کتاب خانه فریب
معرفی کتاب خانه فریب
کتاب خانه فریب نوشته علی صفایی حائری (عین. صاد) اثری است که با محوریت شناخت حقیقت دنیا و اولین گامهای سلوک اخلاقی و معنوی، به بررسی ریشههای فریب و غرور در زندگی انسان میپردازد. این کتاب بخشی از مجموعه اخلاق و سیر و سلوک است و نشر لیله القدر آن را منتشر کرده است. نویسنده با زبانی صمیمی و بیپیرایه، دغدغههای انسان معاصر را درباره دلبستگی به دنیا، غفلت از حقیقت و نیاز به تحول درونی مطرح میکند و با بهرهگیری از آیات و روایات، راههایی برای عبور از دامهای فریب و رسیدن به آرامش و حضور الهی ارائه میدهد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب خانه فریب
کتاب خانه فریب با تکیهبر آموزههای دینی و تجربیات شخصی علی صفایی حائری، به بررسی عمیق مفهوم دنیا بهعنوان خانهای پر از فریب و نیرنگ میپردازد. نویسنده در این کتاب، دنیا را نه صرفاً بهعنوان مکانی برای زندگی، بلکه بهعنوان میدانی برای آزمون و خطا، غفلت و بیداری، و تعلق و رهایی معرفی کرده است. ساختار کتاب بر پایهی شرح و تفسیر دعای امام سجاد در شبهای قدر شکل گرفته و هر فصل به یکی از ابعاد فریب دنیا، زمینههای غفلت، و راههای نجات از این دامها اختصاص یافته است. صفایی حائری با مثالهای ملموس و روایتهایی از زندگی روزمره، مفاهیمی چون طلب، علاقه، غفلت، اغترار به دنیا، خلق، شیطان، نفس و حتی خدا را واکاوی کرده و نشان داده است که چگونه انسان در هر مرحلهای ممکن است دچار فریب شود. این کتاب با رویکردی تحلیلی و انتقادی، خواننده را به تأمل دربارهی جایگاه خود در جهان و مسئولیتهایش در قبال خود، خانواده، جامعه و زمانهاش دعوت میکند.
خلاصه کتاب خانه فریب
کتاب خانه فریب با محوریت شناخت حقیقت دنیا و عبور از فریبهای آن، به بررسی ریشههای اساسی غفلت و غرور در زندگی انسان میپردازد. نویسنده ابتدا با اشاره به دعای امام سجاد در شبهای قدر، سه خواستهی کلیدی را مطرح میکند: دل کندن از خانهی فریب (دنیا)، رو آوردن به خانهی جاودانگی (آخرت) و آمادگی برای مرگ پیش از فرا رسیدن آن. در ادامه، صفایی حائری توضیح میدهد که چرا انسانها با وجود آگاهی و حضور پیامبران، باز هم فریب دنیا را میخورند. او طلب و علاقهی درونی انسان به مطلوبی فراتر از دنیا را زمینهی اصلی فریب میداند و غفلت را عامل محرومیت و هلاکت معرفی میکند. کتاب به تفصیل به ریشههای غفلت میپردازد: غفلت از خود، مقصد، راه، دشمن، خانواده، جامعه و مقطع زمانی. هر یک از این غفلتها، انسان را از برنامهریزی و اقدام درست بازمیدارد و او را در دام فریبهای دنیا و شیطان گرفتار میکند. صفایی حائری همچنین ابعاد مختلف اغترار را بررسی کرده است: اغترار به زندگی دنیا، خلق، شیطان، نفس و حتی خدا. او با مثالهایی از زندگی روزمره و تاریخ، نشان میدهد که چگونه انسان ممکن است به ظاهر، قدرت، جمعیت، تعریف دیگران یا حتی عبادت و اخلاص خود مغرور شود و از حقیقت دور بماند. در نهایت، کتاب بر ضرورت شناخت ضعفها، پرهیز از غفلت و برنامهریزی آگاهانه برای عبور از خانهی فریب و رسیدن به آرامش و حضور الهی تأکید میکند.
چرا باید کتاب خانه فریب را بخوانیم؟
خانه فریب اثری است که با نگاهی موشکافانه و بیپرده، به ریشههای فریب و غفلت در زندگی انسان میپردازد و با مثالهای ملموس، مفاهیمی چون طلب، علاقه، غفلت و اغترار را از حالت انتزاعی خارج میکند. این کتاب نهتنها به آسیبشناسی دلبستگیهای روزمره و تعلقات بیپایه میپردازد، بلکه راههایی برای رهایی از دامهای دنیا و رسیدن به آرامش درونی پیشنهاد میدهد. خواننده با مطالعه این اثر، با ابعاد مختلف فریبهای دنیا و نقش غفلت در محرومیت و هلاکت آشنا میشود و میتواند نگاه تازهای به مسئولیتهای فردی و اجتماعی خود پیدا کند. خانه فریب فرصتی برای بازاندیشی در ارزشها و اولویتهای زندگی فراهم میکند و مخاطب را به تأمل دربارهی جایگاه خود در جهان و معنای واقعی موفقیت و آرامش دعوت میکند.
خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که دغدغهی شناخت حقیقت دنیا، رهایی از دلبستگیهای بیاساس، و جستوجوی معنای عمیقتر زندگی را دارند. همچنین به علاقهمندان به مباحث اخلاقی، سلوک معنوی و آسیبشناسی غفلت و فریب در زندگی روزمره توصیه میشود.
بخشی از کتاب خانه فریب
«واقعیت امر این است که آدمی آنوقت که حضور خدا را همراه خودش دارد، صلابتی همچون موسی را پیدا میکند. در آن جمله میگوید: «اَللّٰهُمَّ اجْعَلْنِی اَصُولُ بِك عِنْدَ الضَّرُورَةِ»؛ «خدا! تو کاری کن که من در گرفتاریهایم با تو صولت پیدا کنم.» هنوز اشتیاق به حضور حق و وصالش، غم غربت، درد غیبت و جدایی و فراق را درک نکردهایم؛ وگرنه توجه و تأملی در ما میآمد که با اولیای خدا همناله میشدیم: «اِرْحَمْ فِی هٰذِهِ الدُّنْیا غُرْبَتِی.» حالا که من به غربت رسیدهام و از همه بریدهام، همه را تجربه کردهام و به بنبست رسیدهام؛ آن دوست را دیدم که دستم را نگرفت، بلکه مرا زد و رهایم کرد؛ حالا تو ... تویی که بر زخم دربهدرها، گرفتارها، سوختهها، نمک نمیپاشی، تو رحمت کن. تو ملامت نمیکنی؛ حتی توبیخ نمیکنی. توبیخ تو برای این است که ما بیدار شویم. در یکی از دعاهای وداع ماه رمضان میگوید: «فَأْجُرْنا عَلَی ما اَصابَنا فِیهِ مِنَ التَّفْرِیطِ.» دعای خیلی عجیبی است؛ میگوید خدایا، تو به گناهها و به بدیهای ما، پاداش بده! پاداش را اصولاً در قبال خوبیها و طاعت و محبت و عملی که داشتهاند میدهند؛ ولی ما از او میخواهیم که بهخاطر آن بدیهایی که گرفتارمان کرده، به ما پاداش بدهد! گاهی به بچه میگوییم برود کاری انجام بدهد؛ مثلاً قوری را بشورد و بیاورد. بچه قوری را میشکند؛ میآید و میخندد و میگوید: «شکست!» بلند میشویم و گوشمالیاش میدهیم که قوری را شکسته! جریمهاش میکنیم تا مسئولیت را بفهمد، جریمه کوتاهی کردن را بفهمد. ولی یکموقع صدای شکستن قوری را که میشنویم، میآییم و میبینیم طرف در خودش تکیده و لهیده و خسته است؛ سرش پایین است و غصه میخورد؛ مثل بید میلرزد. اینجا در برابر این فشاری که به او آمده، دیگر گوشش را نمیگیریم؛ بلکه میگوییم عیبی ندارد؛ نوازشش هم میکنیم. بدی کرده، تفریط و کوتاهی کرده، قوری را شکسته؛ ولی با همه اینها، وقتی انکسار او را میبینیم، به او میبخشیم.»