دانلود و خرید کتاب فیلمنامه کوتاه: فیلم کوتاه از مفهوم تا تولید دان گرسکیس ترجمه حسین فراهانی
تصویر جلد کتاب فیلمنامه کوتاه: فیلم کوتاه از مفهوم تا تولید

کتاب فیلمنامه کوتاه: فیلم کوتاه از مفهوم تا تولید

نویسنده:دان گرسکیس
امتیاز:
۳.۹از ۲۳ رأیخواندن نظرات

معرفی کتاب فیلمنامه کوتاه: فیلم کوتاه از مفهوم تا تولید

فیلمنامه چیست؟

اگر بخواهیم تعریف ساده و روشنی از یک فیلمنامه ارائه دهیم، می‌توانیم بگوییم که آن مبنای نوشتاری یک فیلم است. بسیاری از فیلم‌سازان در جست‌وجو برای تعریفی که چیزی بیش از این ارائه دهد به استعاره و مجاز رو می‌آورند.

برخی فیلم‌سازان فیلمنامه را به نقشه راه تشبیه می‌کنند. این تعریف سودمندی است. چون مردم را تشویق می‌کند که به داستان‌های فیلم همچون یک سفر ـ مجازی یا غیر مجازی ـ بنگرند؛ که البته به طور معمول این‌ گونه هستند. دیگران به فیلمنامه به عنوان طرح و نقشه نگاه می‌کنند. این نگاه معمارانه سودمند است. زیرا که بر ساختمان تأکید می‌کند؛ اندیشه‌ای که می‌گوید فیلم چیزی است که طراحی و ساخته می‌شود. و اما در نظر برخی فیلمنامه یک آگهی فروش برای یک محصول آینده، یعنی فیلم تکمیل‌شده، است. این نگاه تاجرانه به نوبه خود واقعیت دارد. فیلم ساختن نیازمند پول است و طریقه کسب آن پول این است که ایده روشنی از داستانی که قصد روایت آن را دارید و همچنین طریقه روایت آن به سرمایه‌گذاران و صاحبان منافع ارائه دهید.

علی دائمی
۱۴۰۰/۱۱/۲۰

چند نکته دربارهٔ این کتاب: ۱) این کتاب به طور مفصل دربارهٔ نگارش فیلمنامه (اعم از کوتاه و بلند) صحبت کرده و فقط برای فیلمنامهٔ کوتاه مناسب نیست. ۲) یکی از ویژگی‌های مثبت کتاب، توجه به اقتضائات تولید و روابط عوامل ساخت

- بیشتر
pockethead
۱۳۹۵/۰۳/۲۲

کتاب خیلی مفید و مختصری بود..اگر چه به نظرم برای شروع آدم بهتره با کتاب سید فیلد شروع کنه

بید مجنون
۱۳۹۹/۰۷/۲۳

یه کتاب عالی و پر از نکته با ترجمه خوب باید چند بار خونده بشه

masuod
۱۳۹۴/۱۰/۲۲

کتاب خیلی عالی و مفیدیه

«هیچ کس به عمد فیلم بد نمی‌سازد.» رولند امریش‌، فیلمنامه‌‌نویس، کارگردان، تهیه‌کننده
علی دائمی
فیلمنامه‌‌نویس باید تصمیم بگیرد که مخاطب در ارتباط با شخصیت‌های روی پرده باید چقدر اطلاعات داشته باشد. هنگامی که مخاطب کمتر از شخصیت‌ها اطلاعات داشته باشد، طبیعی است که نسبت به نتیجه رویداد‌های روی پرده کنجکاو شود. این تدبیر قصه‌گویی راز نامیده می‌شود. هنگامی که اطلاعات مخاطب با اطلاعات شخصیت‌ها برابری می‌کند، او هم نسبت به شخصیت‌ها و هم نسبت به عاقبت کار نگران می‌شود. این تدبیر تعلیق نامیده می‌شود. هنگامی که مخاطب بیشتر از شخصیت‌ها می‌داند، فقط نسبت به شخصیت‌ها نگران می‌شود؛ چون عاقبت کار را می‌داند. این تدبیر را کنایه دراماتیک می‌نامند.
علی دائمی
«برنامه‌های تلویزیونی برای این پخش می‌شوند که بین آگهی‌های بازرگانی فاصله بیندازند.»
‌ ‌‌‌ ‌
نبوغ یک درصد الهام است و نود و نه درصد عرق ریختن است. توماس ادیسون.
علی
فیلم‌سازی هنر برونی کردن درونیات است.
علی
«‌فیلم من نخست در سرم متولد می‌شود، روی کاغذ می‌میرد، با اشخاص زنده و اشیا واقعی، که من استفاده ‌می‌کنم، احیا می‌شود؛ که آن‌ها هم روی نوار فیلم کشته می‌شوند، اما، در نظم خاصی قرار می‌گیرند و روی پرده تابانده می‌شوند و همچون گل‌های درون آب بار دیگر زنده می‌شوند.»   روبرت برسون‌‌، فیلمنامه‌‌نویس، کارگردان
علی
«‌هر صحنه کوچکی را که می‌توانید حذف کنید، حذف کنید.‌» ویلیام گلدمن، فیلمنامه‌‌نویس.
علی
ناپلئون گفته مشهوری دارد؛ «‌یک ارتش با اتکا بر شکمش راه می‌رود.» در رابطه با گروه فیلم‌سازی نیز همین گفته مصداق دارد.
علی
«‌نوشتن آسان است. اندیشیدن سخت است.»
علی دائمی
«‌آنچه را می‌دانید ننویسید. آنچه را دارید بنویسید.» ریک اشمیت، تهیه‌کننده فیلم‌های کم ـ بودجه.
علی
جمله مشهور ارسطو را به خاطر داشته باشید؛ «یک ناممکن باورکردنی بهتر از یک ممکن باورنکردنی است.»
علی
«وقتی فیلمی ‌را تماشا و تجربه می‌کنیم، آگاهانه از پیش خود را به توهم می‌سپاریم. ما با کنار گذاشتن اراده و عقل، ذهن خود را برای ورود آن می‌گشاییم.» اینگمار برگمان، فیلمنامه‌‌نویس و کارگردان.
علی
«‌گفتن یک کلمه مثل زدن یک نت روی صفحه کلید خیال است.»   لودویک ویتگنشتاین‌، فیلسوف
علی
یک منتقد زمانی گفت: «برنامه‌های تلویزیونی برای این پخش می‌شوند که بین آگهی‌های بازرگانی فاصله بیندازند.»
علی
آلفرد هیچکاک، کارگردانی که چیزی بیش از یک دانش گذرا از روایت فیلم داشت، زمانی گفت: «دیالوگ را باید همچون صدایی میان صداهای دیگر در نظر گرفت؛ فقط به عنوان چیزی در نظر گرفت که از دهان مردمانی خارج می‌شود که چشمانشان داستان را در شکل تصویری بیان می‌کنند.»
M.M. SAFI
در برخی فیلمنامه‌ها ممکن است نیاز و هدف مکمل یکدیگر باشند. ممکن است یک شخصیت چیزی را بخواهد که به آن نیاز دارد و یا چیزی را نیاز داشته باشد که می‌خواهد.
omid naderi
نظم کلمات به اندازه تعداد آن‌ها اهمیت دارد. مهم‌ترین نکته، در یک خط، یک گفتار یا حتی یک گفت‌وگوی کامل، در پایان می‌آید. دومین نکته مهم در آغاز می‌آید. باقی چیزها در میان این دو می‌آیند. این قضیه به‌ویژه در مورد کمدی مصداق دارد. هیچ راهی مطمئن‌تر از قرار دادن خنده‌دارترین نکته در وسط خط یا گفتار برای از بین بردن یک جوک وجود ندارد. شاه‌بیت یا نکته اصلی همیشه در آخر است و یک جوک باید هنگامی ‌آشکار شود که آخرین کلمه از آخرین خط گفته شود.
علی دائمی
«‌من به تجربه دریافته‌ام یک مخاطب تقریباً در آغاز یک فیلم درباره همه چیز شما را می‌بخشد، اما نسبت به هیچ چیزی در پایان شما را نخواهد بخشید. اگر پایان فیلم مخاطب را راضی نکند، هر آنچه پیش از آن گذشته کمکی نخواهد کرد.» رابرت تاونی، فیلمنامه‌‌نویس و کارگردان.
علی دائمی
اغلب، یک فیلم کوتاه اوج یک چرخش را ارائه می‌کند؛ یک چرخش غیر منتظره طرح که به عنوان پایان غیر منتظره عمل می‌کند. در حقیقت، موفقیت یک فیلم کوتاه اغلب با توجه به هوشمندی و تناسب این چرخش سنجیده می‌شود. یک چرخش از این نوع، به‌رغم آنکه پرطرف‌دار است، نباید به عنوان یک ضرورت به آن نگاه شود و هرگز نباید تنها برای اینکه پایانی غیر منتظره داشته باشیم، به دنبال این گونه اوج باشیم. یک چرخش باید نتیجه یک اتفاق غیر منتظره واقعی باشد؛ یک شگفتی که بر مبنای اصالت شخصیت‌ها باشد و نه یک شگفتی سبک، بلکه یک اتفاق غیر منتظره که به‌واقع مخاطب را تکان بدهد.
علی دائمی
البته، تنها داشتن هدف کافی نیست. شخصیت باید برای عمل آماده باشد و هدف خود را دنبال کند. اگر بخواهد که موفق شود باید دست به عمل بزند. من و شما خواهان ثروت یا شهرت یا محبوبیت هستیم. اما، تا برای پی‌گیری آن اراده نکنیم، تنها خود را در حرف‌های بیهوده درگیر می‌کنیم و نه بیشتر. در رابطه با یک شخصیت نیز همین موضوع صدق پیدا می‌کند.
علی دائمی

حجم

۷۰۲٫۵ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۸۹

تعداد صفحه‌ها

۳۱۸ صفحه

حجم

۷۰۲٫۵ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۸۹

تعداد صفحه‌ها

۳۱۸ صفحه

قیمت:
۹۵,۰۰۰
۴۷,۵۰۰
۵۰%
تومان