کتاب سرمایه و ساختار آن
معرفی کتاب سرمایه و ساختار آن
کتاب سرمایه و ساختار آن نوشته لودویگ لاخمان، کتابی تخصصی در زمینه اقتصاد با موضوع ساختار سرمایه است.
درباره کتاب سرمایه و ساختار آن
لاخمان در کتاب سرمایه و ساختار آن ما را با مفهوم ساختاری سرمایه آشنا میکند. او معتقد است مفهوم ساختاری سرمایه نسبت به مفوم موجودی سرمایه کارایی بیشتری در تبیین واقعیات اقتصادی دارد. رویکرد لاخمان به مفهوم سرمایه در تداوم و تکامل آرای اقتصاددانان پیشکسوت اتریشی همچون اویگن بوم و فردریش هایک است و در عین حال از نگاه انقادی به آنان هم ابایی ندارد.
هایک، لاخمان را تنها کسی میدانست که تلاشهایش را در زمین نظری سرمایه پی گرفته و بسط داده است. نگاه دقیق و تیزبین لاخمان باعث شده نوآوری های او پس از گذشت حدود هفتاد سال از نگارش این کتاب همچنان تازه به نظر برسند.
خواندن کتاب سرمایه و ساختار آن را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
مخاطبان این کتاب متخصصان و دانشآموختگان رشته اقتصاد هستند.
بخشی از کتاب سرمایه و ساختار آن
ورود شکل تصریحشده انتظارات به نظریههای اقتصادیِ سیساله اخیر، مسائل و پیچیدگیهای زیادی را به همراه داشته است. اساسیترین آنها این پرسش است که آیا باید انتظارات را بهعنوان اطلاعات مستقل در نظر گرفت یا پیامدهای فرایند اقتصادی؟ بهنظر میرسد تاکنون اقتصاددانان بر سر پاسخ به این پرسش به توافق نرسیدهاند و درنتیجه نظریه انتظارات، شکل قابلقبولی به خود نگرفته است.
ظاهرا نمیتوان به همان مفهوم که قیمتها و مقادیر تولید نتیجه فرایند اقتصادیاند، انتظارات را نیز از جمله نتایج اقتصادی دانست. هیچ فرایند اقتصادی انتظارات را تعیین نمیکند. یک افزایش ده درصدی قیمت سیب به همان اندازه که میتواند موجب انتظارات افزایش قیمت آتی شود، میتواند انتظارات کاهش قیمت آتی را نیز ایجاد کند. این کاملا به شرایط موجود در هنگام افزایش قیمت بستگی دارد و افراد مختلف ممکن است از این شرایط تفسیرهای متفاوتی داشته باشند. پس در واقع همه نظریههای پویایی که بر اساس «معادلات تفاضلی»۱۳۹ و «شتابدهندهها»۱۴۰ و امثالهم قرار دارند، بهسادگی مسئله را دور میزنند. در بهترین حالت میتوان آنها را فرضیههایی مشروط دانست که پرسشهای اساسیتر را بدون پاسخ باقی میگذارند.
از طرف دیگر نمیتوانیم به همان معنا که ذائقههای مصرفکنندگان را اطلاعات محسوب میکنیم، انتظارات را نیز در زمره اطلاعات بدانیم. از هر زاویهای که نگاه کنیم، انتظارات تجربههای اقتصادی را منعکس میکنند و تغییر این تجارب در آنها اثر میگذارد. بنابراین، تفاوت مهمی بین تغییر ذائقهها و تغییر انتظارات وجود دارد. البته گاه تغییر ذائقه نیز میتواند ناشی از تجربه باشد، اما هر تغییر ذائقهای الزاما درنتیجه تجربه نیست. من ممکن است دیگر از یک نوع سیگار استفاده نکنم بهاینعلت که فهمیدهام تأثیر بدی بر گلو و حنجره دارد، اما این نیز ممکن است که آن را کنار بگذارم بهاینعلت که دیگر دوستش ندارم یا میل خود را به آن از دست دادهام. گوهر بنیادیِ ذائقهها را نمیتوان به چیز دیگری فروکاست یا با چیز دیگری توضیح داد. این گوهر بنیادی که به چنگ تحلیل عقلانی نمیاُفتد، میتواند موضوع مورد علاقه روانشناسان باشد ولی در برابر ابزارهای تحلیلی اقتصاددانان مقاومت میکند.