دانلود و خرید کتاب مکتب در فرآیند تکامل سیدحسین مدرسی طباطبایی ترجمه هاشم ایزدپناه
با کد تخفیف OFF30 اولین کتاب الکترونیکی یا صوتی‌ات را با ۳۰٪ تخفیف از طاقچه دریافت کن.
تصویر جلد کتاب مکتب در فرآیند تکامل

کتاب مکتب در فرآیند تکامل

معرفی کتاب مکتب در فرآیند تکامل

کتاب مکتب در فرآیند تکامل نوشته سید حسین مدرّسی طباطبائی با ترجمه هاشم ایزدپناه منتشر شده است. این کتاب نظری دارد بر تطور مبانی فکری تشیع در سه قرن نخستین تاریخ اسلام.

 درباره کتاب مکتب در فرآیند تکامل

 کتاب مکتب در فرآیند تکامل که در سال‌های پایانی دهه شصت نوشته شده تلاشی است برای ارايه یک تحلیل قابل عرضه تر از مکتب تشیع که هسته اصلی تشیع را اعتقاد به مرجعیت علمی اهل بیت پیامبر در معارف اسلامی می‌داند.  مکتبی که با تقدیس افراطی و باورها و سنت‌های پیش از اسلام، مناسبتی ندارد  این اثر با بررسی مواد موجود در مصادر قدیم اسلامی و دسته‌بندی و مقایسه آن مواد با یکدیگر و با شواهد تاریخی خارجی، روند تکاملی فکر شیعی را در چهارچوب تعالیم و حرکت تاریخی مکتب اسلام پیگیری می‌کند.

سال‌های ۲۶۰ـ۳۲۹ هجری که در میان شیعیان با نام دوره غیبت صغری شناخته می‌شود بدون تردید سخت‌ترین و بحرانی‌ترین دوره در تاریخ تشیع امامی بود. ماجرا چنین آغاز شد که امام یازدهم شیعیان، حضرت عسکری(ع) در سال ۲۶۰ درگذشت بدون آن‌که جانشین ایشان برای توده مردم شناخته و مشهود باشد و درنتیجه جامعه شیعه، به‌خصوص در عراق، ناگهان خود را با اختلافات و تشتّت گروهی بزرگی مواجه یافت.این به‌نوبه خود موجب و سرآغاز درگیری‌های درون‌گروهی، تغییر مذهب بسیاری از پیروان مکتب تشیع امامی و پیدایش فرقه‌های منحرف متعدد در میان شیعیان شد. این وضعیت، گروه‌های دیگر مانند معتزله و زیدیه را نیز تشویق کرد که با شدت بیشتر به مبانی سنتی عقیده تشیع که اکنون از همیشه آسیب‌پذیرتر و بی‌دفاع‌تر به‌نظر می‌رسید حمله کرده و آن را مورد انتقاد قرار دهند. استمرار اختلافات داخلی و تفرقه‌های درون‌گروهی در میان خود جامعه شیعی بر سر برخی مسائل زیربنایی عقیدتی (مانند اعتبار یا عدم اعتبار عقل و استدلال برهانی در شریعت، و طبیعت مقام امامت، و حدود علم و قدرت امام) تنها به پیچیده‌تر شدن آن وضعیت بحرانی کمک می‌کرد. علاوه بر همه اینها، فشارهای سیاسی و سرکوبی بی‌رحمانه که اندکی بیش از یک دهه پیش در روزگار متوکل عبّاسی (۲۳۲ـ۲۴۷ هجری) به اوج خود رسیده و پس از آن هم تا اواخر دوره غیبت صغری کم وبیش ادامه داشت بر تشنّج موجود می‌افزود. نیاز به بازسازی برخی از استدلالات و تحلیل‌های بنیادی مکتب مانند فلسفه احتیاج دائمی جامعه بشریت به امام اکنون از همه وقت بیشتر و ضروری‌تر می‌نمود.۲

متکلمان شیعه در آن دوره، بدین‌ترتیب دو وظیفه دشوار دفاع از مکتب تشیع دربرابر حملات دشمنان، و عرضه تفسیر نو وتحلیلات جدیداز مبانی بنیادی آن را (به نوعی که با شرایط و مقتضیات جدید وفق دهد) باید همزمان انجام می‌دادند. در این دوره که نزدیک یک قرن به‌طول انجامید به تدریج مکتب مقدس تشیع به‌گونه‌ای که بعداً با تحلیلات و نقطه نظرات استوار و مستحکم خاص خود به نام تشیع دوازده‌امامی خوانده شد تکامل یافت. کتاب حاضر تلاشی است برای روشن‌ساختن برخی جنبه‌های این فرایند تکاملی و نقش متکلمان شیعی دوره غیبت صغری در تحکیم و تکمیل مبانی اعتقادی شیعه.

 خواندن کتاب مکتب در فرایند تکامل را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنمی

 پژوهشگران تاریخ تشیع مخاطبان این کتاب‌اند.

 بخشی از کتاب مکتب در فرایند تکامل

 رساله ابن قبه در پاسخ معتزله

این رساله را چنان‌که شیخ صدوق در آغاز آن تذکر داده است ابن قِبه در پاسخ نامه‌ای که یکی از شیعیان بدو نوشته و نظر او را درباره پاره‌ای از انتقادات معتزله بر نظریه شیعه در مورد غیبت امام دوازدهم(ع) جویا شده بود، نگاشته است. دو نکته در این انتقادات مورد تکیه و تأکید قرار دارد: یکی ادّعای شیعه در مورد این‌که امام یازدهم کسی را به‌عنوان جانشین خود نصب کرده سخنی بی‌دلیل است، و دیگر آن که حتی اگر فرض کنیم چنین مسأله‌ای درست باشد از کجا می‌توان پی برد که کسی که در آینده ظهور و ادعا کند که او همان منصوص و منصوب امام یازدهم است راست می‌گوید؟ چون امام یازدهم که هیچ‌وقت جانشین خود را به مردم نشان نداده بود تا همه او را بشناسند و در آینده بر صحت دعوی او شهادت دهند. شیعیان خود ادعا می‌کنند که ترس امام بر جان جانشین خود باعث شد که وی را مخفی کند و پس از رحلت آن حضرت هم که او همواره در اختفا بوده است. پس مردم هرگز ایشان را ندیده‌اند و امکان تشخیص و انطباق مدعی آینده مقام امامت را بر منصوص امام پیشین ندارند.

ابن قبه در پاسخ هر دو نکته به شهادت و حضور حلقه اصحاب نزدیک حضرت عسکری(ع) که اکنون زنده و متصدی امور دفتر امامت بودند استناد می‌کند. او می‌گوید که نصب و نصّ امام معصوم و وجود فرزند او با شهادت این مردان پارسا ثابت شده و هم اینان هستند که باید در آینده شهادت دهندکه مدعی مقام امامت و جانشینی امام عسکری(ع) آیا همان فرزند و منصوب ایشان است یا خیر؟ (این نکته روشن می‌کند که این رساله پیش از حوالی سال ۲۸۵ هجری که به گفته ابوسهل نوبختی تقریباً تمامی خواص اصحاب حضرت عسکری(ع) درگذشته بودند

مریم
۱۴۰۲/۰۴/۱۹

من این کتاب را با متن انگلیسی آن در برخی جاها تطابق دادم و بسیار ناهمخوان بودند بنابراین این ترجمه را اولا پرعیب و بی اعتبار می‌دانم. خود متن کتاب هم در جاهایی مدعیاتی دارد و به کتابهایی ارجاع داده است

- بیشتر
کاربر ۳۲۱۸۴۳۱
۱۴۰۲/۰۵/۳۱

اینهمه آسمان ریسمان برای توجیه برخی مسائل در اذهان مخاطب غربی برای چیست؟؟کتاب جالبی نیست و اگر کسی خواند باید نقد آن آنراهم بخواند.خیلی تحریف دارد

ابراهیم
۱۴۰۲/۰۸/۲۶

این کتاب یکی از بهترین کتاب هایی هست که من خوانده ام و تغییرات اساسی در نگرش من ایجاد کرد عالیه توصیه میکنم حتما بخونید یا گوش بدید

ستم را درهم ریخته و حکومت عدل و قسط را پی‌ریزی خواهد نمود در همه قشرهای جامعه اسلامی وجود داشته است. این منجی رهایی‌بخش را شیعیان با نام قائم می‌شناختند.
Fatemeh Taromirad
نقد درست، بنیاد حیات و دستمایه نشاط و شرط ضروری برای بالیدن فکر و اندیشه است. فرهنگ‌های زنده و پیشرفته دنیا به نقد درست، عشق می‌ورزند.
Motazer_Vareth
می‌توانند حکمی شرعی را تشریع یا نسخ کنند و حلال را حرام یا حرام را حلال نمایند. آنان بر همه چیز ازجمله غیب آگاهند. برخی از مفوّضه می‌گفتند که ائمّه نیز مانند پیامبر وحی دریافت می‌کنند.
کاربر ۶۳۳۴۳۰
در ذهنیت جامعه شیعه در این دوره، انقلابی پدید آمد و تأکیدی که قبلاً روی مقام سیاسی امام می‌شد اکنون به مقام مذهبی و علمی امام انتقال یافت. نظریه عصمت ائمّه که در همین دوره وسیله هشام بن‌الحکم ــ متکلم بزرگ شیعه در این عصر ــ پیشنهاد گردید مساهمت و مدد شایانی به پذیرفته‌شدن و جاافتادن هرچه بیشتر ذهنیت جدید کرد.
م.
با این همه در دوره امامت حضرت موسی بن جعفر(ع) با پیش‌آمد مسائل جدید، انتظارات جامعه شیعه از نو سر برآورد. در آن دوره حدیثی در میان شیعیان دهان به دهان نقل می‌شد که برابر آن، هفتمین امام قائم آل محمّد بود و این موجب شد در سراسر جامعه شیعه این شایعه و نظر به‌وجود آید که آن حضرت همان امامی است که حکومت قسط و عدل اسلامی را برپا خواهد نمود. مسائل دیگری نیز به این شایعه دامن می‌زد: در زمان آن امام و به دست او نهاد وکالت به‌وجود آمد که ــ همچنان که خواهیم دید ــ زنجیره ارتباطی گسترده‌ای در سراسر جهان اسلام از وکلای ناحیه مقدسه تشکیل داد که همه با امام در ارتباط بوده و وجوه شرعی و حقوق و واجبات مالی شیعیان راازآنان دریافت کرده، برای امام می‌فرستادند. بدین‌وسیله جامعه شیعه در سراسر دنیای اسلام با امام به‌طور سیستماتیک در ارتباط قرار می‌گرفتند.
م.
تب و تاب شیعیان و انتظار تحول سیاسی در وضع موجود هنوز فروکش نکرده بود که اقدام مأمون در نصب امام هشتم، حضرت رضا(ع)، در سال ۲۰۱ به سمت ولایت عهدی خود بر شور آن افزود و شیعیان آرزوهای دیرینه خود را برای نخستین‌بار پس از کناره‌گیری امام مجتبی(ع) از خلافت در سال ۴۱ هجری از هر زمان به واقعیت نزدیک‌تر یافتند. بسیاری از مورخان احتمال داده‌اند که اقدام مأمون، خود برای کنترل آن تب و تاب بوده است. درگذشت آن امام در سال ۲۰۳ تمام آن امیدها را برای سالیان دراز از میان برد چه شرایطی که پس از آن در اطراف مسأله امامت پدید آمد عملاً امکان تحقق چنان آرزوها را منتفی کرد.
م.
ائمّه اطهار از روزگار امام صادق(ع) هدایای مالی از شیعیان خود قبول می‌فرمودند. در آغاز، این وجوه عمدتاً از این اقلام تشکیل می‌شد : زکات که بسیاری از شیعیان ترجیح می‌دادند به امام بپردازند، صدقات و نذورات، موقوفات و هدایای عادی. در زمان امام صادق شیعیان وجوه مالی خود را شخصاً به امام یا خدمتکاران خاص که عهده‌دار امور منزل ایشان بودند پرداخت می‌کردند. در سال ۱۴۷ منصور خلیفه عبّاسی دستور داد امام صادق(ع) را به دربار خلافت بیاورند و در آنجا ایشان را در موارد متعددی به بازخواست کشید ازجمله این‌که مردم عراق وی را به‌عنوان امام پذیرفته و زکات خود را به او می‌پردازند. براساس روایت دیگر او امام را متهم کرد که از پیروان خود خراج دریافت می‌کند که امام این تهمت را تکذیب نموده و اشاره فرمود که آن‌چه شیعیان برای حضرتشان می‌آورند هدایای شخصی آنان است نه خراج دولتی.
م.
در دهه‌های سوم و چهارم قرن دوم هجری، در دوره زندگی و امامت امام صادق(ع)، گروه دیگری از غلات در جامعه شیعه پدیدار شدند. این گروه به بسیاری از نظریات و عقاید گروه اکنون تقریباً ناپدیدشده کیسانیه ــ که خود را دنباله‌رو آنان می‌دانستند ــ علاقمند بوده و از آن جانبداری می‌کردند ازجمله به پیروی آنان، ائمّه آل محمّد را موجوداتی فوق بشری می‌خواندند که دارای علم نامحدود ازجمله علم بر غیب و قدرت تصرّف در کائنات بودند. این گروه جدید از غلات، پیامبر و ائمّه را خدا نمی‌خواندند بلکه معتقد بودند که خداوند، کار جهان از خلق و رزق و اختیار تشریع احکام را به آنان تفویض فرموده است.
م.
مفوّضه معتقد بودند که پیامبر و ائمّه، اولین و تنها مخلوقاتی هستند که مستقیماً به‌دست قدرت حق، از ماده‌ای متفاوت با سایر بشر آفریده شدند. خداوند آن‌گاه قدرت و مسئولیت امور عالم خلقت را به ایشان واگذار فرمود پس هرچه در این جهان روی می‌دهد از آنان است. آنان ــ به‌طوری که قبلاً هم اشاره شد ــ به این ترتیب تمام کارهایی را که علی‌الاصول به خدا نسبت داده می‌شود مثل خلق ورزق و میرانیدن و نظایر آن را انجام می‌دهند. آنان می‌توانند حکمی شرعی را تشریع یا نسخ کنند و حلال را حرام یا حرام را حلال نمایند. آنان بر همه چیز ازجمله غیب آگاهند. برخی از مفوّضه می‌گفتند که ائمّه نیز مانند پیامبر وحی دریافت می‌کنند. آنان نه‌تنها زبان همه انسان را می‌فهمند بلکه زبان پرندگان و حیوانات را هم می‌شناسند. آنان دارای توانایی غیرمحدود و علم نامحدود بوده و خالق همه چیزند و روح آنان در همه‌جا حضور دارد.
م.
پدیدار شد. ۳. اکثریت عظیم شیعه امامیه عبدالله را که در میان فرزندان بازمانده امام، پسر ارشد بود به‌عنوان امام و جانشین آن حضرت پذیرفتند. عبدالله تنها هفتاد روز پس از پدر خود زنده بود و بدون فرزند درگذشت. بیشتر شیعیان سپس به حضرت موسی بن جعفر(ع)، ارشد فرزندان بازمانده امام صادق پس از اسماعیل و عبدالله رجوع کردند که در این مدت حلقه کوچکی از پیروان خاص و برجسته امام صادق گرد ایشان جمع شده بود. اما خود ایشان تا وقتی عبدالله زنده بود با وی آشکارا مخالفت نفرموده و کسی را به خویش نخواندند.
فائزه

حجم

۳۶۹٫۳ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۵

تعداد صفحه‌ها

۳۹۲ صفحه

حجم

۳۶۹٫۳ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۵

تعداد صفحه‌ها

۳۹۲ صفحه

قیمت:
۲۸,۰۰۰
تومان