کتاب تاریخچه تشیع (دفتر هجدهم)
معرفی کتاب تاریخچه تشیع (دفتر هجدهم)
تاریخچه تشیع دفتر هجدهم از مجموعه چلچراغ حکمت کانون اندیشه جوان است. این مجموعه، اندیشهها و نظریات استاد شهید، مرتضی مطهری را برای نسل جوان مشتاق به اندیشههای این مرد بزرگ گردآوری کرده است.
علامه شهید مرتضی مطهری، بهعنوان یک چارچوب فکری جامع، معتدل، سالم، عقلانی و قوامبخش، میتواند جوان امروز و فردای ما را به مسیری مطمئن رهنمون سازد. اصالت، خلاقیت، انصاف، اتقان، رسایی قلم، روانی متن، پاسخ به نیازهای زمانه، ارائهٔ یک منظومه فکری منسجم، نقد منصفانه و دفاع قاطعانه از یافتهها و مواضع فکری خویش، از شاخصههایی است که اندیشههای علامهٔ شهید را دوام و جلا بخشیده است.
درباره مجموعه چلچراغ حکمت
در مجموعه چلچراغ حکمت که هر جلدش به یکی از اندیشههای استاد مطهری میپردازد کوشش شده است هر کتاب به تنهایی یک موضوع مستقل را دنبال کند؛ اصل بر بهگزینی باشد و دیدگاه استاد بهصورت موضوعی، از تمام آثار مکتوب و همچنین یادداشتهای منتشر شده، چکیدهسازی شود؛ دخل و تصرف نگارنده در حد گردآوری، اقتباس، تلخیص، تلفیق و تنظیم مطالب، در ساختاری مشخص و با یک فصلبندی نو و جذاب باشد؛ رعایت امانت و حفظ اصالت قلم و بیان استاد، محور تدوین هر اثر قرار بگیرد؛ برای اتقان و اعتبار اثر, همهٔ مطالب به آثار مکتوب شهید مطهری مستند شود و در پاورقیها, خواننده بر حسب مورد به مجموعهٔ آثار، یادداشتها و یا آثار مستقل استاد ارجاع داده شود؛ توضیحات نگارنده، جدای از متن و در مقدمه یا پسگفتار ارائه شود.
مجموعه کتابهای چلچراغ حکمت برای چه کسانی مناسب است
مخاطبان این مجموعه کتابها همانطور که در پیشگفتار این مجموعه آمده، نسل جوان حقیقتجو و پرسشگر امروزی است.
جملاتی از کتاب تاریخچه تشیع (دفتر هجدهم) در مجموعه چلچراغ حکمت
از بزرگترین امتیازات شیعه بر سایر مذاهب این است که پایه و زیربنای اصلی آن محبت است. از زمان نبیاکرم (ص) که این مذهب پایهگذاری شده، زمزمهٔ محبت و دوستی بوده است. وقتی در سخن رسول اکرم (ص) جمله عَلی وَ شیعتهُ هُمُ الفائِزون۱۳ را میشنویم، گروهی را گرد علی (ع) میبینیم که شیفته و مجذوب او هستند. از اینرو تشیع مذهب عشق و شیفتگی است. تولای آن حضرت، مکتب عشق و محبت است. عنصر محبت، در تشیع دخالت تام دارد. تاریخ تشیع با نام سلسلهای از شیفتگان و شیدایان و جانبازان سر از پا نشناخته همراه است.
علی (ع) همان کسی است که حد الهی را جاری میساخت و تازیانه میزد و گاهی طبق مقررات شرعی دست کسی را میبرید؛ اما باز هم از او رو برنمیتافتند و از محبتشان چیزی کاسته نمیشد. او خود میفرماید:
اگر با این شمشیرم بینی مؤمن را بزنم که با من دشمن شود، هرگز دشمنی نخواهد کرد و اگر همهٔ دنیا را بر سر منافق بریزم که مرا دوست بدارد، هرگز مرا دوست نخواهد داشت؛ زیرا این در گذشته و بر زبان پیامبر امی جاری گشته که گفت: یا علی! مؤمن تو را دشمن ندارد و منافق تو را دوست نمیدارد.
از یکی از دوستان با فضیلت و با ایمان امیرمؤمنان (ع) لغزشی سر زد که لازم بود حد بر وی جاری شود. امیرمؤمنان (ع) پنجهٔ راست او را قطع کرد. آن مرد، در حالیکه قطرات خون از دست راستش میچکید آن را به دست چپش گرفته و راه میرفت. ابنالکواء خارجی آشوبگر او را دید و خواست از این جریان به نفع حزب خود و ضد علی (ع) استفاده کند. با قیافهای ترحمآمیز گفت: دستت را چه کسی برید؟
فهرست کتاب تاریخچه تشیع (دفتر هجدهم)
پیشگفتار
درآمد
فصل اول: تاریخچه شیعه
مفهومشناسی
پیدایش شیعه
الف. زمان پیدایش
ب. شیعه؛ مولود یک بینش
ج. گرایش ایرانیان به تشیع
فصل دوم: ویژگیهای تشیع
مکتب عشق و محبت
سیره و سرمایهٔ شیعه
اصلاحگری شیعه
الف. جنبشهای اصلاحی در تاریخ اسلام
ب. حرکتهای اصلاحی شیعی
فصل سوم: سیر تطور شیعه در صدراسلام
علی (ع) و حکمرانان سهگانه
الف. انتقاد از حاکمان وقت
ب. علی (ع) و اتحاد اسلامی
صلح امام حسن، قیام امام حسین (ع) یک هدف و دو شیوه
امام زینالعابدین (ع) قهرمان معنویت
امام صادق (ع)؛ عصر طلایی
امام موسیبنجعفر (ع)
امام رضا (ع) و مسئلهٔ ولایتعهدی
فرضیهٔ اول
فرضیهٔ دوم
امام حسن عسکری (ع)
فصل چهارم: میراث علمی شیعه و میراثداران آن
الف. میراث علمی
قرائت و تفسیر
حدیث و روایت
فقه و فقاهت
ادبیات
کلام
فلسفه
ب. میراثداران شیعه
۱. عصر حضور
۲. عصر غیبت
پسگفتار
مفهوم شیعه
آغاز پیدایش تشیع
برای مطالعهٔ بیشتر
کتابنامه
یادداشتها
حجم
۷۹٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۶
تعداد صفحهها
۸۸ صفحه
حجم
۷۹٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۶
تعداد صفحهها
۸۸ صفحه