلمند» مواجه میشوند؛ جایی که مرز میان دوست و دشمن و زندگی و مرگ بهشدت مبهم است. آنها در پایگاههای نظامی مستقر میشوند و بهتدریج با شرایط دشوار، تمرینهای طاقتفرسا و اضطراب ناشی از حملات احتمالی خو میگیرند. روایت بهصورت اپیزودیک، به روابط میان اعضای جوخه، شوخیها، رقابتها و ترسهای پنهانشان میپردازد. اولین درگیری جدی زمانی رخ میدهد که گروه در جریان یک عملیات، با دشمن روبهرو میشود و یکی از سربازان برای نخستین بار انسانی را میکشد. این واقعه نقطهعطفی در داستان است و تأثیر عمیقی بر روح و روان سربازان میگذارد. احساس گناه، تردید و بحران هویت آنها را به بازاندیشی دربارهٔ معنای حضورشان در جنگ و مرزهای اخلاقی سوق میدهد.
در کنار روایت نبردها، کتاب به زندگی روزمرهٔ سربازان، روابط میانفرهنگی با مردم محلی و چالشهای فرماندهان نظامی نیز میپردازد. تضاد میان واقعیت جنگ و تصورات پیشین، بهویژه برای شخصیتهایی که با انگیزههای شخصی یا آرمانگرایانه به افغانستان آمدهاند، بهتدریج آشکار میشود. «اولین سنگ» با نمایش فرازونشیبهای روانی و اخلاقی شخصیتها، تصویری چندوجهی از جنگ و تأثیرات آن بر انسان معاصر ارائه میدهد.
چرا باید کتاب اولین سنگ (جلد اول) را بخوانیم؟
این کتاب با روایتی چندلایه و شخصیتپردازی دقیق، تجربهٔ زیستهٔ سربازان در جنگ افغانستان را از زاویهای متفاوت و انسانی به تصویر میکشد. «اولین سنگ» نهتنها به نبردهای نظامی و خشونتهای آشکار میپردازد، بلکه به بحرانهای هویتی، اخلاقی و روانی سربازان نیز توجه دارد.
خواندن این اثر فرصتی است برای مواجهه با پرسشهای بنیادین دربارهٔ معنای جنگ، مرزهای انسانیت و تأثیرات عمیق خشونت بر فرد و جامعه. همچنین کتاب با پرداختن به روابط میانفرهنگی و تضادهای درونی شخصیتها، تصویری واقعگرایانه و گاه تلخ از حضور نیروهای خارجی در سرزمینی بیگانه ارائه میدهد.
مطالعهٔ این کتاب برای علاقهمندان به رمانهای جنگی، آثار اجتماعی و روانشناختی و کسانی که دغدغهٔ شناخت تأثیرات جنگ بر انسان و جامعه را دارند مناسب است. همچنین برای مخاطبانی که به روایتهای چندصدایی و شخصیتمحور علاقه دارند انتخابی قابلتوجه خواهد بود.
درباره کارستن ینسن
«کارستن ینسن» (Carsten Jensen) متولد ۲۴ ژوئیهٔ ۱۹۵۲ در دانمارک است. او نویسنده، روزنامهنگار، تحلیلگر سیاسی و استاد تحلیل فرهنگی در دانشکدهٔ علوم انسانی دانشگاه جنوب دانمارک (SDU) است. «کارستن ینسن» نویسندهٔ رمانها، سفرنامهها و مجموعهمقالههای متعددی است. موفقترین اثر او رمان «ما غرقشدگان» (Vi, de druknede) است که در سال ۲۰۰۶ منتشر شد و در آلمان با عنوان «Wir Ertrunkenen» به چاپ رسید. این رمان با فروش بیش از ۱۲۰۰۰۰ نسخه در دانمارک، موفقیتی چشمگیر کسب کرد، جوایز متعددی دریافت نمود و تاکنون به ۱۰ زبان ترجمه شده است. داستان رمان در واقع روایت تاریخ معاصر دانمارک از زاویهٔ نگاه زادگاه نویسنده است.
«کارستن ینسن» در سال ۱۹۸۱ کارشناسی ارشد خود را در رشتهٔ ادبیات از دانشگاه کپنهاگ با پایاننامهای با عنوان «مردمی بودن و آرمانشهر» دربارهٔ هانس کِرک (Hans Kirk) دریافت کرد. او در دههٔ ۱۹۸۰ با نگارش مقالات انتقادی و گزارشهای اجتماعی در روزنامههایی همچون Politiken ،Dagbladet Information ،Ekstra Bladet و Jyllands-Posten به شهرت رسید. او بین سالهای ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۰، سردبیر مجلهٔ Fretag بود. «ینسن» از سال ۲۰۰۱، بهعنوان استاد تحلیل فرهنگی در دانشگاه جنوب دانمارک مشغول به تدریس بوده است.
«من صدای یک شهاب را شنیدهام»، «من آغاز جهان را دیدهام»، «دور دنیا»، «زندگی در اردوگاه عدن»، «مردم فراموششده: سفری به مرزهای برمه»، «جنگی که هرگز پایان نمییابد؛ مجموعه گزارشهایی از افغانستان»، «سفر آخر» و «ما، غرقشدگان» از دیگر آثار او هستند.
این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟
«کارستن ینسن» در طول فعالیت حرفهای خود جوایز متعددی دریافت کرده است؛ از جمله جایزهٔ گئورگ براندس (Georg-Brandes-Preis) در سال ۱۹۹۳ برای مجموعهمقالات «کتاب کوتاهیها» (Forsømmelsernes bog)، جایزهٔ شاخههای طلایی (De Gyldne Laurbær) در سال ۱۹۹۷ از سوی صنف کتابفروشان دانمارک برای سفرنامهٔ «من آغاز جهان را دیدهام»، مدال هولبرگ (Holbergmedaljen) در سال ۱۹۹۹، جایزهٔ رمان رادیو دانمارک (DR Romanpris) و جایزهٔ ادبی بانک دانمارک، هر دو در سال ۲۰۰۷ برای رمان «ما، غرقشدگان»، جایزهٔ صلح اُلوف پالمه (Olof-Palme-Preis) در سال ۲۰۰۹، جایزهٔ سورن گیلدندال (Søren-Gyldendal-Preis) در آوریل ۲۰۱۲ و جایزهٔ اروپا از دانشگاه فلنزبورگ (Europapreis der Universität Flensburg) در سال ۲۰۱۸.
بخشی از کتاب اولین سنگ (جلد اول)
«حنا بین افراد جوخهٔ سوم تنها کسی است که زیرپوش سبز نظامی بر تن دارد، دیگران بالاتنهشان لخت است. برای در امان ماندن از آفتاب سوزان هلمند، تمام تابستان را در دانمارک تلاش کرده بودند تا برنزه شوند. بعضیها تمام بدنشان خالکوبی شده است. بعضی دیگر، هنوز پشت، سینه و بازوهایشان دست نخورده است و در انتظار خالکوبی. خالکوبیها از نوع صلیب، پرچم دانمارک، اسکلت، عشق به اجتماع یا مفهومی انتزاعی است که غالباً به لاتین و با خط شکسته نقش میشوند. جاهای خالی بدن برای اعلام وفاداری یا به تصویر کشیدن پندارهای مطلق استفاده میشود. اینها نمایشگاه متحرک نقاشیاند، یک بوم نقاشی که در انتظار قلم است.
افراد جوخه همه خود را پیروز میانگارند، نه اینکه فکر کنند میتوانند برندهٔ جنگی باشند که سالهاست ادامه دارد، پیروزند چون توانستهاند به اینجا برسند و از پسِ تمرینها برآیند. بازندگان آنهایی هستند که به علت عدماستقامت یا بیانضباطی تسلیم شدهاند. شاید طرز کارکردن با اسلحهٔ خودکار را یاد گرفته باشند، ولی این مسلماً برای ورود به جنگ کافی نیست، آنها باید میفهمیدند مسئولیت جان همردیفانشان را هم بر عهده دارند.»