کتاب ۱۳۳ نفر آخر: خاطرات اسیر آزادشده ایرانی شریف صابری
خواندن نظراتمعرفی کتاب ۱۳۳ نفر آخر: خاطرات اسیر آزادشده ایرانی شریف صابری
محسن سنچولی پردل( -1361)، پژوهشگر است.
«133 نفر آخر» حاصل گفت و گو با «شریف صابری» ( -1343)، آزاده ایرانی جنگ تحمیلی است.
در بخشی از کتاب میخوانیم:
«پس از چند روز عراقیها ما را به نزدیکی شهر تکریت، در استان صلاحالدین، منتقل کردند. پنج شبانهروز درها را باز نکردند. بالاخره یک روز صبح درها را باز کردند. در این فاصله، ماشینها شبانهروز سیمخاردار و نبشی آهنی میآوردند و تلاش میکردند دور تا دور ما را سیمخاردار بکشند. کار هنوز تمام نشده بود که برای اولین بار ما را بیرون آوردند.
سه نفر از بچههای آسایشگاه اردوگاه ۱۴ موفق به فرار شده بودند. نمیدانم چقدر راه رفته بودند و از اردوگاه دور شده بودند. بعدها فهمیدیم آنها به یک آبادی رسیده بودند و مردم آنها را دیده و دستگیر کرده و تحویل مأموران داده بودند. عراقیهای ملعون لباسهایشان را درآورده بودند و آنقدر کابل بر سر و صورت و کمر و دست و پاهایشان زده بودند که نای راه رفتن نداشتند.
همهمان را از اتاقها بیرون آوردند و به صف کردند. مأموران مسلح با باتوم و کابل همراه آنها بودند و بین بچهها آنها را چرخاندند. هر چند ثانیه یک ضربه به آنها میزدند و فقط میگفتند: «مخالفات.» یعنی اینها مخالف هستند. یعنی اینها بد هستند و میخواستند فرار کنند. حالا ما اینها را تنبیه کردهایم تا دیگر کسی فرار نکند. همه، بغض در گلو و اشک در چشم، مأموران عراقی را نفرین میکردیم. جالبتر اینکه هر ضربهای که به افراد فراری میزدند، چند ضربه هم به اسرای داخل اردوگاه میزدند تا بدین طریق زهرچشمی از ما بگیرند. در نهایت آنها را به مرکز استخبارات بردند و ما دیگر از سرنوشت آنها مطلع نشدیم».
رملهای تشنه
جعفر ربیعی
عبور از آخرین خاکریز (خاطرات اسیر عراقی دکتر احمد عبدالرحمن)احمد عبدالرحمن
سید آسایشگاه ۱۵: خاطرات اسیر آزادشدۀ ایرانی سید جمال ستارهدانساسان ناطق
دشت عباسمحمدرضا خلیلی
مهمان صخرهها: خاطرات سرهنگ خلبان محمد غلامحسینیراحله صبوری
زندانی فاو؛ خاطرات گروهبان دوم عراقی عماد جبار زعلان الکنعانیعماد جبار زعلان کنعانی
توفان سرخ؛ خاطرات سرهنگ عراقی عبدالعظیم الشکرچیعبدالعظیم الشکرچی
کتیبه ای بر آسمانمیرعمادالدین فیاضی
بچههای کفیشهسیدقاسم یاحسینی
ساعتَ ۱:۲۵ شب به وقت بغداد: خاطرات اسیر آزاد شده ایرانی عادل خانیاسماعیل امامی
اردیبهشتی دیگر؛ خاطرات فرار عبدالمجید خزائی از زندان سلیمانیه عراقمهناز فتاحی
جنایتهای ما در خرمشهر؛ خاطرات افسران عراقی از خرمشهرمحمدنبی ابراهیمی
فرار از موصل: خاطرات شفاهی محمدرضا عبدیحسین نیری
گوهرمهدی جعفرینسب اشکذری
زندان الرشید؛ خاطرات رئیس ستاد سپاه ششم نیروی زمینی سپاه سردار علی اصغر گرجی زادهمحمدمهدی بهداروند
اردوگاه اطفالاحمد یوسفزاده
بریدهای برای کتاب ثبت نشده است