کتاب نهایة الحکمه (جلد دوم)
معرفی کتاب نهایة الحکمه (جلد دوم)
کتاب الکترونیکی «نهایةالحکمه (جلد دوم)» اثر سیدمحمدحسین طباطبایی با تعلیقات علی امینینژاد است که نشر آل احمد آن را منتشر کرده است. این کتاب در حوزه فلسفه اسلامی قرار میگیرد و به بررسی مباحث عمیق حکمت متعالیه و فلسفه اسلامی میپردازد. جلد دوم این مجموعه، ادامهٔ مباحث جلد نخست را با تمرکز بر مقولات، جوهر، عرض و ماهیت جسم دنبال میکند و با پانوشتههای تحلیلی و توضیحی امینینژاد همراه شده است تا فهم مطالب دشوار فلسفی را برای پژوهشگران و علاقهمندان تسهیل کند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب نهایة الحکمه (جلد دوم)
«نهایةالحکمه (جلد دوم)» از آثار مهم سیدمحمدحسین طباطبایی در حوزه فلسفه اسلامی است که با تعلیقات علی امینینژاد همراه شده است. این کتاب در قالب ناداستان و بهعنوان یک متن درسی و پژوهشی، به بررسی دقیق مباحث فلسفی میپردازد. ساختار کتاب مبتنی بر طرح و تحلیل مسائل بنیادین فلسفه، بهویژه در حکمت متعالیه است و بهعنوان یکی از متون میانی در مسیر آموزش فلسفه اسلامی شناخته میشود. جلد دوم، پس از مباحث مقدماتی جلد نخست، وارد بحثهای تخصصیتر دربارهٔ مقولات، جوهر، عرض و ماهیت جسم میشود و با پانوشتههای تحلیلی، تلاش کرده است گرههای متنی و محتوایی را برای خواننده باز کند. این اثر نهتنها برای طلاب و دانشجویان فلسفه، بلکه برای پژوهشگران علاقهمند به حکمت اسلامی نیز قابل استفاده است. کتاب با زبانی فنی و ساختاری منظم، بهگونهای تنظیم شده که هم برای تدریس و هم برای مطالعهٔ فردی مناسب باشد.
خلاصه کتاب نهایة الحکمه (جلد دوم)
در جلد دوم «نهایةالحکمه»، مباحث فلسفی با تمرکز بر مقولات و اقسام جوهر پی گرفته شده است. کتاب با بررسی مفهوم ماهیت و تمایز آن از مفاهیم فلسفی دیگر آغاز میشود و سپس به تحلیل مقولات دهگانه میپردازد؛ مقولاتی که شامل جوهر، کم، کیف، وضع، این، متی، اضافه، فعل، انفعال و وحدت هستند. نویسنده با استدلالهای عقلی و فلسفی، چیستی و تعداد مقولات را بررسی میکند و تفاوت میان مفاهیم ماهوی و غیرماهوی را با دقت تحلیل میکند. در ادامه، تعریف جوهر و تمایز آن از عرض بهعنوان دو مقولهٔ اصلی فلسفی مطرح میشود. کتاب به اقسام اولیهٔ جوهر مانند ماده، صورت، جسم، نفس و عقل میپردازد و دیدگاههای مختلف فیلسوفان دربارهٔ حقیقت جسم را نقد و بررسی میکند. در این مسیر، آرای متکلمان، مشائیان، اشراقیان و حکمای اسلامی دربارهٔ ترکیب جسم از ماده و صورت یا اجزای غیرقابل تقسیم، بهتفصیل تحلیل شده است. همچنین، نسبت یافتههای علوم تجربی جدید با مباحث فلسفی سنتی مورد توجه قرار گرفته و نویسنده تلاش کرده است پیوند میان فلسفه و علوم طبیعی را نشان دهد. دغدغهٔ اصلی کتاب، تبیین دقیق مفاهیم بنیادین فلسفه و روشنکردن مرزهای میان آنهاست تا خواننده بتواند با نگاهی تحلیلی و انتقادی، به فهم عمیقتری از ساختار هستی و مقولات وجودی دست یابد.
چرا باید کتاب نهایة الحکمه (جلد دوم) را بخوانیم؟
این کتاب با تمرکز بر مباحث بنیادین فلسفه اسلامی، فرصتی برای آشنایی عمیق با مفاهیم کلیدی حکمت متعالیه فراهم میکند. تعلیقات علی امینینژاد، متن را برای خوانندهٔ امروزی قابل پیگیریتر ساخته و بسیاری از گرههای مفهومی و اصطلاحی را باز کرده است. مطالعهٔ این اثر، امکان مقایسهٔ دیدگاههای مختلف فلسفی دربارهٔ مقولات، جوهر و عرض را فراهم میآورد و به خواننده کمک میکند تا با رویکردی تحلیلی، به فهم دقیقتری از ساختار فلسفی جهان دست پیدا کند. همچنین، ارتباط میان فلسفه اسلامی و یافتههای علوم جدید در این کتاب مورد توجه قرار گرفته است و این موضوع، کتاب را برای علاقهمندان به پیوند میان سنت و مدرنیته جذاب میکند.
مطالعهٔ این کتاب به دانشجویان و پژوهشگران فلسفه اسلامی، طلاب حوزههای علمیه و علاقهمندان به مباحث عمیق حکمت متعالیه پیشنهاد میشود. همچنین، کسانی که به دنبال فهم دقیق مفاهیم بنیادین فلسفه و مقایسهٔ آرای فیلسوفان اسلامی و غربی هستند، میتوانند از این اثر بهره ببرند.
بخشی از کتاب نهایة الحکمه (جلد دوم)
«لا ریب أَنّ للموجود الممکن ماهيت " هي ذاته التي تستوي نسبتها الی الوجود والعدم. وهی ما یقال فی حواب ما هو" وان نی هذه الماهیات مشترکات ومختصات -آعنی الأجناس والفصول- وان في الأجناس ما هو أعمٌ وما هو آخص. آي آنها قد تترتب متصاعدة من آخص الی َعمّ. فلا محالة تنتهي السلسلة الی جنس لا جنس فوقهاء لاستحالة ذهابها الی غیر النهاية المستلزم لترگب ذات الممکن من آحزاء غیر متناهية فلا یمکن تعقل شيء من هذه الماهیات بتمام ذاتیاتها.* علی َنْ هذه الاأحناس باعتبار آخذها بشرط لا مواد خارجية آو عقلية." والمادّة من علل القوام. وهي متناهية. ۲ کما سیأتی ان شاء اللّه تعالی. فتحصّل آَنْ هناك آحناساً عاليةٌ لیس فوقها حنس وهی المسمَاة بالمقولات.»