دانلود و خرید کتاب کارگردانی برای صحنه پالی ایروین ترجمه مشهود محسنیان
تصویر جلد کتاب کارگردانی برای صحنه

کتاب کارگردانی برای صحنه

معرفی کتاب کارگردانی برای صحنه

«کارگردانی برای صحنه» نوشته پالی ایروین، بازیگر و کارگردان تئاتر انگلیسی است. او در این کتاب به بررسی روش و رویکرد کارگردانی ۱۲ تن از کارگردان عرصه نمایش پرداخته است. در بریده‌ای از مقدمه کتاب می‌خوانیم: «نقش کارگردان چیست و دقیقاً چه‌کاری را برعهده دارد؟ فرایند کارگردانی چگونه پیش می‌رود؟ در این کتاب سعی کرده‌ام به سالن تمرین چند نفر از بزرگترین کارگردان‌های تئاتر جهان سری بزنم تا پی به رازهای کارگردانی آنها ببرم. کارگردانی، حرفه‌ای انفرادی است و کارگردان برای ساخت یک نمایش باید با اعضای دیگر همکاری کند. اما نقش او بسیار مهم و همانند یک کاتالیزور است. او کسی است که هر روز صبح در حالی که بار مسوولیت تمام نمایش بر دوش اوست، وارد سالن تمرین می‌شود. هنگامی که یک کارگردان پروژه‌ای را آغاز می‌کند، آنچه که در نهایت روی صحنه دیده می‌شود، ذهنیت و برداشت او از متن، بازیگران، طراحی، صدا و نور است. این کتاب این امکان را به من داد که با چند نفر از بهترین کارگردان‌های دنیا ملاقات کنم و سوالاتم را در تمامی زمینه‌ها از آنها بپرسم. هر کارگردان در ابتدا راجع به شروع کارش و تأثیرات مهمی که او را به سمت روش کارش سوق داد ـ راجع به نحوۀ تمرینات و شیوۀ کار با مواد خام ـ صحبت می‌کرد. از آنها پرسیدم که چگونه برای اجرای یک نمایش تصمیم می‌گیرند؟ چطور با بازیگران کار می‌کنند و آیندۀ تئاتر را چگونه می‌بینند؟ در کنار این مصاحبه‌ها، تصاویر، نکته‌ها و عکس‌های شخصی دیده می‌شوند که به ادراک بهتر آثارشان می‌انجامد. کارگردانانی که این کتاب آنها را در برگرفته است، از هشت کشور متفاوت هستند. آنها در این حرفه به اوج رسیده و چهرۀ تئاتر را با روش‌های خود دگرگون ساخته‌اند. در این کتاب می‌توانید گوشه‌ای از روند خلاقیت منحصر به فرد آنها را جستجو کنید.»
۱۳۹۹/۱۰/۰۲

این کتاب عالیه! به طور مختصر با تعدادی کارگردان تئاتر و فلسفه ی کاریه اون ها آشنا میشید. به شدت توصیه میکنم

مسعود
۱۴۰۳/۰۵/۲۹

کتاب خوبیه برای دوستانی که در تئاتر طی مسیر دارن. کتاب آموزشی قدم به قدم نیست، بلکه خروجی مصاحبه با بزرگان کارگردانی تئاتر معاصر هست تا هرکس به قدر فهم خود از کلام هر کدام بیاموزد.

من خالق نیستم. همه چیز را می‌دزدم. استعداد من این است كه می‌توانم اطلاعات فراوانی را در یك زمان، گردهم آورم. از ایده‌‌های دیگران استفاده می‌كنم. الهامات من از سوال‌هایم می‌آیند. می‌پرسید، روی شانه‌های چه كسی ایستاده‌ام؟ همانطور كه آیساك نیوتون گفته است: «اگر می‌توانم دور دست‌ها را ببینم، به این خاطر است كه بر شانۀ غول‌ها ایستاده‌ام.»
Aidin Nikoo
تئاتر، شما را در بر می‌گیرد و زمانی كه با آن همراه شدید، دیگر راه جدایی وجود ندارد.
Aidin Nikoo
گاهی مجبور می‌شدم زیرسیگاری یا صندلی را به سمت آنهایی كه گوش نمی‌كردند، پرتاب كنم.
Aidin Nikoo
همۀ آن چیزی كه یك بازیگر می‌تواند بازی كند، كلمات و افعال هستند و پشت هر كدام از این افعال باید هدفی نهفته باشد. این هدف: شی یا موضوع، مستقیم یا غیرمستقیم است. چیزی كه دیده و احساس می‌شود و مورد احتیاج است. واقعیت یك هدف، لحظه به لحظه عوض می‌شود. ولی بدون آن، بازیگر، مطلقاً نمی‌تواند كاری انجام دهد. هدف، منبع اصلی زندگی تمام بازیگران است.
Aidin Nikoo
مثلاً اگر بگوییم x بازیگر با استعدادتری از y است، به شكل اصلی اشاره نكرده‌ایم. پس بهتر است بگوییم، x كمتر از y خود را محدود می‌كند. استعداد، مثل جریان گردش خون بدن است. فقط باید جلوی لخته شدن خون را بگیریم. حذف كردن برخی چیزها، همیشه هم منفی نیست. چه چیزی بهتر از این كه یك جراح، تومور سرطانی را از بدن خارج كند؟ جراح، باعث خلق زندگی نمی‌شود اما می‌تواند از قطع شدن آن جلوگیری كند.
Aidin Nikoo
تعریف كردن داستان یك چیز است ولی تفهیم مفاهیم آن به مخاطب چیز دیگری است. اگر سعی كنیم، تمام مفاهیم یك داستان را تحت كنترل در آوریم، شكست می‌خوریم. لبخند دروغین یك سیاستمدار در آگهی انتخاباتی می‌تواند ما را متقاعد كند كه به او رای ندهیم. بنابراین وانمود كردن، می‌تواند باعث نتیجۀ معكوس شود. بازیگر باهوش یاد می‌گیرد كه برای كنترل آنچه تماشاگران می‌بینند، تلاش نكند.
Aidin Nikoo
شما باید تمریناتی داشته باشید كه اجازۀ وقوع چنین تصادفاتی را بدهند. باید خود را در محیطی آزاد و هرج و مرج زده رها كنید تا در میان اشیای پراكنده و اتفاقات به یك نظم خاص برسید و راهتان را پیدا كنید.
Aidin Nikoo
رسیدن به این ایده‌ها هرگز از طریق فكر كردن صورت نمی‌گیرد. من هرگز منتظر نمی‌شوم كه ایده‌ها از سرم بیرون بیایند. مواد مورد نظر من همین دور و بر هستند. بستگی دارد كه چطور به آنها نگاه كنید. نكتۀ خارق‌العاده این است كه نمی‌توانید بگویید چه ایده‌ای توسط چه كسی به نمایش راه یافته است؟ ما از طریق یك بدیهه‌سازی به یك ایده می‌رسیم. تكنسین‌ها به سراغ جعبۀ ابزار یا كامپیوتر و اینترنت می‌روند و دربارۀ فضا نوردان و نقشه‌های هوایی و فضایی و... اطلاعات كسب می‌كنند. آنها مواد خامی را كه احتیاج دارم در اختیارم قرار می‌دهند و من با این ایده‌ها بازی می‌كنم. تكنسین‌ها باید همیشه در سالن تمرین حضور داشته باشند.
Aidin Nikoo
سایمون مك برنی معلمی داشتم كه به من می‌گفت: «اگر بازیگری فراموش كند كه چگونه باید مثل كودكان بازی كند، دیگر نباید به بازیگری ادامه دهد.» آنچه یك كودك در دنیای اطرافش می‌بیند، به وسیلۀ قوه تخیل او دگرگون می‌شود. طرح یك فرش می‌تواند به یك دنیای خیالی بدل شود. حتی یك نردبان در این حالت به شكل كوه به نظر می‌رسد.
Aidin Nikoo
ما به این نتیجه رسیدیم كه تئاتر، آن چیزی نیست كه روی صحنه است. آن، فضای تئاتر را به وجود نمی‌آورد. در واقع فضای تئاتر در ذهن تماشاگران به وجود می‌آید. همین مساله، تئاتر را از دیگر هنرها متفاوت می‌سازد. این حقیقت وجود دارد كه در تئاتر چیزی را تصور می‌كنیم كه وجود خارجی ندارد و یا اینكه سعی می‌كنیم جلوی ناباوری خود را بگیریم و نمایش را بپذیریم