معرفی کتاب دوراهی جوجه تیغی
کتاب دوراهی جوجه تیغی (Kirpi Mesafesi)، نوشته هاکان آک دوغان و ترجمه فرهاد سخا، داستانی تند، تلخ و پر از تأمل دربارهی زشتی، طردشدن و خشونت پنهان در روابط روزمره است. راوی، مردی با صورتی بههمریخته در انفجار قطار، در واحد سرایداری زیرزمین یک مجتمع محصور با سیمخاردار زندگی میکند و در این حاشیه، جهان آدمهای عادی را زیر ذرهبین میگذارد. این کتاب در مجموعهی کتابهای جیبی مینیماژ قرار دارد و نشر نیماژ در سال ۱۴۰۴ آن را منتشر کرده است. کتاب دوراهی جوجه تیغی با ترکیب روایت شخصی، تأملات فلسفی و جزئیات ریز زندگی شهری، تصویری از تنهایی و دیگریسازی در جامعهی معاصر ترسیم میکند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب دوراهی جوجه تیغی اثر هاکان آک دوغان
کتاب دوراهی جوجه تیغی داستان سورگون است؛ مردی که در کودکی در قطار به دنیا آمده و ۳۰ سال بعد در قطاری دیگر در انفجاری تروریستی چهرهاش را از دست داده است. هاکان آک دوغان در این کتاب باتکیهبر تکگوییهای ذهنی، جریان سیال ذهن و خردهروایتهای پیدرپی، ذهن و زندگی این راوی زخمخورده را دنبال کرده است؛ مردی که در واحد سرایداری زیرزمین یک مجتمع محصور زندگی میکند و از طریق لولهها، زبالهها و صدای رودههای ساکنان، جامعهی کوچک اطرافش را رصد میکند. در کتاب دوراهی جوجه تیغی مجتمع مسکونی با دیوارهای بلند و سیمخاردار، به استعارهای از «داخل» و «بیرون» بدل شده است؛ جایی که لطیفه، رئیس هیئتمدیره، با وسواس و خصومت، در پی اخراج سورگون است و او با آمارگیری از توالتها، وارسی زبالهها و مشاهدهی کفشهای رهگذران، نظم پنهان این جهان کوچک را میکاود.
هاکان آک دوغان در این کتاب، از خلال رابطهی سورگون با پدر فلجش، با اویگورِ لال و سوگوار، با آیدای باهوش و بیپروا، با هاندهی خسته و درگیر احساس گناه و با لیلیِ شبگرد، به موضوعاتی مثل شر، تعصب، دیگریسازی، اثر تماشاگر، احساس گناه، حافظهی ناقص و رنج انتخاب میان بد و بدتر پرداخته است. کتاب دوراهی جوجه تیغی بین روایتهای روزمره (جلسات ساختمان، خرید از داروخانه، رانندگی تاکسی)، خاطرات کودکی، ماجراهای انفجار قطار و دادگاه و تأملات فلسفی دربارهی مغز، وجدان، خشونت جمعی و مرزبندی «ما/ آنها» رفتوآمد میکند و از دل همین رفتوبرگشتها، تصویری تیره اما دقیق از انسان معاصر و تنهایی او میسازد.
خلاصه داستان دوراهی جوجه تیغی
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
راوی کتاب دوراهی جوجه تیغی، سورگون، مردی است که در انفجار بمب در قطار، صورت و بخشی از شنواییاش را از دست داده و حالا در زیرزمین یک مجتمع محصور زندگی میکند. او خود را زشت و مطرود میداند و در همین موقعیت، با دقتی وسواسگونه، زندگی ساکنان مجتمع را از طریق لولهها، زبالهها، جلسات ساختمان و شایعات دنبال میکند.
در کنار او چهرههایی مثل لطیفهی وسواسی و قدرتطلب، اویگورِ لال و داغدیده، آیدای کنجکاو، هاندهی فرسوده و لیلیِ شبگرد، هرکدام وجهی از رنج، گناه، خشونت و نیاز به تعلق را نمایان میکنند. کتاب دوراهی جوجه تیغی همزمان که داستان بقا و تنهایی سورگون است، به پرسشهایی دربارهی شر، مسئولیت، دیگریسازی، اثر تماشاگر و انتخاب بین بد و بدتر نیز میپردازد.
چرا باید کتاب دوراهی جوجه تیغی را بخوانیم؟
کتاب دوراهی جوجه تیغی تصویری نزدیک و بیپرده از تجربهی طردشدن، زشتی، شرم و خشونت روزمره ارائه میدهد و نشان میدهد که چگونه یک مجتمع مسکونی معمولی میتواند به آزمایشگاهی برای تعصب، قدرتطلبی و دیگریسازی بدل شود. این کتاب با ترکیب روایت شخصی، جزئیات ریز زندگی شهری و تأملات فلسفی دربارهی شر، وجدان و مرزبندی «ما/ آنها»، خواننده را به بازاندیشی در نگاهش به دیگران و نقش خود در خشونت جمعی فرامیخواند.
خواندن کتاب دوراهی جوجه تیغی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کتاب دوراهی جوجه تیغی به کسانی پیشنهاد میشود که به رمانهای شخصیتمحور و عمیق و فضاهای بستهی پرتنش علاقهمندند. همچنین برای دانشجویان و دوستداران روانشناسی اجتماعی و جامعهشناسی شهری و کسانی که درگیر پرسشهایی دربارهی شر، گناه، طردشدن و حاشیهنشینی هستند، مناسب است.
درباره هاکان آک دوغان
هاکان آک دوغان در سال ۱۹۷۱ در آنکارا متولد شد. او تحصیلات خود را در رشته زبان و ادبیات انگلیسی به پایان رساند و سپس در قالب برنامههای مشترک گروههای جامعهشناسی و فلسفهی دانشگاه اولوداغ بورسا، به مطالعات دانشگاهی خود ادامه داد.
آک دوغان از سال ۲۰۰۳ یک کارگاه ادبی را مدیریت میکند و در کنار آن، تجربههایی در برنامههای رادیویی و تلویزیونی نیز دارد. اولین رمان او با نام «پریده برهنه» در سال ۱۹۹۸ برندهی جایزهی رمان یونس نادی شد و نامش را بهعنوان یکی از نویسندگان شناختهشدهی ادبیات معاصر ترکیه مطرح کرد.
آک دوغان در زمرهی نویسندگان پستمدرن قرار میگیرد و در آثارش با استفاده از تکگوییهای درونی و جریان سیال ذهن، به کاوش در جهان ذهنی شخصیتها میپردازد. نگاه جامعهشناختی و فلسفی نیز از ویژگیهای برجستهی اوست. از دیگر آثار او میتوان به سایهبازان، لمسکردن، استروما و گره اشاره کرد.
بخشی از کتاب دوراهی جوجه تیغی
«اسم من سوْرگون است. بهعنوان فرزند پدری کارمندِ بانک، و مادری نوازندهٔ گیتار، در راهرو زاده شدم. نه در راهرو بیمارستان یا راهرو خانه، بلکه در راهرو قطار. پزشکی که در واگن شمارهٔ هشت بود، از همه خواست حولهها را از توی چمدانها درآورند و کف راهرو پهن کنند. آنهنگام که در قطاری که با سرعت هفتادکیلومتربرساعت حرکت میکرد زدم زیر گریه، برفی شدید میبارید. تنم پُرمو بود. آن زمستان برف زیادی باریده بود. پدرم مدتی هیچجا دیده نشد. به من گفتند که بهواسطهٔ یک توطئهٔ سیاسی فعالیتهای انقلابیاش را در تنها آبجوفروشی یک قصبهٔ کوچک ادامه میداده و هرازگاه آفتابی میشده؛ اما آنقدرها برایم مهم نبود. بهخاطر اجراهای مادرم در بارهای درجهدو، تمام زمستان را با قطار در آمدوشد بودیم.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب دوراهی جوجه تیغی و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | دوراهی جوجه تیغی |
| عنوان انگلیسی | Kirpo Mesafesi |