کتاب بولشویسم از موسی تا لنین
معرفی کتاب بولشویسم از موسی تا لنین
کتاب الکترونیکی «بولشویسم از موسی تا لنین؛ گفتگویی میان من و آدولف هیتلر به همراه جستاری درباره بولشویسم یهودی» نوشتهٔ دیتریش اکارت و با ترجمهٔ مهدی تدینی، توسط بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه منتشر شده است. این اثر در قالب مجموعهٔ ایدئولوژیپژوهی قرار دارد و به بررسی ریشهها و زمینههای نظری شکلگیری ایدئولوژی یهودیستیزانه در اروپا، بهویژه در پیوند با مفهوم «بولشویسم یهودی» و نقش آن در سیاستها و تبلیغات ناسیونالسوسیالیسم آلمان میپردازد. کتاب شامل یک جستار تحلیلی و ترجمهٔ کامل کتابچهٔ اکارت است و به خوانندگان فارسیزبان امکان میدهد با پیشزمینههای فکری و تاریخی رخدادهای قرن بیستم اروپا آشنا شوند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب بولشویسم از موسی تا لنین
این کتاب در قالب ناداستان و پژوهش تاریخی-ایدئولوژیک تدوین شده است و از دو بخش اصلی تشکیل میشود: نخست جستاری تحلیلی به قلم مهدی تدینی که به بررسی مفهوم «بولشویسم یهودی» و ریشههای آن در ادبیات یهودیستیزانهٔ اروپا میپردازد؛ دوم، ترجمهٔ کامل کتابچهٔ «بولشویسم از موسی تا لنین» نوشتهٔ دیتریش اکارت که بهصورت گفتوگو میان اکارت و آدولف هیتلر تنظیم شده است. این اثر در بستر تاریخی شکلگیری ناسیونالسوسیالیسم و تبلیغات ضدیهودی در اروپا، بهویژه آلمان، جای میگیرد و تلاش دارد با بازخوانی متون دستاول و تحلیل زمینههای نظری، به فهم بهتر رخدادهای سیاسی و ایدئولوژیک قرن بیستم کمک کند. ساختار کتاب به گونهای است که ابتدا زمینههای نظری و تاریخی را شرح میدهد و سپس با ارائهٔ متن اصلی اکارت، نمونهای از ادبیات ایدئولوژیک آن دوره را در اختیار مخاطب قرار میدهد.
خلاصه کتاب بولشویسم از موسی تا لنین
این کتاب در دو بخش به بررسی و بازخوانی یکی از مهمترین مفاهیم ایدئولوژیک قرن بیستم، یعنی «بولشویسم یهودی»، میپردازد. بخش نخست، جستاری تحلیلی است که با تکیهبر منابع تاریخی و متون ایدئولوژیک، روند شکلگیری و گسترش نظریهٔ «بولشویسم یهودی» را در اروپا دنبال میکند. در این بخش، نویسنده نشان میدهد که چگونه حضور برخی یهودیان در جنبشهای انقلابی و سوسیالیستی، بهویژه در روسیه، دستاویز تبلیغات یهودیستیزانه و نظریههای توطئهآمیز شد. این جستار با مرور آثار و دیدگاههای ایدئولوگهای مختلف، از جمله هیتلر، اکارت، روزنبرگ و دیگران، نشان میدهد که چگونه این نظریه به یکی از ارکان تبلیغات ناسیونالسوسیالیسم بدل شد و چه پیامدهایی در سیاست و جامعه اروپا داشت. در بخش دوم، کتابچهٔ «بولشویسم از موسی تا لنین» ارائه میشود که بهصورت گفتوگو میان دیتریش اکارت و آدولف هیتلر نوشته شده است. این متن، نمونهای از ادبیات ایدئولوژیک و تبلیغاتی ناسیونالسوسیالیستی است که در آن، بولشویسم بهعنوان پدیدهای ذاتاً یهودی معرفی میشود و تلاش میشود با استناد به شواهد تاریخی و شخصیتهای یهودی، این نظریه اثبات شود. کتاب با تحلیل زمینههای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی اروپا در قرن نوزدهم و بیستم، نشان میدهد که چگونه نظریههای توطئه و تبلیغات ایدئولوژیک میتوانند به بروز فجایع تاریخی و جنایات جمعی منجر شوند. دغدغهٔ اصلی کتاب، فهم نظام تعلیل و علتشناسی بازیگران تاریخی است و تلاش دارد نشان دهد که بدون شناخت این پیشزمینههای نظری، فهم رخدادهایی چون هولوکاست و یهودیکشی ممکن نیست.
چرا باید کتاب بولشویسم از موسی تا لنین را بخوانیم؟
مطالعهٔ این کتاب فرصتی است برای آشنایی با یکی از مهمترین زمینههای نظری و تبلیغاتی که به شکلگیری و توجیه جنایات بزرگ قرن بیستم، بهویژه هولوکاست، انجامید. کتاب «بولشویسم از موسی تا لنین» نهتنها متنی تاریخی، بلکه نمونهای از ادبیات ایدئولوژیک است که نشان میدهد چگونه نظریههای توطئه و تبلیغات سیاسی میتوانند بر افکار عمومی و سیاستهای کلان تأثیر بگذارند. این اثر با ارائهٔ اسناد و متون دستاول، امکان بررسی انتقادی و تحلیلی ریشههای یهودیستیزی و پیوند آن با سیاستهای ضدکمونیستی را فراهم میکند. همچنین، برای پژوهشگران و علاقهمندان به تاریخ اندیشه، سیاست و ایدئولوژی، این کتاب منبعی ارزشمند برای فهم پیچیدگیهای فکری و اجتماعی اروپا در قرن بیستم است.
این کتاب برای پژوهشگران حوزهٔ تاریخ، علوم سیاسی، جامعهشناسی، مطالعات ایدئولوژی و علاقهمندان به تاریخ اروپا و ناسیونالسوسیالیسم مناسب است. همچنین برای کسانی که دغدغهٔ فهم ریشههای یهودیستیزی، نظریههای توطئه و پیامدهای ایدئولوژیهای افراطی را دارند، مطالعهٔ این اثر توصیه میشود.
بخشی از کتاب بولشویسم از موسی تا لنین
«اگر سرنوشت یهودیان در آلمان ناسیونالسوسیالیست (نازی) برای ما عجیب یا حتی باورناپذیر است، دلیل آن ناآگاهی ما از ایدئولوژی و آثار نظری دیرینهای است که پیشزمینهٔ فکری آن رخدادها را میساخت. اگر کسی با ادبیات یهودیستیزانهٔ اروپا آشنا باشد، از سرنوشتی که برای یهودیان در دوران حاکمیت هیتلر رقم خورد، به شگفت نمیآید. مشکل ما ناآشنایی با پیشینهٔ ایدئولوژیک و نظری آن رخدادهاست. اما این مشکل، یعنی این ناآگاهی از ریشههای نظری یهودیستیزی، فقط مشکل خواننده و مخاطب ایرانی نیست، بلکه معضلی جهانی است که در ایران فقط به دلیل عدم دسترسی به منابع شدیدتر است. ماجرا از این قرار است که به ویژه از زمان شکست آلمان در جنگ جهانی دوم و مشخص شدن اینکه ادبیات یهودیستیزانه میتواند چه پیامدهایی ناگواری داشته باشد، ممنوعیت این دست آثار بسیار جدیتر پیگیری شد؛ ضمن اینکه دیگر دولت یا دولتهایی هم وجود نداشتند که این ادبیات را با صرف هزینههای هنگفت ترویج دهند. به همین دلیل، پیشینهٔ نظری ـ ایدئولوژیک ــ یا بهتر است بگوییم پروپاگاندیستیِ ــ نهفته در پس همهٔ آن رخدادها رفتهرفته به فراموشی سپرده شد، اما خود رخدادها دائم یادآوری میشد، بدون آنکه دیگر به پیشزمینهٔ آنها اشارهای شود، زیرا ذکر آن پیشزمینه ناگزیر به معنای اشاره به همان ادبیات یهودیستیزانه بود. همین باعث شد «معلول» دائماً یادآوری، و «علت» یا «عامل» تعمداً فراموشانده شود. طبیعی است در این چرخهٔ ناقص، برخی چیزها نامعقول یا ناپذیرفتنی مینماید.»