کتاب بخیه به کشکول
معرفی کتاب بخیه به کشکول
کتاب بخیه به کشکول نوشته بهاءالدین محمد عاملی مشهور به شیخ بهایی است که با حاشیهها و اضافات بهزاد توفیق فر توسط نشر میخ منتشر شده است. این کتاب منتخبی از حکایتهای طنزآمیز دو اثر کشکول و توبره شیخ بهایی است که با نگاهی تازه و توضیحات امروزی به مخاطب ارائه شدهاند. کتاب بخیه به کشکول مجموعهای از داستانها، لطیفهها و حکایات اخلاقی و اجتماعی را در قالبی طنزآمیز گردآوری کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب بخیه به کشکول
کتاب بخیه به کشکول (منتخب حکایتهای طنز کشکول و توبره) در دستهی آثار طنز و حکایت قرار میگیرد و ساختار آن بر پایهی گزینش و بازنویسی حکایتهای کوتاه و طنزآمیز از دو کتاب کشکول و توبره اثر شیخ بهایی شکل گرفته است. این کتاب با افزودن حاشیهها و توضیحات بهزاد توفیق فر تلاش کرده است تا حکایتهای کهن را به زبان و فضای امروزی نزدیک کند و ارتباطی میان دنیای گذشته و دغدغههای امروز برقرار سازد. قالب کتاب مجموعهای از داستانوارهها و لطیفههای کوتاه است که هرکدام با پانوشتهایی همراه شدهاند تا معانی، اشارات تاریخی و نکات فرهنگی برای خواننده روشنتر شود.
کتاب بخیه به کشکول نهتنها به جنبههای طنز و شوخطبعی آثار شیخ بهایی میپردازد، بلکه لایههایی از نقد اجتماعی، اخلاقی و حتی سیاسی را نیز در خود جای داده است. این کتاب با بهرهگیری از سنت حاشیهنویسی به بازخوانی و تفسیر حکایتها پرداخته و آنها را با مسائل و زبان روز پیوند داده است. در نتیجه اثری است که هم برای علاقهمندان به ادبیات کلاسیک و هم برای مخاطبان طنز و حکایتهای اجتماعی جذابیت دارد.
خلاصه کتاب بخیه به کشکول
کتاب بخیه به کشکول مجموعهای از حکایتها و لطیفههای کوتاه است که هرکدام به موضوعی اخلاقی، اجتماعی یا انسانی میپردازند. در این کتاب داستانهایی از زندگی روزمره، روابط انسانی، نقد رفتارهای اجتماعی و حتی کنایههایی به قدرت و سیاست روایت شدهاند. حکایتها اغلب با زبانی طنزآمیز و گاه هجوآلود به نقد عادات و باورهای رایج میپردازند و در کنار آن پند و اندرزهایی نیز به مخاطب منتقل میکنند. برخی حکایتها دربارهی سادهزیستی، قناعت، صداقت، زهد و پرهیز از دنیا هستند و برخی دیگر با شوخی و کنایه، به موضوعاتی چون ریاکاری، طمع، جهل، خودبینی و نفاق میپردازند.
در کنار روایتهای اصلی حاشیهها و پانوشتهای بهزاد توفیق فر توضیحات تکمیلی و گاه طنزآمیزی را دربارهی شخصیتها، اصطلاحات و زمینههای تاریخی ارائه میدهند. این توضیحات نهتنها فهم حکایتها را آسانتر میکنند، بلکه آنها را به مسائل و دغدغههای معاصر پیوند میزنند. درمجموع کتاب با رویکردی انتقادی و طنز به بازنمایی ضعفها و قوتهای انسانی میپردازد و تلاش میکند مخاطب را به تأمل دربارهی رفتارها و باورهای خود و جامعهاش وادارد.
چرا باید کتاب بخیه به کشکول را بخوانیم؟
خواندن کتاب بخیه به کشکول فرصتی است برای آشنایی با طنز فاخر و حکمتآمیز ادبیات کلاسیک فارسی و درعینحال نگاهی تازه به مسائل اجتماعی و اخلاقی روزگار معاصر. این کتاب با گزینش حکایتهایی از آثار شیخ بهایی و افزودن توضیحات امروزی پلی میان گذشته و حال میسازد و نشان میدهد که بسیاری از دغدغهها و ضعفهای انسانی همچنان تکرار میشوند. طنز و شوخطبعی کتاب در کنار پندهای اخلاقی و نقدهای اجتماعی فضایی فراهم میکند تا خواننده هم سرگرم شود و هم به لایههای عمیقتر رفتارهای انسانی بیندیشد. حاشیهها و پانوشتها نیز به فهم بهتر متن و ارتباط آن با زندگی امروز کمک میکنند.
این کتاب برای علاقهمندان به ادبیات کلاسیک فارسی، دوستداران طنز و حکایت و کسانی که بهدنبال تأمل در مسائل اخلاقی و اجتماعی هستند مناسب است. مطالعهی این کتاب همچنین به دانشجویان و پژوهشگران حوزهی ادبیات و فرهنگ ایرانی و هرکسی که بهدنبال نگاهی انتقادی و طنزآمیز به رفتارهای انسانی است، پیشنهاد میشود.
بخشی از کتاب بخیه به کشکول
«بزرگی از بزرگان به خانهٔ سلطانی دعوت شده بود. بر سر سفره چشمش به دو کبک افتاد. به کبکها نگاه کرد و خندید. سلطان علت خنده را جویا شد. گفت: «در بچگی راهزن بودم. روزی بر تاجری دست یافتم. خواستم او را به قتل برسانم، تضرع کرد و من توجهی نکردم. وقتی دید من حتماً او را به قتل میرسانم، نگاهش به دو کیک افتاد و گفت: شهادت دهید که این قاتل من است. اکنون که چشمم به این دو کبک افتاد، یاد احمقی او افتادم.» سلطان گفت: «دو کبک گواهی دادند.» پس دستور داد تا گردنش را زدند.»