کتاب زنان زندانی
معرفی کتاب زنان زندانی
کتاب الکترونیکی «زنان زندانی» روایتی پژوهشی از گروه پژوهشی «اندیشکده آرمان» است که نشر معارف آن را منتشر کرده است. این اثر با گردآوری و تحلیل دادهها و پژوهشهای متعدد، به بررسی یکی از تلخترین و فراگیرترین جنایتهای تاریخ علیه زنان میپردازد و تلاش میکند تصویری جامع از وضعیت زنان در جهان امروز ارائه دهد. کتاب با تکیهبر پژوهشهای میدانی و اسناد بینالمللی، به موضوعاتی چون خشونت، آزار جنسی، قاچاق، نابرابری و شیءانگاری زنان میپردازد و سعی دارد ابعاد مختلف این بحران را واکاوی کند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب زنان زندانی
«زنان زندانی» اثری ناداستانی و پژوهشی است که با ساختاری تحلیلی و مستند، به بررسی وضعیت زنان در جهان معاصر میپردازد. این کتاب حاصل گردآوری و تدوین بیش از صد منبع علمی، پژوهش کمی و کیفی، و فراتحلیلهای بینالمللی است. نویسندگان با رویکردی چندوجهی، ابتدا تصویری از ناآگاهی عمومی نسبتبه مسائل زنان ترسیم کردهاند و سپس با ورود به چالشهای جهانی زنان، از قاچاق و بردهداری جنسی تا قتل و نابرابری درآمد، ابعاد مختلف خشونت و تبعیض را بررسی کردهاند. ساختار کتاب بهگونهای است که هر فصل به یکی از جنبههای بحران زنان میپردازد؛ از زندانهای نمادین و واقعی تا تأثیر رسانهها و فرهنگ بر شیءانگاری زنان. در بخشهایی از کتاب، آمارها و روایتهای تکاندهندهای از وضعیت زنان در کشورهای مختلف ارائه شده و در پایان نیز راهکارهایی برای رهایی از این وضعیت پیشنهاد شده است. این کتاب با زبانی تحلیلی و مستند، تلاش کرده است تا مخاطب را با واقعیتهای پنهان و آشکار خشونت علیه زنان روبهرو کند.
خلاصه کتاب زنان زندانی
کتاب «زنان زندانی» با طرح پرسشی بنیادین درباره میزان آگاهی انسان معاصر از مسائل پیرامون خود آغاز میشود و با روایتهایی از ناآگاهی عمومی، بهویژه نسبتبه وضعیت زنان، وارد بحث اصلی خود میشود. نویسندگان با استناد به آمارهای جهانی، نشان دادهاند که زنان در سراسر جهان با چالشهایی چون قاچاق، بردهداری جنسی، زنکشی، نابرابری درآمد، آزار و اذیت جنسی و خشونت خانگی مواجهاند. بخش عمدهای از کتاب به تحلیل این چالشها اختصاص یافته و با ذکر نمونهها و دادههای آماری، ابعاد گسترده بحران را آشکار میکند. در ادامه، مفهوم شیءانگاری زنان و تأثیر رسانهها بر بازتولید این نگاه بررسی شده است. کتاب به نقش رسانههای جمعی و شبکههای اجتماعی در تشدید جنسیسازی و شیءانگاری زنان میپردازد و پیامدهای روانی و اجتماعی آن را تحلیل میکند. همچنین، به موضوعاتی چون خودشیءانگاری، تأثیر آرایش و لباس، و نقش فرهنگ و ساختارهای اجتماعی در بازتولید خشونت علیه زنان پرداخته شده است. در بخشهای پایانی، نویسندگان با ارائه راهکارهایی برای رهایی از این وضعیت، بر ضرورت آگاهیبخشی و تغییر نگرشهای اجتماعی تأکید کردهاند. پیام اصلی کتاب این است که خشونت و تبعیض علیه زنان نهتنها مسئلهای فردی یا محلی، بلکه بحرانی جهانی و ساختاری است که نیازمند شناخت عمیق و اقدام جمعی است.
چرا باید کتاب زنان زندانی را بخوانیم؟
مطالعهٔ این کتاب فرصتی است برای مواجهه با واقعیتهای تلخ و کمتر دیدهشده دربارهٔ وضعیت زنان در جهان امروز. «زنان زندانی» با ارائهٔ آمارهای دقیق، روایتهای مستند و تحلیلهای چندجانبه، به مخاطب کمک میکند تا ابعاد پنهان خشونت، تبعیض و شیءانگاری زنان را بهتر درک کند. این اثر نهتنها به بررسی مشکلات میپردازد، بلکه با ارائهٔ راهکارهایی برای تغییر، مخاطب را به تأمل و مسئولیتپذیری اجتماعی دعوت میکند. آشنایی با این مسائل میتواند نقطهٔ شروعی برای تغییر نگرشها و رفتارهای فردی و جمعی باشد.
این کتاب برای علاقهمندان به مطالعات زنان، پژوهشگران حوزهٔ علوم اجتماعی، فعالان حقوق بشر و کسانی که دغدغهٔ عدالت جنسیتی دارند مناسب است. همچنین، برای دانشجویان رشتههای جامعهشناسی، روانشناسی، حقوق و مطالعات فرهنگی که به دنبال درک عمیقتری از مسائل زنان و راهکارهای مقابله با خشونت و تبعیض هستند، مطالعهٔ این اثر توصیه میشود.
بخشی از کتاب زنان زندانی
«فکرمیکنیم که میدانیم؛ اما آیا واقعاً این طور است؟ من این طور فکر نمیکنم و میخواهم که شما هم مانند من متوجه این موضوع بشوید که تقریبا هیچ نمیدانیم. یادم میآید چند سال قبل. مسابقهای در دانشگاه با عنوان «داستانهای کوتاه یکدقیقهای» برگزار شد. بعد از پایان مسابقه, پیگیری نکردم و نفهمیدم که کدام اثر بهعنوان بهترین داستان انتخاب شد؛ ولی روز رونمایی آثار یکی از داستانها توجهم را بسیار جلب کرد؛ داستان بسیار کوتاهی ایک سرباز دیدبانی به نام اریک از گردان ۷۴ در جنگ جهانی دوم. قرار بود: سربازی بالای برج دیدبانی گردان ۰۷۴ درست زمانی که در محاصرة کامل لشکر دشمن قرار گرفته بود. در حین رصد تحرکات لشکر دشمن. به مقر فرماندهی بیسیم زد و گفت: «شدیداً توی محاصرهایم. طبق برآورد من» حداقل دوهزار سرباز از هر چهار طرف. همراه با حداقل سی تانک و نفربر به سمت پایگاه ما در حال حرکتن. پیامم مفهوم بود؟» در همین زمان. یکی از دوستان قدیمی این سرباز دیدبانی. از مقر فرماندهی, پشت بیسیم آمد و گفت: «اریک. پیامت مفهوم بود. خوبه که هنوز زندهای و میتونی صحبت کنی. اینجا کسی جز من و فرمانده نیست. من هم یه پیام برات دارم. آخرین شمارشی که از نیروهای خودمون دارم. حدوداً ۰ نفره که حداقل نصف این تعداد. مجروحن و بخشی هم سلاحی برای جنگیدن ندارن. پیامم مفهوم بود؟» اریک بعد از اين پیام» بیسیم را خاموش کرد و بیاختیار شروع کرد به اشکریختن. از جیب سمت چپ پیراهنش دفتر خاطراتش را بیرون آورد و بااینکه هنوز نصف دفتر خالی بود. برگة آخر را باز کرد و در صفحة آخر دفتر خاطراتش نوشت: «ما برای آزادی جنگیدیم و الأن گردان ۷۴ در آزادی کامل است. ما اینجا آنقدر در محاصرهايم که در آزادی کامل به سر میبریم؛ آزادتر از هر زمان دیگری.»