کتاب گلگشتی در شاهنامه فردوسی توسی
معرفی کتاب گلگشتی در شاهنامه فردوسی توسی
معرفی کتاب گلگشتی در شاهنامه فردوسی توسی
کتاب الکترونیکی «گلگشتی در شاهنامهٔ فردوسی توسی» به قلم علیاصغر سالاری و گروه پژوهشی جادهٔ ولایت، با همکاری ناشر «راویان میراث کهن» گردآوری شده است. این اثر به بررسی و بازخوانی داستانها و شخصیتهای شاهنامهٔ فردوسی میپردازد و با رویکردی پژوهشی، روایتهای اصلی این منظومهٔ حماسی را برای مخاطبان بازگو میکند. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب گلگشتی در شاهنامه فردوسی توسی
این کتاب با هدف آشنایی مخاطبان با داستانها و شخصیتهای شاهنامهٔ فردوسی تدوین شده است. نویسندگان تلاش کردهاند با گردآوری بخشهایی از شاهنامه و ارائهٔ توضیحات تکمیلی، مخاطب را با سیر تاریخی و اسطورهای ایران آشنا کنند. کتاب در قالب فصلهایی منظم، از آغاز پادشاهی کیومرث تا دوران اشکانیان و ساسانیان را مرور میکند و به روایتهایی چون تولد رستم، نبردهای اسطورهای، و سرگذشت پادشاهان و پهلوانان میپردازد. این اثر با بهرهگیری از منابع معتبر و اشعار شاهنامه، به بازخوانی میراث ادبی ایران پرداخته و تلاش دارد پیوند میان گذشته و حال را برای خواننده برقرار کند. در کنار روایت داستانها، به زمینههای تاریخی و فرهنگی هر دوره نیز اشارههایی شده است تا مخاطب تصویری جامعتر از فضای شاهنامه به دست آورد.
خلاصه کتاب گلگشتی در شاهنامه فردوسی توسی
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!کتاب «گلگشتی در شاهنامهٔ فردوسی توسی» با مرور داستانهای شاهنامه، از پادشاهی کیومرث آغاز میشود؛ نخستین انسان و پادشاه اسطورهای ایران. سپس به پادشاهی جمشید و ضحاک میپردازد و روایت قدرتطلبی، ظلم و سرانجام سقوط آنها را بازگو میکند. داستان فریدون و تقسیم سرزمین میان پسرانش، کینهتوزی و نخستین برادرکشی در شاهنامه را به تصویر میکشد. در ادامه، ماجرای ایرج و منوچهر، و سپس تولد و دلاوریهای رستم روایت میشود؛ از ازدواج زال و رودابه تا تولد رستم و نبردهایش با دیوان و پهلوانان. کتاب به داستانهای مشهور دیگری چون رستم و سهراب، سیاوش و سودابه، و نبرد رستم و اسفندیار نیز میپردازد. هر فصل، بخشی از تاریخ اسطورهای ایران را با تمرکز بر شخصیتها و رویدادهای کلیدی روایت میکند و در نهایت به دوران پادشاهی اشکانیان و ساسانیان میرسد. کتاب با نقل اشعار و خلاصهٔ روایتها، تلاش میکند مفاهیم اصلی شاهنامه را برای مخاطب روشن کند.
چرا باید کتاب گلگشتی در شاهنامه فردوسی توسی را خواند؟
این کتاب برای کسانی که به دنبال آشنایی با داستانها و شخصیتهای شاهنامه هستند، فرصتی فراهم میکند تا با روایتهای اصلی این اثر بزرگ ادبی ایران آشنا شوند. با خواندن این کتاب، مخاطب میتواند سیر تاریخی و اسطورهای ایران را از نگاه فردوسی دنبال کند و با مفاهیم کلیدی چون پهلوانی، وفاداری، عدالت و سرنوشت آشنا شود. همچنین، کتاب با نقل اشعار و توضیحات تکمیلی، فهم بهتری از فضای شاهنامه و ارزشهای فرهنگی آن ارائه میدهد.
خواندن کتاب گلگشتی در شاهنامه فردوسی توسی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای علاقهمندان به ادبیات کلاسیک فارسی، دانشآموزان و دانشجویان رشتههای ادبیات و تاریخ، و هر کسی که میخواهد با داستانهای شاهنامه و اسطورههای ایرانی آشنا شود، مناسب است. همچنین برای کسانی که به دنبال شناخت ریشههای فرهنگی و تاریخی ایران هستند، مطالعهٔ این اثر مفید خواهد بود.
فهرست کتاب گلگشتی در شاهنامه فردوسی توسی
- مقدمهٔ ناشر و گردآورنده: معرفی هدف و رویکرد کتاب.- فصل ۱: پادشاهی کیومرث؛ آغاز پادشاهی و روایت نخستین انسان.- فصل ۲: پادشاهی جمشید؛ دوران شکوه و سقوط جمشید.- فصل ۳: پادشاهی ضحاک؛ روایت ظلم و سرنگونی ضحاک.- فصل ۴: پادشاهی فریدون؛ تقسیم سرزمین و آغاز دشمنی میان برادران.- فصل ۵: پادشاهی ایرج؛ نخستین برادرکشی و پیامدهای آن.- فصل ۶: پادشاهی منوچهر؛ انتقام و تثبیت قدرت.- فصل ۷: پادشاهی نوذر؛ چالشهای جدید در حکومت.- فصل ۸: پادشاهی کیقباد؛ آغاز دوران جدید پادشاهی.- فصل ۹: پادشاهی کیکاووس؛ ماجراهای رستم و نبرد با دیوان.- فصل ۱۰: حکایت رستم و سهراب؛ تراژدی پدر و پسر.- فصل ۱۱: حکایت سیاوش و سودابه؛ پاکدامنی و بیگناهی سیاوش.- فصل ۱۲: پادشاهی کیخسرو؛ دوران عدالت و آبادانی.- فصل ۱۳: حکایت فرود سیاوش؛ سرنوشت فرزند سیاوش.- فصل ۱۴: پادشاهی لهراسب؛ انتقال قدرت و چالشهای جدید.- فصل ۱۵: نبرد رستم و اسفندیار؛ تقابل دو پهلوان بزرگ.- فصل ۱۶: حکایت رستم و شغاد؛ خیانت و مرگ رستم.- فصل ۱۷: پادشاهی همای چهرزاد؛ روایت پادشاهی زن در شاهنامه.- فصل ۱۸: پادشاهی داراب؛ نبردها و سرگذشت داراب.- فصل ۱۹: پادشاهی دارا؛ پایان دوران کیانیان.- فصل ۲۰: پادشاهی اسکندر؛ ورود اسکندر و تغییرات بزرگ.- فصل ۲۱: پادشاهی اشکانیان؛ آغاز دوران جدید و پایان کتاب.- منابع و مآخذ: معرفی منابع مورد استفاده در گردآوری کتاب.
بخشی از کتاب گلگشتی در شاهنامه فردوسی توسی
«داستان با ازدواج زال و رودابه شروع میشود. سپس رودابه باردار شده و به سختی نوزادش (رستم) را به دنیا میآورد. نوزادی که به اندازه کودکی یک ساله است. ده دایه به رستم شیر میدهند تا سیرشده و تبدیل به پسری قوی و نیرومند شود. او در نوجوانی موفق میشود یک فیل خشمگین را از پا درآورد و مورد ستایش زال قرار گیرد. رستم ببربیان پوشید و به راه افتاد. وقتی رستم به نزدیک سهراب رسید گفت: از اینجا به سوی دیگر رویم و بجنگیم. سهراب پذیرفت و تقاضای جنگ تن به تن کرد و گفت: تو فرسودهای و توان جنگ با مرا نداری. رستم گفت: آرام باش، بگذار ببینم چه پیش میآید. جلم به حالت میسوزد و نمیخواهم تو را بکشم. ناگاه سهراب پرسید: تو کیستی؟ از چه نژادی هستی؟ من فکر میکنم تو رستم باشی. رستم گفت: نه، من رستم نیستم.»