کتاب اسلام شناسی (دفتر بیستم)
معرفی کتاب اسلام شناسی (دفتر بیستم)
اسلام شناسی دفتر بیستم از مجموعه چلچراغ حکمت کانون اندیشه جوان است. این مجموعه، اندیشهها و نظریات استاد شهید، مرتضی مطهری را برای نسل جوان مشتاق به اندیشههای این مرد بزرگ گردآوری کرده است.
علامه شهید مرتضی مطهری، بهعنوان یک چارچوب فکری جامع، معتدل، سالم، عقلانی و قوامبخش، میتواند جوان امروز و فردای ما را به مسیری مطمئن رهنمون سازد. اصالت، خلاقیت، انصاف، اتقان، رسایی قلم، روانی متن، پاسخ به نیازهای زمانه، ارائهٔ یک منظومه فکری منسجم، نقد منصفانه و دفاع قاطعانه از یافتهها و مواضع فکری خویش، از شاخصههایی است که اندیشههای علامهٔ شهید را دوام و جلا بخشیده است.
درباره مجموعه چلچراغ حکمت
در مجموعه چلچراغ حکمت که هر جلدش به یکی از اندیشههای استاد مطهری میپردازد کوشش شده است هر کتاب به تنهایی یک موضوع مستقل را دنبال کند؛ اصل بر بهگزینی باشد و دیدگاه استاد بهصورت موضوعی، از تمام آثار مکتوب و همچنین یادداشتهای منتشر شده، چکیدهسازی شود؛ دخل و تصرف نگارنده در حد گردآوری، اقتباس، تلخیص، تلفیق و تنظیم مطالب، در ساختاری مشخص و با یک فصلبندی نو و جذاب باشد؛ رعایت امانت و حفظ اصالت قلم و بیان استاد، محور تدوین هر اثر قرار بگیرد؛ برای اتقان و اعتبار اثر, همهٔ مطالب به آثار مکتوب شهید مطهری مستند شود و در پاورقیها, خواننده بر حسب مورد به مجموعهٔ آثار، یادداشتها و یا آثار مستقل استاد ارجاع داده شود؛ توضیحات نگارنده، جدای از متن و در مقدمه یا پسگفتار ارائه شود.
مجموعه کتابهای چلچراغ حکمت برای چه کسانی مناسب است
مخاطبان این مجموعه کتابها همانطور که در پیشگفتار این مجموعه آمده، نسل جوان حقیقتجو و پرسشگر امروزی است.
جملاتی از کتاب اسلام شناسی (دفتر بیستم) در مجموعه چلچراغ حکمت
مراتب تسلیم
اسلام به معنای تسلیم، مراتبی دارد که نازلترین آن اعتراف و اقرار به توحید، معاد و نبوت است. هرکس این مرتبه را داشت جزء مسلمانان است و تمام آثار فقهی و شرعی اسلام مانند حرمت مال و جان، جواز ازدواج، طهارت و ... بر او مترتب میشود،۵ هرچند ممکن است هنوز در دل و روح او نفوذ نکرده باشد که به مرتبهٔ «ایمان» گفته میشود.۶ تسلیم سه مرحله دارد: تسلیم تن، تسلیم عقل و تسلیم دل.
هنگامی که دو حریف با یکدیگر نبرد میکنند و یکی از طرفین احساس شکست میکند ممکن است تسلیم شود، که در اینجا تن و جسم او تسلیم شده است، نه فکر و اندیشهٔ او. بلکه در این فکر است که حریف را مغلوب کند و بر او چیره شود. تسلیم بدن در قلمرو زور و قدرت است. اما تسلیم عقل و فکر در گرو قدرت منطق و استدلال است، دیگر زور بازو کارهای نیست. هرگز امکان ندارد به یک دانشآموز به زور کتک فهماند که مجموع زوایای مثلث برابر با دو قائمه است. فکر و استدلال عقل را تسخیر و وادار به تسلیم میکند. اگر دلیل کافی وجود داشته باشد و بر عقل عرضه شود و آن را بفهمد, تسلیم میشود و اگر چه تمام زورمداران و قدرتمندان جهان بگویند تسلیم نباش.
منطق اسلام و قرآن نیز همین است که تسلیم فکر و اندیشه با نیروی منطق، برهان و استدلال ممکن است.
تسلیم قلب که حقیقت ایمان قائم به آن است، مساوی است با تسلیم سراسر وجود انسان و نفی هرگونه جحود، عناد و انکار. ممکن است کسی در مقابل یک فکر حتی از لحاظ عقلی و منطقی تسلیم شود، اما روحش تسلیم نباشد. اگر شخصی از روی تعصب، عناد و لجاجت و بهخاطر منافع شخصی زیر بار حقیقت نرفت, فکر و عقل و اندیشهاش تسلیم شده است اما روحش نه. به همین جهت است که به مرحلهٔ ایمان نرسیده است زیرا ایمان همان تسلیم دل و جان است و لذا تسلیم عقل لازم هست ولی کافی نیست.
فهرست کتاب اسلام شناسی (دفتر بیستم)
پیشگفتار
درآمد
فصل اول: اسلام، ادیان و مذاهب
فصل دوم: روشها و منابع
فصل سوم: کلیات تعالیم و معارف اسلامی
فصل چهارم: امتیازها و ویژگیها
فصل پنجم: نکتهها
برای مطالعهٔ بیشتر
کتابنامه
یادداشتها
حجم
۸۱٫۶ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۶
تعداد صفحهها
۱۱۲ صفحه
حجم
۸۱٫۶ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۶
تعداد صفحهها
۱۱۲ صفحه