کتاب بخیه به کشکول
معرفی کتاب بخیه به کشکول
کتاب الکترونیکی «بخیه به کشکول» اثری از «بهاءالدین محمد عاملی» مشهور به «شیخ بهایی» است که با حاشیهها و اضافات «بهزاد توفیقفر» و ویراستاری فهمیه اسماعیلی توسط نشر میخ منتشر شده است. این کتاب منتخبی از حکایتهای طنزآمیز دو اثر «کشکول» و «توبره» شیخ بهایی است که با نگاهی تازه و توضیحات امروزی، به مخاطب ارائه شدهاند. «بخیه به کشکول» مجموعهای از داستانها، لطیفهها و حکایات اخلاقی و اجتماعی را در قالبی طنزآمیز گردآوری کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب بخیه به کشکول
«بخیه به کشکول» در دستهٔ آثار طنز و حکایت قرار میگیرد و ساختار آن بر پایهٔ گزینش و بازنویسی حکایتهای کوتاه و طنزآمیز از دو کتاب «کشکول» و «توبره» اثر «شیخ بهایی» شکل گرفته است. این کتاب، با افزودن حاشیهها و توضیحات بهزاد توفیقفر، تلاش کرده است تا حکایتهای کهن را به زبان و فضای امروزی نزدیک کند و ارتباطی میان دنیای گذشته و دغدغههای امروز برقرار سازد. قالب کتاب، مجموعهای از داستانوارهها و لطیفههای کوتاه است که هرکدام با پانوشتهایی همراه شدهاند تا معانی، اشارات تاریخی و نکات فرهنگی برای خواننده روشنتر شود. «بخیه به کشکول» نهتنها به جنبههای طنز و شوخطبعی آثار شیخ بهایی میپردازد، بلکه لایههایی از نقد اجتماعی، اخلاقی و حتی سیاسی را نیز در خود جای داده است. این کتاب، با بهرهگیری از سنت حاشیهنویسی، به بازخوانی و تفسیر حکایتها پرداخته و آنها را با مسائل و زبان روز پیوند داده است. در نتیجه، اثری است که هم برای علاقهمندان به ادبیات کلاسیک و هم برای مخاطبان طنز و حکایتهای اجتماعی جذابیت دارد.
خلاصه کتاب بخیه به کشکول
«بخیه به کشکول» مجموعهای از حکایتها و لطیفههای کوتاه است که هرکدام به موضوعی اخلاقی، اجتماعی یا انسانی میپردازند. در این کتاب، داستانهایی از زندگی روزمره، روابط انسانی، نقد رفتارهای اجتماعی و حتی کنایههایی به قدرت و سیاست روایت شدهاند. حکایتها اغلب با زبانی طنزآمیز و گاه هجوآلود، به نقد عادات و باورهای رایج میپردازند و در کنار آن، پند و اندرزهایی نیز به مخاطب منتقل میکنند. برخی حکایتها دربارهٔ سادهزیستی، قناعت، صداقت، زهد و پرهیز از دنیا هستند و برخی دیگر با شوخی و کنایه، به موضوعاتی چون ریاکاری، طمع، جهل، خودبینی و نفاق میپردازند. در کنار روایتهای اصلی، حاشیهها و پانوشتهای بهزاد توفیقفر، توضیحات تکمیلی و گاه طنزآمیزی را دربارهٔ شخصیتها، اصطلاحات و زمینههای تاریخی ارائه میدهند. این توضیحات، نهتنها فهم حکایتها را آسانتر میکنند، بلکه آنها را به مسائل و دغدغههای معاصر پیوند میزنند. در مجموع، کتاب با رویکردی انتقادی و طنز، به بازنمایی ضعفها و قوتهای انسانی میپردازد و تلاش میکند مخاطب را به تأمل دربارهٔ رفتارها و باورهای خود و جامعهاش وادارد.
چرا باید کتاب بخیه به کشکول را بخوانیم؟
خواندن «بخیه به کشکول» فرصتی است برای آشنایی با طنز فاخر و حکمتآمیز ادبیات کلاسیک فارسی و در عین حال، نگاهی تازه به مسائل اجتماعی و اخلاقی روزگار معاصر. این کتاب با گزینش حکایتهایی از آثار شیخ بهایی و افزودن توضیحات امروزی، پلی میان گذشته و حال میسازد و نشان میدهد که بسیاری از دغدغهها و ضعفهای انسانی، همچنان تکرار میشوند. طنز و شوخطبعی کتاب، در کنار پندهای اخلاقی و نقدهای اجتماعی، فضایی فراهم میکند تا خواننده هم سرگرم شود و هم به لایههای عمیقتر رفتارهای انسانی بیندیشد. همچنین، حاشیهها و پانوشتها به فهم بهتر متن و ارتباط آن با زندگی امروز کمک میکنند.
این کتاب برای علاقهمندان به ادبیات کلاسیک فارسی، دوستداران طنز و حکایت، و کسانی که به دنبال تأمل در مسائل اخلاقی و اجتماعی هستند مناسب است. همچنین، برای دانشجویان و پژوهشگران حوزهٔ ادبیات و فرهنگ ایرانی، و هرکسی که به دنبال نگاهی انتقادی و طنزآمیز به رفتارهای انسانی است، پیشنهاد میشود.
بخشی از کتاب بخیه به کشکول
«عارفی گوید: «وقتی پدر ما آدم تالا بعداز آنکه خدایش گفت تو و همسرت در بهشت بنشینید. و یک گناه از وی سر زد و دستور به اخراجش داد. چگونه امیدوار باشیم که وارد بهشت شویم با اینکه ما پیدرپی. برگناه نشستهایم؟!" من این مطلب را در کتاب سفرنامة حجاز به زبان فارسی به شعر درآوردم: جد تو آدم بهشتش جای بود قدسیان کردند بهر او سجود مذنبی مذنب برو بیرون خرام تو طمع داری که با چندین گناه داخل جنت شوی ای روسیاه پ.ن: میکند «این که چیزی نیست» ول در واقع «چیزی» هست.»