کتاب آگاهانه دوست داشتن
معرفی کتاب آگاهانه دوست داشتن
کتاب آگاهانه دوست داشتن نوشتهی مؤسسهی مدرسه زندگی با ترجمهی صنوبر رضاخانی مجموعهای از جستارها دربارهی عشق، صمیمیت و زندگی مشترک است که نشر هنوز آن را منتشر کرده است. نویسندگان این مجموعه با تکیهبر تجربههای روانشناختی و تأملات فلسفی، به این سؤال پرداختهاند که چرا با وجود اشتیاق عمیق به عشق، روابط عاطفی تا این اندازه دشوار، پرتنش و گاهی ناامیدکننده میشود. در این کتاب، عشق نه بهعنوان احساسی جادویی و خودبهخودی، بلکه بهعنوان مهارتی پیچیده و آموختنی بررسی شده است؛ مهارتی که زیر تأثیر تاریخچهی رمانتیسم، الگوهای کودکی، ناخودآگاه، ترس از صمیمیت و توقعات اغراقآمیز فرهنگی شکل میگیرد. آگاهانه دوست داشتن از خلال فصلهایی نسبتاً کوتاه اما متمرکز، مفاهیمی مثل پسارمانتیسم، انتخاب هدف، انتقال، دردسرهای صمیمیت، ضعفِ قدرت، شریک کودکرفتار، عاشقی و معشوقی، جایگاه اطو کشیدن، تعلیم و تعلم، بدبینی و سرزنش را وارد گفتوگو دربارهی عشق میکند و نشان میدهد چگونه میتوان با نگاهی دقیقتر و مهربانانهتر به خود و دیگری، روابط را واقعبینانهتر و درعینحال انسانیتر ساخت. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب آگاهانه دوست داشتن
کتاب آگاهانه دوست داشتن با تکیهبر سنت فکری مؤسسهی مدرسه زندگی، عشق را در بستر تاریخ فرهنگی و روانی انسان بررسی کرده است. در فصل نخست با عنوان «پسارمانتیسم» نویسندگان نشان میدهند که چگونه ایدئولوژی رمانتیسم، از قرن هجدهم به بعد، تصویری رؤیایی و درعینحال مخرب از عشق ساخته است: ازدواج آتشینِ ابدی، پیوند همیشگی عشق و رابطهی جنسی، نفرت از واقعیتهای روزمره و پول، و انتظار درک شهودی و بیکلام از سوی شریک زندگی. کتاب توضیح میدهد که این تصویر، اگرچه زیبا و هیجانانگیز است، اما توان انسانهای معمولی را برای تجربهی رابطهای پایدار تضعیف کرده و توقعاتی غیرواقعی در ما ایجاد کرده است. از دل همین نقد، پیشنهاد «تفکر پسارمانتیک» مطرح میشود؛ رویکردی که میپذیرد عشق و سکس همیشه همزمان نیستند، صحبت از پول خیانت به عشق نیست، هیچکس کامل نیست و شناخت یکدیگر نیازمند تلاش آگاهانه و گفتوگو است، حتی دربارهی جزئیاتی مثل حولهی حمام و وقتشناسی. در ادامهی کتاب آگاهانه دوست داشتن، هر فصل به یکی از گرههای پنهان روابط میپردازد. در «انتخاب هدف» توضیح داده شده که چگونه الگوهای دوستداشتهشدن در کودکی، ناخودآگاه ما را بهسوی آدمهایی میکشاند که لزوماً برای خوشبختیمان مناسب نیستند، بلکه احساسات آشنای کودکی را بازتولید میکنند؛ حتی اگر این احساسات با محرومیت، ترس یا تحقیر آمیخته باشد. فصل «انتقال» نشان میدهد چگونه واکنشهای افراطی امروز، پژواک دفاعهای دوران کودکی در برابر والدین و محیط ناامن است. «دردسرهای صمیمیت» به ترس ماندگار از طرد شدن و دو الگوی اجتنابگر و مضطرب در روابط میپردازد. در «ضعفِ قدرت» و «شریک کودکرفتار» خواننده با این ایده روبهرو میشود که نقاط ضعف شریک، روی دیگر نقاط قوت اوست و بخشهایی از روان هر بزرگسال، برای همیشه کودک میماند. فصلهای «عاشقی و معشوقی»، «جایگاه اطو کشیدن» و «تعلیم و تعلم» عشق را بهعنوان ترکیبی از مراقبت، تقسیم کار روزمره و آموزش متقابل بازتعریف کردهاند. در پایان نیز با بحثهایی دربارهی بدبینی، سرزنش و ادب و رازداری، کتاب به این سمت میرود که چگونه میتوان توقعات را تعدیل کرد، خشم را فهمید و برای افکار و احساسات پنهان، پناهگاهی امن در رابطه ساخت.
خلاصه کتاب آگاهانه دوست داشتن
هستهی اصلی آگاهانه دوست داشتن نقد تصویر رمانتیک از عشق و پیشنهاد نگاهی پسارمانتیک است. نویسندگان ابتدا نشان میدهند که فرهنگ رمانتیک، از ما میخواهد بدون آموزش، فقط با تکیهبر غریزه، شریک «نیمهی گمشده» را پیدا کنیم، با او رابطهی جنسی همواره رضایتبخش داشته باشیم، هرگز مجذوب دیگری نشویم، بدون گفتوگو احساسات هم را بفهمیم، همهی نقشهای عاطفی، اقتصادی، معنوی و خانوادگی را در یک نفر جمع کنیم و درعینحال، از پول و واقعیتهای روزمره حرف نزنیم. کتاب استدلال میکند که این مجموعهی فشرده از توقعات، نهتنها دستنیافتنی است، بلکه ما را به احساس شکست و گناه شخصی میکشاند، درحالیکه ریشهی بسیاری از ناکامیها در همین الگوی فرهنگی است. در فصلهای بعد، کتاب بهجای تکیهبر «غریزهی درست»، بر شناخت خود و گذشته تأکید کرده است. در بحث «انتخاب هدف» توضیح داده میشود که ما اغلب نه بهدنبال خوشبختی، بلکه بهدنبال صمیمیتی آشنا میگردیم؛ صمیمیتی که ممکن است با بیثباتی، بیاعتنایی یا کنترلگری گره خورده باشد. روانکاوی این فرایند را «انتخاب هدف» مینامد و پیشنهاد میکند با نوشتن تداعیها، تکمیل جملههای نیمهتمام و بررسی کسانی که از آنها بهشدت بیزار یا شیفته میشویم، الگوهای پنهان را شناسایی کنیم. فصل «انتقال» نشان میدهد چگونه واکنشهای افراطی امروز، مثل خشم شدید بهخاطر بینظمی یا کرختی هنگام خداحافظی، درواقع تکرار دفاعهای دوران کودکی در برابر والدین غایب، خانهی بینظم یا والدان شرمآور است. بخش «دردسرهای صمیمیت» توضیح میدهد که ترس از طرد شدن هرگز از بین نمیرود و اگر انکار شود، به دو الگوی مخرب میانجامد: شخصیت اجتنابگر که خود را بینیاز نشان میدهد و گاهی به رابطهی نامشروع پناه میبرد، و شخصیت مضطرب که با کنترلگری، ایرادگیری و خشم، درواقع طلب اطمینان خاطر میکند. کتاب پیشنهاد میکند نیاز به اطمینان خاطر، نشانهی سلامت عاطفی دانسته شود و جملاتی مثل «آیا هنوز مرا میخواهی؟» عادی شود. در «ضعفِ قدرت» خواننده با این ایده روبهرو میشود که هر نقطهی قوت، سایهای از ضعف دارد؛ همان ویژگیهایی که شریک را جذاب کرده، در زندگی روزمره به شکل بینظمی، کندی یا تردید ظاهر میشود. «شریک کودکرفتار» یادآور میشود که بخشهایی از روان هر بزرگسال، کودک باقی میماند و اگر رفتارهای تند او مثل قهر، فریاد یا بیحوصلگی، بهعنوان زبان ناتوانِ یک کودک دیده شود، امکان همدلی و تفسیر مهربانانهی بیشتری فراهم میشود. در فصل «عاشقی و معشوقی» عشق به دو وجه تقسیم شده است: دریافت عشق (معشوقی) که در کودکی تجربه شده و دادن عشق (عاشقی) که لازمهی بلوغ است. کتاب توضیح میدهد که بسیاری از ناکامیها از آنجا میآید که هر دو طرف میخواهند فقط معشوق باشند و کسی حاضر نیست موقتاً نقش بزرگسال مراقب را بر عهده بگیرد. «جایگاه اطو کشیدن» و فصلهای مرتبط، اهمیت جزئیات روزمره را در موفقیت رابطه برجسته میکند: تقسیم کار خانه، دمای اتاق، نحوهی مهمانیدادن و حتی اطو کشیدن، حامل معانی عمیق دربارهی احترام، عدالت و دیدهشدن هستند و نادیدهگرفتنشان به انباشت رنج میانجامد. در «تعلیم و تعلم» عشق بهعنوان فرایندی آموزشی توصیف شده که در آن دو نفر، اگر از ایدئولوژی پذیرش بیقیدوشرط فاصله بگیرند، میتوانند با نقد مهربانانه، یکدیگر را «دوستداشتنیتر» کنند. بخشهای پایانی به «بدبینی» و «سرزنش و عشق» میپردازد. کتاب پیشنهاد میکند بدبینی معتدل نسبت به عشق، یعنی پذیرفتن اینکه هیچکس نمیتواند ما را کاملاً بفهمد و همه زخمهایی از کودکی دارند، میتواند از شدت خشم و ناامیدی بکاهد. در بحث سرزنش، نشان داده میشود که چرا شریک زندگی، ناخواسته هدف خشمهایی میشود که در اصل متوجه جهان ناعادلانه و نیروهای خارج از کنترل ماست. همین سرزنشهای نامنصفانه، درعینحال نشانهی سرمایهگذاری عاطفی عظیم روی دیگری است. در فصل «ادب و رازداری» نیز به این پرداخته شده که چگونه رابطهی صمیمی میتواند پناهگاهی برای افکار و احساسات «غیرقابلگفتن» باشد، به شرط آنکه دو طرف بتوانند همزمان صادق و مؤدب بمانند و رازهای یکدیگر را با احترام نگه دارند.
چرا باید کتاب آگاهانه دوست داشتن را بخوانیم؟
آگاهانه دوست داشتن بهجای تکرار توصیههای کلی دربارهی عشق، به ریشههای فکری و عاطفی مشکلات روابط سر میزند. این کتاب نشان میدهد بسیاری از ناکامیها نه از «خراب بودن ما» یا «بد بودن طرف مقابل»، بلکه از الگوهای فرهنگی رمانتیک، تجربههای کودکی و سوءتفاهمهای عمیق دربارهی صمیمیت ناشی میشود. خواننده در خلال فصلها با مفاهیمی آشنا میشود که کمک میکند احساسات پیچیدهی خود را نامگذاری کند: از انتخاب هدف و انتقال گرفته تا ترس از صمیمیت، نقش کودک درون، و پیوند قدرت و ضعف در شخصیتها. این کتاب همچنین نگاه تازهای به جزئیات زندگی روزمره ارائه کرده است. موضوعاتی مثل اطو کشیدن، شستن ظرفها، زمان خواب، نحوهی خرجکردن پول یا تأخیر در مهمانی، دیگر «حاشیههای بیاهمیت» نیستند، بلکه بهعنوان صحنههایی دیده میشوند که در آنها احترام، عدالت، نیاز به دیدهشدن و ترس از طردشدن خود را نشان میدهد. آگاهانه دوست داشتن کمک میکند بهجای شرم از نیاز به اطمینان خاطر، آن را بخشی طبیعی از انسانبودن دانست و بهجای اصرار بر فهم شهودی و بیکلام، به گفتوگو، توضیح و حتی «آموزش متقابل» در رابطه بها داد. از سوی دیگر، کتاب با مثالهای روشن و سناریوهای روزمره، امکان همدلی با شریک زندگی را افزایش میدهد. وقتی خشم، قهر، کنترلگری یا سردی، بهعنوان زبان ناتوانِ کودکی زخمی یا دفاعی در برابر ترس از طردشدن فهمیده شود، راه برای واکنشهای ملایمتر و مؤثرتر باز میشود. درنهایت، این اثر خواننده را به نوعی بدبینی واقعبینانه دعوت کرده است؛ بدبینیای که توقعات را تعدیل میکند، اما امید به رابطهی خوب را از بین نمیبرد، بلکه آن را بر پایهی شناخت، تمرین و مسئولیتپذیری دوباره میسازد.
خواندن آگاهانه دوست داشتن به کسانی پیشنهاد میشود که در روابط عاطفی خود با احساس ناکامی، سوءتفاهم، تکرار الگوهای مخرب یا ترس از صمیمیت روبهرو هستند. این کتاب به افرادی پیشنهاد میشود که میخواهند ریشهی روانی انتخابهای عشقی خود را بهتر بفهمند، به زوجهایی که درگیر تنشهای روزمره و اختلاف بر سر «جزئیات کوچک» هستند، و به کسانی که به مباحث روانشناسی عشق، ناخودآگاه، الگوهای دلبستگی و نقد رمانتیسم علاقهمندند. همچنین به مشاوران، درمانگران و دانشجویان رشتههای مرتبط که بهدنبال متنی تحلیلی اما قابلاستفاده در کار بالینیاند، پیشنهاد میشود.
بخشی از کتاب آگاهانه دوست داشتن
«ضروری است در اصول عشق رمانتیک کاملاً تردید کنیم، البته نه برای خواندن فاتحهٔ عشق، بلکه برای نجات آن. لازم است فرضیهٔ پسارمانتیکِ جدیدی دربارهٔ روابط همسران مطرح کنیم، چرا که برای حفظ و تداوم رابطه، باید به بسیاری از احساسات رمانتیکِ اوایل رابطه بیاعتنا شویم. تفکر پسارمانتیک بدبینانه نیست، یعنی قصد ندارد مردم را از داشتن رابطهٔ موفق ناامید کند. برعکس، رویکرد پسارمانتیک به رابطهٔ خوب بسیار توجه دارد، اما با برداشتی کاملاً متفاوت از نحوهٔ محقق ساختن آرزوها. ما باید دید روانشناسانه و پختهٔ کلاسیک را جایگزین الگوی رمانتیک کنیم، دیدی که امیدواریم رفتارهایی نو و در عین حال مؤثر را در ما تقویت کند: -طبیعی است اگر عشق و رابطهٔ جنسی همیشه هم ملازم یکدیگر نباشند. -صبحت کردن از پول، همان ابتدای رابطه، به معنای خیانت به عشق نیست. -درک این موضوع که زن و مرد هیچیک کامل نیستند، کمک بزرگی خواهد بود برای بالا بردن سطح تحمل و گذشتی که باید در زندگی مشترک وجود داشته باشد. -ما هرگز تجلی تمام آرزوهای خود را در دیگری نمییابیم و این نه به دلیل نقص شخصیتی آدمها که به دلیل ماهیت بشر است. -ما باید با تلاش فراوان که شاید گاهی اوقات اغراقآمیز هم به نظر برسد سعی کنیم یکدیگر را بهتر بشناسیم، غریزهٔ صرف ما را به هدفمان نمیرساند. -دو ساعت گفتوگو در مورد اینکه حولهٔ حمام باید آویزان شود یا همانطور روی زمین بماند نه بیمعنی است و نه بیاهمیت. مسائلی مثل شستن لباس و وقتشناسی هم در رابطه جای خود را دارند. این نحوهٔ برخورد با رابطه و برخوردهای دیگری از این دست به آیندهٔ نو و پرامیدتری از داستان عشق مجال بروز میدهد.»