کتاب ماجراهای امینه السیرافی
معرفی کتاب ماجراهای امینه السیرافی
کتاب ماجراهای امینه السیرافی (The adventures of Amina Al-Sirafi : a novel) نوشته شنون آ. چاکرابورتی و ترجمه مطهره اسلامی، نخستین جلد از مجموعهی ماجراجوییهای امینه السیرافی است که نشر کتابسرای تندیس آن را در سال ۱۴۰۴ منتشر کرده است. این رمان فانتزی در بستری تاریخی و در جغرافیایی غنی روایت شده و با الهام از افسانهها و واقعیتهای قرون میانهی اقیانوس هند، به زندگی زنی دزد دریایی و ناخدا پرداخته است. این ناخدا پس از سالها بازنشستگی، دوباره به دنیای پرخطر دریا و ماجراجویی بازمیگردد. رمان با نگاهی تازه به نقش زنان در تاریخ و افسانهها، تصویری متفاوت از قدرت، مادرانگی و انتخابهای دشوار ارائه داده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب ماجراهای امینه السیرافی اثر شنون آ. چاکرابورتی
کتاب ماجراهای امینه السیرافی به قلم شنون آ. چاکرابورتی، رمانی فانتزی و تاریخی و ماجراجویانه را در دل قرن دوازدهم میلادی و در سواحل شمال غربی اقیانوس هند روایت میکند. این رمان با بهرهگیری از عناصر افسانهای و واقعیتهای تاریخی، دنیایی پر از رمزوراز، جادو، سیاست و تجارت را به تصویر کشیده است. شخصیت اصلی، امینه السیرافی (Amina Al-Sirafi)، زنی است که گذشتهای پرماجرا بهعنوان ناخدا و دزد دریایی داشته است. او حالا پس از سالها زندگی آرام و دور از دریا با پیشنهادی وسوسهانگیز روبهرو میشود که دوباره به قلب خطر و ماجراجویی میکشاندش. روایت اولشخص و زبان سرزنده و طنزآمیز این اثر داستانی در کنار ماجراهای پرهیجان، به دغدغههای هویتی و خانوادگی و اجتماعی زنان در جوامع سنتی پرداخته است. شنون آ. چاکرابورتی با آفرینش فضایی سرشار از جزئیات مربوط به جغرافیا و فرهنگ، ما را به سفری در دل تاریخ و اسطورههای منطقه میبرد و تصویری چندلایه از نقش زنان در روایتهای تاریخی و افسانهای ارائه میدهد.
شنون آ. چاکرابورتی در گفتوگویی در باب رمان ماجراهای امینه السیرافی توضیح داده است که این کتاب را در دوران همهگیری کووید - ۱۹ نوشته است؛ عمدتاً بین ساعت ۴ تا ۶ صبح، پیش از آنکه کلاسهای آنلاین مدرسهی فرزندش آغاز شود. او گفته این شرایط الهامبخش پرداختن به مضمون مادری در رمان بوده است. این نویسنده همچنین بیان کرده است که مسیر شخصیت امینه السیرافی در فاصلهگرفتن از اسلام و بازگشت دوباره به مقولهی ایمان، بخش جداییناپذیری از دین او و سفر شخصیاش بوده است. شنون آ. چاکرابورتی خواسته نشان دهد که میشود شکست خورد و کارهای بد انجام داد و اینها اشکالی ندارد.
خلاصه داستان ماجراهای امینه السیرافی
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
امینه السیرافی، ناخدای سابق و دزد دریایی بدنام، سالهاست که زندگی آرامی را در کنار خانوادهاش در منطقهای دورافتاده میگذراند. ورود زنی ثروتمند و مرموز به نام سلیمه همهچیز را تغییر میدهد. سلیمه از امینه میخواهد تا نوهی ربودهشدهاش را بیاید و در ازای این کار، پاداشی وسوسهانگیز پیشنهاد میدهد. امینه که میان مسئولیتهای مادری و وسوسهی بازگشت به ماجراجویی گرفتار شده، تصمیم میگیرد مأموریت را بپذیرد. او باید با گذشتهی پررمزوراز خود روبهرو شود، دوباره خدمهی قدیمیاش را جمع کند و در دل خطرات دریا و دشمنان قدرتمند به جستوجوی دختری نوجوان برود. امینه در این مسیر نهتنها با تهدیدهای جادویی و دشمنان انسانی روبهرو میشود، بلکه باید با خاطرات، گناهان و انتخابهای دشوار زندگیاش دستوپنجه نرم کند. رمان همزمان که ماجراهای پرهیجان دریایی را دنبال میکند، به لایههای عمیقتری از هویت، مادرانگی و قدرت زنان میپردازد.
چرا باید کتاب ماجراهای امینه السیرافی را بخوانیم؟
رمان ماجراهای امینه السیرافی با ترکیب ماجراجویی، فانتزی، طنز و عناصر تاریخی، تجربهای دیگر از داستانهای دریایی را رقم زده است. این رمان کوشیده تصویری تازه از نقش زنان در تاریخ و افسانهها ارائه دهد و به دغدغههایی چون هویت، خانواده و انتخابهای فردی بپردازد. روایت سرزنده و پرجزئیات، خواننده را به دنیایی ناشناخته و پررمزوراز میبرد. این اثر داستانی با پرداختن به موضوعات اجتماعی و فرهنگی، فراتر از یک داستان صرفاً ماجراجویانه است. کتاب حاضر برای کسانی که بهدنبال داستانی پرکشش با شخصیت اصلی زن و فضایی متفاوت با کلیشههای رایج هستند، خواندنی است.
این کتاب به دوستداران ادبیات داستانی قرن ۲۱ آمریکا و قالب رمان فانتزی، داستانهای ماجراجویانه، دوستداران روایتهای تاریخی و افسانهای و کسانی که بهدنبال شخصیتهای زن قدرتمند و چندوجهی هستند، پیشنهاد میشود. همچنین رمان حاضر به کسانی که دغدغههایی دربارهی هویت، خانواده و نقش زنان در جامعه دارند، توصیه شده است.
نظر افراد یا مجلههای مشهور درباره این کتاب چیست؟
- مجلهی BookPage: کتاب ماجراهای امینه السیرافی جستوجویی هیجانانگیز در آبهای آزاد است. پژوهش تاریخیِ چشمگیری شالودهی این اثر را شکل میدهد و نویسنده با ارائهی زمینهای جذاب و واقعگرایانه، این رمان را با موضوع یک سرقت خیالانگیز نوشته است؛ داستانی که به کاوش در مفاهیمی همچون والدگری، ایمان، جاهطلبی، دوستی و جذابیت ماندگارِ بهجاگذاشتن میراث پرداخته است.
- روشنی چوکشی (نویسنده): ماجراجویی دریانوردانهی شنون آ. چاکرابورتی سراسر درخشش و آدرنالین است. خواندن این رمان را با ششهایی پر از هوای اقیانوس، نوک انگشتانی آغشته به جادو و قلبی سنگینتر از پیش تمام میشود؛ قلبی که هم شیفته شده و هم بهواسطهی گروه شخصیتهای ظریف و دردناک اثر، شکسته است.
- فُندا لی (نویسنده): شنون آ. چاکرابورتی بار دیگر با داستانی مسحورکننده دربارهی مادری، ایمان، دوستی، جادوی خطرناک و شیطنت در دریاهای آزاد میدرخشد. شخصیت امینه السیرافی حالا دزد دریایی محبوب من است.
- آوا رید (نویسنده): رمان حاضر همچون طوماری از پوستنوشتههای کهن گشوده میشود و هیولاهایی واقعیتر از زندگی، جادویی تهدیدآمیز و قهرمانی با قلبی گرهخورده اما تپنده را فرامیخواند. این اثر دارای داستانی نفسگیر است.
درباره شنون آ. چاکرابورتی
شنون آ. چاکرابورتی (Shannon A. Chakraborty) زادهی سال ۱۹۸۵ میلادی و نویسندهی آمریکاییِ ادبیات فانتزی تاریخی و داستانهای گمانهزن است. او بهعنوان یکی از چهرههای شاخص این ژانر، بیش از همه با سهگانهی بسیار موفقی به نام دَیواباد شناخته میشود؛ مجموعهای که شهرتی جهانی برای این نویسنده به ارمغان آورد و موجب شد آثار او به بیش از ۱۲ زبان برگردانده شود. نخستین رمان چاکرابورتی با عنوان شهر برنج در سال ۲۰۱۷ میلادی منتشر و از همان ابتدا با استقبال گستردهی منتقدان روبهرو شد و جایزه و افتخاراتی را به دست آورد. ادامهی این مسیر موفق با انتشار کتاب پادشاهی مس در سال ۲۰۱۹ و سپس کتاب امپراتوری طلا در سال ۲۰۲۰ تکمیل شد. چاکرابورتی در سال ۲۰۲۲ مجموعه داستان «رود نقرهای: داستانهایی از سهگانهی دیواباد» را بهعنوان بازگشتی به دنیای این مجموعه منتشر کرد. او علاوهبر این سهگانه، پروژهای تازه را با الهام از ترکیب «یازده یار اوشن» و «دزدان دریایی کارائیب» آغاز کرده؛ مجموعهای که در قرن دوازدهم میلادی و در اقیانوس هند میگذرد و با رمان «ماجراهای امینه السیرافی» (The adventures of Amina Al-Sirafi) در سال ۲۰۲۳ آغاز میشود؛ اثری که توسط انتشارات Harper Voyager منتشر شد، به فهرست پرفروشهای نیویورکتایمز راه یافت و نسخهی صوتی آن در سال ۲۰۲۴ در فهرست معتبر Listen List قرار گرفت. از دیگر فعالیتهای حرفهای چاکرابورتی میتوان به انتشار داستانهای کوتاه با نام S. Ali در نشریات ادبی اشاره کرد. این نویسنده که در نیوجرسی در خانوادهای کاتولیک زاده و بزرگ شده، در نوجوانی به اسلام گرویده و در ابتدا قصد داشته تاریخدان خاورمیانه شود، اما بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ مسیر حرفهای او را تغییر داد و نوشتن آنچه خود «فنفیکشن تاریخی» مینامید، سرانجام به تولد نخستین رمانش انجامید. این نویسنده در کنار نوشتن، به مطالعهی تاریخ دریانوردان قرونوسطی، پیادهروی، بافتنی و بازآفرینی غذاهای تاریخی پیچیده علاقهمند بوده است.
این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟
کتاب ماجراهای امینه السیرافی به مرحلهی پایانیِ دریافت جایزهی هوگو برای بهترین رمان در سال ۲۰۲۴ رسیده است (2024 Hugo Award for Best Novel). همچنین رمان شهر برنج به قلم شنون آ. چاکرابورتی نامزد جوایز مهمی چون هوگو، لوکوس، ورلد فانتزی، کراوفورد، آستَوندینگ (جان دبلیو. کمپبل سابق) و بریتیش فانتزی شد و جایزهی بهترین رمان اول Booknest.eu را از آن خود کرد.
اقتباسهای کتاب ماجراهای امینه السیرافی
گفته شده است که شرکت FlipNarrative اختیار اقتباس رمان حاضر را گرفته است تا آن را به یک مجموعهی تلویزیونیِ چندفصلی تبدیل کند.
بخشی از کتاب ماجراهای امینه السیرافی
«با همراهی باد و دریا، سفر خوبی به موگادیشو داشتیم. به غیر از یک طوفان مختصر که ما را به ساحل کشید باقی سفر آرام بود. سواحل سومالی را در گذری دورادور از کنار تلماسههای شیبدار، صخرههای زرد کمرنگ و دهکدههای ماهیگیری آرام، طی کردیم. اما موگادیشو دهکدهٔ ماهیگیری نبود و امتداد قایقهایی که به آن تردد میکردند پیش از آنکه حتی برج و بارو و مساجد شهر نمایان شود ما را گیر انداخت. با قلدری از میان کرجیهای نفربر و سنبوقها، قایقهای زنبیلی و دستکندها گذشتیم که ظاهراً هر یک متعلق بودند به گروههای مختلفی که هر کدام به طریقی پایشان را به اقیانوس هند تر کرده بودند. مراقب هر کشتی با نشانهای رسمی و سرباز بودم، اما بیشتر کشتیها بازرگان و ماهیگیر بودند. آنقدر از عدن دور شده بودیم که واقعاً نگران نبودم کسی تعقیبمان کند (مزیت عالی زندگی در کنار اقیانوسی از صد پادشاهی مختلف این است که قادری در یکی جرم مرتکب شوی و سریعاً به یکی دیگر فرار کنی)، اما مشکوک بودن ضرر نداشت، به خصوص وقتی سلیمه مدام یادآور میشد برای سرم جایزه تعیین کردهاند.»