کتاب کشتی پهلو گرفته سیدمهدی شجاعی + دانلود نمونه رایگان
تصویر جلد کتاب کشتی پهلو گرفته

کتاب کشتی پهلو گرفته

معرفی کتاب کشتی پهلو گرفته

کتاب کشتی پهلو گرفته نوشته سیدمهدی شجاعی و اثری است که به زندگی، رنج‌ها و فضایل حضرت فاطمه‌ی زهرا (س) پرداخته است. این کتاب که در دسته‌ی آثار مذهبی و ادبیات آیینی قرار گرفته، با بهره‌گیری از امکانات داستان و با نثر شاعرانه کوشیده ابعاد انسانی و الهی این شخصیت را به تصویر بکشد. نویسنده روایت‌های نقل‌شده از حضرت محمد (ص)، حضرت علی (ع)، امام حسن (ع)، امام حسین (ع) و حضرت زهرا (س) را بازآفرینی کرده تا مخاطب را با عمق مصائب و جایگاه معنوی او آشنا کند. انتشارات نیستان هنر چاپ شصتم این کتاب را در سال ۱۴۰۳ برای نوجوانان و بزرگسالان منتشر کرده است. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب کشتی پهلو گرفته اثر سیدمهدی شجاعی

کتاب کشتی پهلوگرفته اثری برای نوجوانان و البته بزرگسالان است که به‌گفته‌ی نویسنده باید در دسته‌ی ادبیات داستانی و مشخصاً رمان قرار بگیرد. سید مهدی شجاعی در این کتاب با بهره‌گیری از زبان ادبی و امکانات داستانی، زندگی حضرت فاطمه‌ی زهرا (س) را از زاویه‌ای دیگر روایت کرده است. ساختار کتاب مبتنی‌بر گفت‌وگوهای خیالی و بازآفرینی رویدادها است؛ به‌گونه‌ای که شخصیت‌های اصلی تاریخ اسلام، هر یک بخشی از روایت‌گری را بر عهده دارند. کتاب حاضر با مقدمه آغاز می‌شود و سپس در قالب فصل‌هایی که هرکدام به یکی از شخصیت‌ها یا مقاطع حساس زندگی حضرت زهرا (س) اختصاص یافته، پیش می‌رود. نویسنده تلاش کرده است تا با تلفیق مستندات تاریخی و تخیل، فضای عاطفی و معنوی آن دوران را بازسازی کند. این اثر نه صرفاً یک زندگی‌نامه، بلکه مرثیه‌ای است بر مظلومیت و غربت حضرت زهرا (س) و خانواده‌‌ی او که در بستر تاریخ اسلام روایت می‌شود.

سید مهدی شجاعی گفته کتاب کشتی پهلوگرفته نقطه‌ی آغازِ مهمی در مسیر نویسندگی او بوده و در خلق آن، تأثیر معنوی شخصیت حضرت زهرا (س) را دلیل اصلی الهام‌بخشی دانسته است. او گفته هرچند تحصیلات خود را در رشته‌های تئاتر و علوم سیاسی آغاز کرده بود، با مشاهده‌ی عمق شخصیت حضرت زهرا (س) به این نتیجه رسید که دانسته‌هایش بسیار کمتر از ندانسته‌هایش‌ است؛ ازاین‎‌رو شکل‌گرفتن این کتاب را نوعی سفر در اقیانوسِ عظیمِ معنویت دانسته و گفته این اثر را با اشک و آه نوشته است. این نویسنده‌ی معاصر ایرانی تأکید کرده است که قالب نوشتاری این کتاب، شکلی نوآورانه داشته و کوشیده مفاهیم عرفانی و ادبیات مناجات را با زبان روز منتقل کند.

سید مهدی شجاعی معتقد است کتاب کشتی پهلوگرفته را نباید با آثار آئینی یا روضه‌های ادبی اشتباه گرفت؛ بلکه در این کتاب با اثری رمانتیک (از نظر ساختار و مختصات ادبی) روبه‌رو هستیم که با نگاهی نو به نقش حضرت زهرا (س) پرداخته است. این نویسنده گفته طی سال‌ها تلاش کرده این اثر را به‌عنوان رمانی مستقل معرفی کند؛ هرچند برخی اصرار داشته‌اند آن را روضه‌ی ادبی بنامند.

خلاصه کتاب کشتی پهلو گرفته

کتاب با مقدمه‌ای آغاز می‌شود که نویسنده در آن به ناتوانی قلم از بیان عمق مصائب اهل‌بیت (ع) اشاره کرده؛ سپس روایت اصلی با سخنان پیامبر اسلام خطاب به دخترش فاطمه آغاز می‌شود؛ جایی که پیامبر از رنج‌ها و جایگاه ویژه‌ی فاطمه سخن می‌گوید و خاطراتی را از دوران خلوت در غار حرا و تولد فاطمه بازگو می‌کند. در ادامه، روایت به زبان حضرت خدیجه نقل می‌شود و لحظات تولد فاطمه و حضور زنان برگزیده‌ی الهی در کنار او توصیف می‌شود. در بخش‌های بعدی، خود حضرت زهرا (س) روایتگر می‌شود و از کودکی، سختی‌های شعب ابی‌طالب، فقدان مادر و نقش حمایتی‌اش برای پیامبر می‌گوید. سپس به هجرت پیامبر و نقش حضرت علی (ع) در این واقعه پرداخته شده و ماجرای ازدواج حضرت فاطمه (س) و حضرت علی (ع) با جزئیات احساسی و معنوی روایت می‌شود. بخش‌هایی از کتاب به زندگی مشترک این زوج، ساده‌زیستی، ایثار و عبادت آن‌ها اختصاص یافته است. کتاب با روایتگری حضرت علی (ع)، امام حسن (ع) و امام حسین (ع) ادامه می‌یابد. حضرت علی (ع) از رنج فقدان فاطمه و نقش او در خانه و جامعه سخن می‌گوید. امام حسن (ع) و امام حسین (ع) نیز خاطراتی از مادر و مصائب پس از رحلت پیامبر را بازگو می‌کنند. این کتاب با مرثیه‌هایی بر مظلومیت حضرت فاطمه (س) و اهل‌بیت (ع) و یادآوری وقایع تلخ پس از رحلت پیامبر به پایان می‌رسد.

چرا باید کتاب کشتی پهلو گرفته را بخوانیم؟

کتاب کشتی پهلوگرفته با نثر ادبی و روایت چندصدایی، تصویری از زندگی حضرت فاطمه (س) و خانواده‌ی او ارائه داده است. این کتاب نه‌تنها به بازخوانی وقایع تاریخی پرداخته، بلکه تلاش کرده است تا لایه‌های عمیق‌تری از احساسات، رنج‌ها و فضایل اهل‌بیت (ع) را به نمایش بگذارد. خواننده با مطالعه‌ی این اثر با ابعاد انسانی و معنوی شخصیت‌های اصلی تاریخ اسلام آشنا می‌شود و می‌تواند پیوندی عاطفی با روایت برقرار کند. همچنین این کتاب فرصتی برای تأمل درباره‌ی جایگاه زن، ایثار، صبر و مظلومیت در بستر تاریخ اسلام فراهم می‌کند. کتاب حاضر برای کسانی که به‌دنبال درک سیره‌ی اهل‌بیت (ع) و داشتن تجربه‌ای ادبی از تاریخ اسلام هستند، خواندنی است.

خواندن این کتاب به دوستداران ادبیات مذهبی، تاریخ اسلام، پژوهشگران حوزه‌ی سیره‌ی اهل‌بیت (ع) و کسانی که دغدغه‌ی شناخت جایگاه زن و خانواده در فرهنگ اسلامی را دارند، پیشنهاد می‌شود. دوستداران نثر سید مهدی شجاعی از مطالعه‌ی این اثر لذت خواهند برد. همچنین این اثر برای نوجوانان مناسب است.

درباره سیدمهدی شجاعی

سیدمهدی شجاعی شاعر، نویسنده و روزنامه‌نگار نامدار ایرانی در سال ۱۳۳۹ در تهران زاده شد. با وجود داشتن دیپلم ریاضی، تحصیلات خود را در رشته‌ی تئاتر در دانشکده‌ی هنرهای دراماتیک ادامه داد. ابتدا گرایش کارگردانی تئاتر را برگزید، اما پس از سه سال، مسیر خود را به‌سمت نویسندگی تغییر داد و به نمایشنامه‌نویسی و ادبیات دراماتیک روی آورد. همچنین با وجود پیشرفت چشمگیر در رشته‌ی علوم سیاسی، از ادامه‌ی تحصیل در آن صرف‌نظر کرد تا تمرکزش را به‌طور کامل بر نویسندگی بگذارد. در سال ۱۳۷۶ انتشارات «کتاب نیستان» را پایه‌گذاری کرد که هدف آن معرفی و چاپ آثار برگزیده‌ی ادبیات در حوزه‌های داستان، شعر و نمایشنامه بود. این پروژه تا سال ۱۳۸۰ با انتشار بیش از ۲۵۰ اثر از نویسندگان و شاعران معاصر ادامه یافت. این نویسنده در طول سال‌های فعالیت خود سمت‌های فرهنگی و هنری متعددی داشته و آثار ماندگاری برای کودکان و بزرگسالان نوشته است. از معروف‌ترین آثار او می‌توان به کتاب‌های «کشتی پهلوگرفته»، «پدر، عشق، پسر»، «دموکراسی یا دموقراضه»، «آفتاب در حجاب»، «ضریح چشم‌های تو» و «یعقوب‌ترین یوسف، یوسف‌ترین زلیخا» اشاره کرد. سید مهدی شجاعی را بسیاری با عنوان پدر ادبیات آیینی ایران می‌شناسند.

این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟

كتاب راهی كه می‌ماند به قلم سيد مهدی شجاعی نامزد دريافت جايزه‌ی ويژه‌ی پيامبر اعظم (ص) در جشنواره‌ی كتاب كودک و نوجوان شد. همچنین سید مهدی شجاعی در سال ۱۳۸۷ در هفتمین همایش چهره‌های ماندگار برگزیده شد.

نظر افراد یا مجله‌های مشهور درباره این کتاب چیست؟

- نصرالله قادری (نویسنده، کارگردان، منتقد، استاد دانشگاه و سردبیر ماهنامه‌ی تخصصی نمایش) معتقد بوده که سید مهدی شجاعی در آفرینش کتاب کشتی پهلوگرفته، به مقام تجلی دست یافته و پا در میدانی دشوار می‌گذارد و ما به‌عنوان مخاطب اگر دل دهیم، در لحظه‌ی حضور نویسنده مشارکت کرده‌ایم. قادری معتقد است این اثر، عظمت بانویی است که گوهر آفرینش است، زیبا است و زیبایی را دوست دارد.

- صابر امامی (استاد دانشگاه، شاعر و نویسنده) این کتاب را نمونه‌ای برجسته در کارنامه‌ی هنری سید مهدی شجاعی دانسته؛ چراکه معتقد است این نویسنده با گنجینه‌ای که به اهل‌بیت (ع) و به‌ویژه امام حسین (ع) رسیده، رابطه برقرار کرده است.

- مهدی فیروزان (از مدیران حوزه‌ی ادبیات و فرهنگ ایران) باور داشته که کتاب کشتی پهلوگرفته از شاخص‌ترین و ماندگارترین آثار سید مهدی شجاعی است که به‌ویژه در زمان انتشار، جایگاهی کم‌نظیر در میان آثار ادبیات آیینی به دست آورد. مهدی فیروزان معتقد است این اثر به‌حق یکی از نقاط عطف در ادبیاتی است که به تاریخ و سیره‌ی اهل‌بیت (ع) پرداخته است.

چه نسخه‌های دیگری از این کتاب در ایران منتشر شده است؟

انتشارات نیستان هنر چاپ شصتم این کتاب را در سال ۱۴۰۳ منتشر کرده است. کتاب ک‍ش‍ت‍ی‌ پ‍ه‍ل‍و‌گ‍رف‍ت‍ه‌ در سال ۱۳۷۰ توسط نشر مدرسه منتشر شد. نشر مدرسه‬‏‬‬‬ چاپ بیست‌وهفتم این اثر را در سال ۱۳۸۷ روانه‌ی بازار کتاب ایران کرد. همچنین این کتاب در سال ۱۳۶۹ توسط ن‍ش‍ر ج‍وان‌ منتشر و در سال‌های ۱۳۸۷ - ۱۳۹۷ تجدید چاپ شد.

بخشی از کتاب کشتی پهلو گرفته

«از ابتدای خلقتم چشم‌انتظار آمدنت بودم. خدا مرا که می‌آفرید و زمین و خورشید و ماه و بر و بحر را، اعلام کرد که آفرینش شما، آفرینش همه چیز به طفیلی آفرینش پنج تن است که محور آن پنج تن زهراست.

یا مَلائکَتی وَ سُکّانَ سَماواتی اعْلَمُوا اَنّی ما خَلَقْتُ سَماءً مَبْنیه وَ لا اَرْضاً مَدْحیه وَ لا قَمَراً مُنیراً وَ لا شَمْساً مٌضیئه وَ لا فلکاً یدُور وَ لا بَحْراً یجْری وَ لا فَلَکاً یسْری اِلاّ فی مَحَبّه هوُلاءِ الْخَمْسه.

اگر به خاطر اینها نبود من دست به کار خلقت نمی‌شدم، آفرینش را رقم نمی‌زدم، بر اندام عدم، لباس هستی نمی‌پوشاندم.

نه تنها منِ آسمان، که خورشید و ماه نیز، که ستارگان و افلاک نیز، که برّ و بحر نیز چشم‌انتظار آمدنت بودند.

همه غرق این سؤال و مات این کنجکاوی بودیم که این فاطمه کیست که این‌قدر عزیز خداوند است و حتی حساب و کتاب خداوند بسته به شاهین محبت و رضایت اوست.

وقتی آدم از بهشت قرب رانده شد و به زمین فراق هبوط کرد، شما تنها وسیلهٔ نجات او شدید و نام‌های شما، اسماء حسنای سوگندنامهٔ او. و ما بیش از پیش قدر و منزلت شما را در پیش خداوند دریافتیم و به همان میزان متحیرتر و مبهوت‌تر شدیم در شکوه و عظمت وجود شما.»

.......
۱۴۰۰/۱۲/۰۷

بسیار زیباست...از خوندنش لذت میبرید

"مُسٰافِرِمٰاھ؛
۱۴۰۱/۰۱/۰۴

سوختم😭 فوق العاده بود... روضه ای تمام عیار

marzie hasibi
۱۴۰۱/۱۰/۰۴

من این کتاب را چند بار خوندم به همه هم سفارش کردم که بخونند ولی دراین ایام فاطمیه دوباره می خوندم چون لذت می برم

زهرا بانو
۱۴۰۱/۱۰/۰۸

کتاب کشتی پهلو گرفته ، بسیااااار زیبا و دلنشین و خواندنی بود. متن کتاب به بهترین نحو ممکن نگارش شده بودند. هر جمله از کتاب مانند پری بود که با خواندنش روح انسان نوازش میشد. روایت زندگی حضرت زهرا (س) قبل از تولد

- بیشتر
aftab gardoon
۱۴۰۱/۰۹/۲۴

فوق العاده بود. لازمه هر بچه شیعه ای این کتاب و مطالعه کنه

جواد
۱۴۰۰/۱۲/۲۳

نسخه چاپی کتاب را سال ها پیش خواندم. فوق العاده است،فوق العاده...

۱۴۰۱/۰۷/۲۲

عااالیه وقتی میخونی انگار اونجا هستی همه وقایع را حس میکنی

ن والقلم وما یسطرون
۱۴۰۱/۱۰/۰۶

الهم صل علی فاطمه وابیها وبعلها وبنیها وسرالمستودع فیها بعدد ما احاط به علمک

mahroo
۱۴۰۱/۱۰/۱۱

خیلییییی قشنگه 🥺 خیلی خلاقانه وقایع بعد از فوت پیامبر و شهادت حضرت زهرا رو به تصویر کشیده 💚 هر قسمت داستان از دید یک نفر گفته میشه، پیامبر، حضرت خدیجه، امام حسین و امام حسن، حضرت علی و ...

- بیشتر
تهمینه
۱۴۰۱/۱۰/۰۶

خدا خیر بدهد جناب شجاعی را بارها این کتاب خواندم و هر بار به نویسنده غبطه خوردم

بریده‌هایی از کتاب

علی به باران می‌ماند، بر مؤمن و کافر بی‌مضایقه می‌بارد.
feri
مردمی که به سوی آفتاب، کلوخ پرتاب می‌کنند، لایق ظلمت‌اند.
علی دائمی
از علی خواستی - مظلومانه و متواضعانه - که تو را شبانه دفن کند و مقبره‌ات را از چشم همگان مخفی بدارد. می‌خواستی به دشمنانت بگویی دود این آتش ظلمی که شما برافروخته‌اید نه فقط به چشم شما که به چشم تاریخ می‌رود و انسانیت، تا روز حشر از مزار دُردانهٔ خدا، محروم می‌ماند. چه سند مظلومیت جاودانه‌ای! و چه انتقام کریمانه‌ای!
zei.n0w
علی به باران می‌ماند، بر مؤمن و کافر بی‌مضایقه می‌بارد.
نور
حسن‌جان! این هنوز ابتدای مصیبت است، رود مصیبت از بستر حیات تو عبور می‌کند. مظلومیت جامه‌ای است که پس از پدر قاعدهٔ تن تو می‌شود. تو مظلوم مضاعف تاریخ می‌شوی که مظلومیتت نیز در پردهٔ استتار می‌ماند.
علی دائمی
از او بپرسید، فرشتگانی که در اشک‌های آن هنگام علی به تبرک غسل می‌کردند، بال و پرشان نسوخت؟
نوکر آسید مهدی
گفتم: «خموش! عایشه! فاطمه بهشت من است، فاطمه کوثر من است، من از فاطمه بوی بهشت می‌شنوم، فاطمه عین بهشت است، فاطمه جواز بهشت است، رضای من در گرو رضای فاطمه است، رضای خدا در گرو رضای فاطمه است، خشم فاطمه جهنم خداست و رضای فاطمه بهشت خدا.»
zei.n0w
گفتم: ـ فاطمه جان! چیزی برای خوردن در خانه هست؟ تو شرمسار و مهربان گفتی: ـ دو روز است که هیچ چیز در خانه برای خوردن نبوده است و کودکان دو روز است که جز گرسنگی، هیچ طعام ندیده‌اند. گفتم که: ـ چرا در این دو روز هیچ نگفته‌ای؟ گفتی: ـ تو اگر می‌داشتی، حتم به خانه می‌آوردی. من شرم می‌کنم از تو چیزی بخواهم که در دست و توان تو نیست.
علی دائمی
وقتی آتش از در خانه خدا بالا رفت، عمر، آتش‌بیار معرکهٔ ابوبکر، آن‌چنان به در حریم نبوت لگد زد که فریاد تو از میان در و دیوار به آسمان رفت. مادر! مرا از عاشورا مترسان. مرا به کربلا دلداری مده. عاشورا اینجاست! کربلا اینجاست!
الف. میم
علی به باران می‌ماند، بر مؤمن و کافر بی‌مضایقه می‌بارد