کتاب مغز افشاگر
معرفی کتاب مغز افشاگر
کتاب مغز افشاگر (The Tell-Tale Brain) نوشته ویلایانور راماچاندران، تلاش میکند با الهام از آخرین یافتهها و دستاوردهای علوم اعصاب شناختی و با زبانی ساده و غیرتخصصی به این پرسش قدیمی و بنیادین که انسان چیست و چگونه به اینجا رسیده است، پاسخ دهد. نویسنده با تکیه بر نمونههای بالینی واقعی مانند اندامهای خیالی، حسآمیزی، اوتیسم، توهمهای پیچیدهی هویتی و تجربههای خروج از بدن، میکوشد نشان دهد چگونه میتوان از اختلال به فهم بهتر مغز سالم رسید. رضا علوی، اکبر معارفی، شیما طیبی جزایری، هانیه تاجبخش، فرزانه احمدی بهنام، فاطمه ظفری و بهنوش عافیتطلب مترجمین این کتاب و نشر شورآفرین ناشر آن است. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب مغز افشاگر
کتاب مغز افشاگر اثر ویلایانور راماچاندران، سفری اکتشافی به اعماق پیچیدهترین ساختار هستی، یعنی مغز انسان است. راماچاندران که از برجستهترین عصبشناسان معاصر است، در این اثر با تکیه بر چند دهه تجربه و مطالعهی موردی بیماران با اختلالات عجیب (مانند توهم اندام خیالی)، تلاش میکند به این پرسش بنیادین پاسخ دهد که چه جهش کیفی در تکامل باعث شد تا انسان از نیای مشترک خود با نخستیها فاصله بگیرد و به تواناییهای منحصربهفردی چون هنر، زبان و خودآگاهی دست یابد. او برخلاف نگاههای سنتی، مغز را اندامی صلب نمیبیند، بلکه بر انعطافپذیری عصبی تأکید دارد؛ یعنی توانایی شگفتانگیز مغز در سیمکشی مجدد و بازسازماندهی خود در پاسخ به تجربیات یا آسیبها.
نویسنده در این کتاب، مفاهیم پیچیدهی علوم اعصاب را از طریق روایتهای بالینی جذاب سادهسازی میکند. او با بررسی ساختارهایی نظیر نورونهای آیینهای، نقش آنها را در همدلی و تقلید، و اختلال در آنها را در بیماریهایی چون اوتیسم واکاوی میکند و با تحلیل پدیدههایی مثل حسآمیزی، ریشههای عصبشناختی استعاره و خلاقیت را توضیح میدهد. راماچاندران معتقد است ذهن انسان محصول یک گذار حالت تکاملی است که در آن ساختارهای قدیمی مغز، کارکردهای کاملاً نوی اجتماعی و فرهنگی پیدا کردهاند. مغز افشاگر تنها یک کتاب علمی نیست، بلکه بیانیهای است دربارهی یگانگی انسان و نشان میدهد چگونه فعل و انفعالات مادی در قشر مخ، منجر به پیدایش موجودی شده که میتواند دربارهی منشأ خود و کل کیهان بیندیشد.
خلاصه کتاب مغز افشاگر
راماچاندران در مغز افشاگر از یک نقطهی مرکزی حرکت میکند: برای فهم انسان باید مغز او را در زمینهی تکاملیاش دید و برای فهم مغز باید هم به ساختار کالبدی آن نگاه کرد و هم به اختلالهایی که این ساختار را دگرگون میکنند. در بخش درآمد راماچاندران استدلال میکند که انسان از نظر کالبدشناسی و ژنتیکی نوعی میمون است اما فقط میمون نیست. او با مفهوم گذار حالت توضیح میدهد که چگونه تغییرات تدریجی در مغز نیاکان ما میتوانسته در نقطهای بحرانی به جهشی کیفی در تواناییهای ذهنی منجر شود؛ همانطور که افزایش تدریجی دما در صفر درجه ناگهان یخ را به آب مایع تبدیل میکند. این گذار بهزعم او به پیدایش زبان کامل، هنر، دین، خودآگاهی و فرهنگ شتابان انجامیده است. در ادامه، نویسنده با مرور ساختارهای مغزی نشان میدهد هر بخش چه نقشی در این جهش داشته است: لوب پسسری برای بینایی، لوب گیجگاهی برای تشخیص اشیا و چهره و زبان (بهویژه ناحیهی ورنیکه)، لوب آهیانهای برای ادغام حسی و تصویر بدن، و لوب پیشانی برای برنامهریزی، اخلاق، و آیندهنگری است.
فصل ۱ این کتاب به اندامهای خیالی و انعطافپذیری مغز میپردازد و نشان میدهد چگونه مغز میتواند نقشهی بدن را بازنویسی کند و حتی درد اندام خیالی را با ترفندهای ساده کاهش دهد. فصل ۲ به پردازش اطلاعات حسی بهویژه دیداری اختصاص دارد و تفاوت استفادهی انسان از سازوکارهای مشترک با دیگر پستانداران را برجسته میکند. فصل ۳ حسآمیزی را به عنوان نمونهای از سیمکشی غیرمعمول بررسی کرده است که هم به ژنتیک و هم به خلاقیت پیوند میخورد. سه فصل بعدی حول نورونهای آیینهای میچرخد: معرفی این نورونها، نقش آنها در همدلی و فرهنگ، ارتباطشان با اوتیسم و احتمال نقششان در پیدایش پیشزبان. فصلهای آخر نیز به حساسیت انسان نسبت به زیبایی و امکان وجود قوانین زیباییشناختی جهانی میپردازند و نویسنده با استناد به نشانگانهای عجیب مانند خروج از بدن، دیدن خدا در صرع لوب گیجگاهی و انکار وجود خود، به مسئلهی خودآگاهی نزدیک میشود.
چرا باید کتاب مغز افشاگر را بخوانیم؟
این کتاب از یک سو تصویری نسبتاً جامع از ساختار و کارکرد مغز ارائه میکند و از سوی دیگر نشان میدهد چگونه میتوان از اختلالهای عجیب عصبی به فهم بهتر تواناییهای عادی مانند زبان، خلاقیت، همدلی و خودآگاهی رسید. ویژگی دیگر کتاب پیوند مداوم آن با تاریخ علم و مثالهای کلاسیک است. برای کسانی که به دنبال درکی عمیقتر از این هستند که چگونه از مغز یک نخستی، ذهنی پدید آمده که میتواند دربارهی بینهایت، اخلاق، خدا و جایگاه خود در جهان بیندیشد، مغز افشاگر مجموعهای غنی از مثالها، ایدهها و روایتها فراهم کرده است.
خواندن مغز افشاگر به کسانی پیشنهاد میشود که به علوم اعصاب، روانشناسی، فلسفهی ذهن، تاریخ علم و تکامل داروینی علاقهمند هستند. دانشجویان رشتههای پزشکی، روانشناسی، علوم شناختی و زیستشناسی میتوانند از توضیحهای روشن کتاب دربارهی ساختار مغز و اختلالهای عصبی بهره ببرند.
جوایز و افتخارات کتاب مغز افشاگر
- در لیست پرفروشترین کتابهای نیویورکتایمز
- برندهی جایزهی کتاب Vodafone Crossword (سال ۲۰۱۰)
بخشی از کتاب مغز افشاگر
«انسان میمون است یا فرشته؟ (این سؤالی بود که بنجامین دیزرائیلی در مناظرهای مشهور دربارهٔ نظریهٔ تکامل داروین مطرح کرد.) آیا ما فقط میمونهایی هستیم که نرمافزار بهتری داریم؟ یا واقعاً موجود ویژهای هستیم فراتر از مشتقات تصادفی شیمی و غریزه؟ بسیاری از دانشمندان، از زمان خود داروین تا کنون، به گزینهٔ اول باور داشتهاند و میگفتند تواناییهای فکری انسان چیزی نیست جز پیشرفت همان قابلیتهایی که در میمونها نیز یافت میشود. این مدعا در سدهٔ نوزدهم بسیار تند و جنجالی بود و هنوز هم عدهای بر این باور باقی ماندهاند. ولی از زمانی که داروین رسالهٔ ساختارشکن خود را دربارهٔ نظریهٔ تکامل منتشر کرد، دعوی منشاء نخستی انسان هزاران برابر قویتر شده است. امروز دیگر نمیتوان بهسادگی منکر این مسئله شد که ما به لحاظ کالبدشناسی، عصبشناسی، ژنتیک و فیزیولوژیکی میمون هستیم. هر کسی که در باغ وحش با دیدن تشابه عجیب میمون با انسان شگفتزده شده باشد، حقیقت این امر را احساس کرده است.
تعجب میکنم چرا برخی اصرار دارند گرفتار دودستگی این یا آن شوند. "میمونها خودآگاهاند یا مثل آدمکوکیاند؟" "زندگی معنا دارد یا بیمعناست" "انسان فقط یک جور حیوان است یا موجوی والاست؟" منِ دانشمند مشکلی با نتیجهگیریهای "این یا آن" ندارم، به شرط آنکه با عقل جور دربیاید. ولی باید اعتراف کنم که تقابلی بین این معماهای ظاهراً متافیزیکی نمیبینم. مثلاً چرا ما انسانها نمیتوانیم درعینحال که شاخهای از دنیای حیوانات هستیم پدیدهای کاملاً منحصربهفرد و جدید در جهان باشیم؟»
n>»حجم