کتاب خاکستر به خاکستر
معرفی کتاب خاکستر به خاکستر
کتاب خاکستر به خاکستر با عنوان اصلی Ashes to Ashes نوشتهٔ هرولد پینتر و ترجمهٔ بهرام قاسمی نژاد توسط نشر قطره منتشر شده است. این اثر دربردارندهٔ شش متن نمایشی است. نسخهٔ الکترونیکی این کتاب را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب خاکستر به خاکستر
کتاب خاکستر به خاکستر (Ashes to Ashes) یکی از نمایشنامههای هرولد پینتر، نویسنده برندهٔ جایزهٔ نوبل ادبیات سال ۲۰۰۵ است. این نمایشنامه در کنار پنج نمایشنامه دیگر از پینتر در مجموعهای با عنوان خاکستر به خاکستر؛ شش نمایشنامه به فارسی ترجمه و توسط نشر قطره منتشر شده است. این کتاب شامل نمایشنامههای «زبان پشت کوهی»، «نظم نوین جهان»، «پیک آخر»، «دقیقاً»، «ایستگاه ویکتوریا» و «خاکستر به خاکستر» است. نمایشنامهٔ «خاکستر به خاکستر» داستان گفتوگو بین دو شخصیت به نامهای «دولین» و «ربکا» است که در خانهای در اطراف شهر اتفاق میافتد. این گفتوگو در ابتدا عادی به نظر میرسد، اما به تدریج به سمت موضوعات تاریک و آزاردهندهای مانند خشونت، آزار و اذیت، و خاطرات مبهم پیش میرود. ربکا از تجربیات گذشتهاش صحبت میکند که به نظر میرسد شامل آزار و اذیت توسط فردی با مشت گره کرده و وقایعی مرتبط با گرفتن کودکان از مادرانشان در ایستگاه راهآهن و سوار شدن به قطار است. دولین سعی در درک و تفسیر صحبتهای ربکا دارد و گاهی با او همراه میشود و گاهی نیز او را به چالش میکشد. نمایشنامه با تاریک شدن صحنه و پژواک صدای ربکا که در حال تعریف کردن تجربه گرفته شدن بچهاش است، به پایان میرسد.
چرا باید کتاب خاکستر به خاکستر را بخوانیم؟
خواندن نمایشنامهٔ خاکستر به خاکستر به دلیل پرداختن به موضوعات عمیق انسانی مانند حافظه، تروما، قدرت و ستم در بستر روابط انسانی، میتواند تجربهای تأملبرانگیز باشد. هرولد پینتر با استفاده از دیالوگهای نامتعارف و فضایی مبهم، خواننده را به تفکر درباره واقعیت، دروغ و تأثیر گذشته بر حال دعوت میکند.
خواندن کتاب خاکستر به خاکستر را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این نمایشنامه به علاقهمندان به ادبیات نمایشی مدرن، آثار هرولد پینتر و همچنین افرادی که به دنبال آثاری با موضوعات روانشناختی و اجتماعی عمیق هستند، پیشنهاد میشود. دانشجویان و پژوهشگران رشتههای تئاتر و ادبیات نیز میتوانند از تحلیل این نمایشنامه بهره ببرند.
درباره هرولد پینتر
هرولد پینتر متولد ۱۹۳۰، نمایشنامهنویس، کارگردان و بازیگر انگلیسی بود. او بهعنوان یکی از تأثیرگذارترین نمایشنامهنویسان معاصر بریتانیا شناخته میشود و آثارش اغلب با مکتب «تئاتر پوچی» مرتبط دانسته میشوند. پینتر در سال ۲۰۰۵ به دلیل خلق آثاری که در آنها به کشف لایههای زیرین واقعیت و ورود به فضاهای بسته ستم میپردازد، برندهٔ جایزهٔ نوبل ادبیات شد. از دیگر آثار مشهور او میتوان به «جشن تولد» و «سرایدار» اشاره کرد. او در سال ۲۰۰۸ از دنیا رفت.
بخشی از کتاب خاکستر به خاکستر
«دولین: ببین، دارم از گرفتاری درت میآرما. حالیته؟ دارم ولت میکنم در ری. شایدم این خودمم که دارم در میرم. وضعیت خطرناکیه. گرفتی چی میگم؟ افتادیم تو ریگ روان... با این حساب دستمون به کجا بنده؟ این خلأ، میدونی چهجوریه؟ ببین، مثل این میمونه که تیم انگلستان با تیم برزیل تو ورزشگاه ومبلی۸۴ مسابقه داشته باشه و اونوقت حتی یه نفر هم تو ورزشگاه نباشه. میتونی تصورشو بکنی؟ هر دو نیمه رو تو یه ورزشگاه خالی خالی بازی کنن. بازی قرن. سکوت مطلق. حتی یه تماشاچی هم نداشته باشه. سکوت مطلق. به غیر از صدای سوت داور و یه مشت فحشوناسزا. اگه از خدا روی برگردونی، معنیش اینه که بازی بزرگوباشکوه فوتبال پاک بهدست فراموشی سپرده میشه. گل بیگل، نه تو وقت قانونی بازی، نه تو وقت اضافی بعد از وقت اضافی بعد از وقت اضافی. گل بیگل، تا قیامت، تا ابدالدّهر. پوچ. پات. نتیجه بینتیجه. یه دنیای بیبرنده.
مکث.
امیدوارم گرفته باشی چی میگم.
مکث.
حالا بذار یه چیزی بهت بگم. چند دقیقه پیش... چهجور بگم... همچی بگینگی یه نیمچه اشارهای کردی... به این یارو، رفیقت... یا معشوقت؟... به بچهها و مادرا و فلان و بهمان و، سکو مکوا. برداشت من از حرفات این بود که از یهجور بیرحمی حرف میزدی. بذار یه چیزی بگم. ببینم، فکر کردی تو اصلاً کی هستی که به خودت حق میدی از یه همچی بیرحمیای حرف بزنی؟
ربکا: من کسی نیستم. واسه من اصلاً هیچوقت هیچ اتفاقی نیفتاده. واسه دوستام هم اصلاً هیچوقت هیچ اتفاقی نیفتاده. من اصلاً هیچوقت هیچ رنجی نکشیدم. دوستام هم اصلاً هیچوقت هیچ رنجی نکشیدن.»