کتاب جایگاه عرفان و تصوف در ادبیات فارسی + دانلود نمونه رایگان
تصویر جلد کتاب جایگاه عرفان و تصوف در ادبیات فارسی

کتاب جایگاه عرفان و تصوف در ادبیات فارسی

معرفی کتاب جایگاه عرفان و تصوف در ادبیات فارسی

کتاب «جایگاه عرفان و تصوف در ادبیات فارسی» تألیف علی اصغر سالاری و گروه پژوهشی جادهٔ ولایت است که نشر راویان میراث کهن آن را منتشر کرده است. این اثر به بررسی نقش و تأثیر عرفان و تصوف در شکل‌گیری و تحول ادبیات فارسی می‌پردازد و با تکیه‌بر منابع معتبر، دیدگاه‌های مختلف علما و پژوهشگران را دربارهٔ این دو مفهوم در طول تاریخ بازتاب می‌دهد. کتاب با رویکردی پژوهشی، سیر تاریخی و مفهومی عرفان و تصوف را از آغاز تا دوره‌های متأخر دنبال می‌کند و جایگاه آن‌ها را در متون و جریان‌های ادبی فارسی تحلیل می‌کند. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب جایگاه عرفان و تصوف در ادبیات فارسی

«جایگاه عرفان و تصوف در ادبیات فارسی» اثری پژوهشی و تحلیلی است که به بررسی ابعاد مختلف عرفان و تصوف و تأثیر آن‌ها بر ادبیات فارسی می‌پردازد. این کتاب در قالب ناداستان و با ساختاری منظم، ابتدا به تعریف و تبیین مفاهیم عرفان و تصوف می‌پردازد و سپس سیر تاریخی این دو جریان را از آغاز تا دوره‌های متأخر دنبال می‌کند. نویسنده و گروه پژوهشی جادهٔ ولایت، با گردآوری دیدگاه‌های مختلف از منابع معتبر، تلاش کرده‌اند تصویری جامع از جایگاه عرفان و تصوف در ادبیات فارسی ارائه دهند. اثر حاضر نه‌تنها به جنبه‌های نظری و فلسفی این دو مکتب می‌پردازد، بلکه نقش آن‌ها را در شکل‌گیری سبک‌ها، مضامین و جریان‌های ادبی بررسی می‌کند. کتاب به معرفی شخصیت‌های برجستهٔ عرفانی و صوفی، تحلیل آثار و اشعار آن‌ها و بررسی تأثیر عرفان و تصوف بر تحولات فکری و فرهنگی جامعهٔ ایرانی نیز توجه دارد. این اثر برای علاقه‌مندان به ادبیات، عرفان و تاریخ اندیشهٔ ایرانی، منبعی غنی و قابل تأمل به‌شمار می‌آید.

خلاصه کتاب جایگاه عرفان و تصوف در ادبیات فارسی

کتاب «جایگاه عرفان و تصوف در ادبیات فارسی» با تمرکز بر مفاهیم بنیادین عرفان و تصوف، به بررسی ریشه‌ها و سیر تحول این دو جریان در بستر ادبیات فارسی می‌پردازد. نویسنده ابتدا به تفاوت‌ها و شباهت‌های عرفان و تصوف اشاره کرده و سپس نقش این دو در شکل‌گیری مضامین و سبک‌های ادبی را تحلیل کرده است. در این اثر، ورود مفاهیمی چون عشق الهی، وحدت وجود و شهود عرفانی به ادبیات فارسی مورد توجه قرار گرفته و نشان داده شده که چگونه صوفیان و عارفان با بازخوانی متون دینی و تفسیر آیات و روایات، مفاهیم جدیدی را وارد ادبیات کردند. کتاب به معرفی شخصیت‌های برجسته‌ای چون «ابن عربی»، «سهل تستری»، «جنید بغدادی»، «ابوبکر واسطی»، «ابوعبدالرحمن سلمی»، «بوالقاسم قشیری»، «امام محمد غزالی»، «میبدی» و دیگران پرداخته و تأثیر آن‌ها را بر جریان‌های فکری و ادبی بررسی کرده است. همچنین به نقش خانقاه‌ها، سماع، آداب و رسوم صوفیانه و شیوه‌های تعلیم و تربیت در گسترش عرفان و تصوف اشاره شده است. در بخش‌هایی از کتاب، به نقد و بررسی دیدگاه‌های مختلف دربارهٔ نسبت عرفان و تصوف با اسلام پرداخته شده و سه رویکرد اصلی در این زمینه مطرح شده است: گروهی که عرفان را بیگانه با اسلام می‌دانند، گروهی که آن را نهضتی علیه اسلام تلقی می‌کنند و گروهی که عرفان را برخاسته از آموزه‌های اسلامی می‌دانند. نویسنده با استناد به منابع اسلامی و آثار عرفا، بر این باور است که عرفان اسلامی ریشه در قرآن و سنت دارد و بسیاری از مفاهیم آن از متون دینی الهام گرفته شده است. در نهایت، کتاب به معرفی برخی از مهم‌ترین چهره‌های عرفانی و صوفیانه در تاریخ ایران و جهان اسلام می‌پردازد و نقش آن‌ها را در شکل‌گیری ادبیات عرفانی فارسی برجسته می‌سازد. این اثر با رویکردی تحلیلی، به بررسی فرازونشیب‌های تصوف و عرفان، انشعابات و تحولات آن‌ها و تأثیرشان بر فرهنگ و ادب ایرانی پرداخته است.

چرا باید کتاب جایگاه عرفان و تصوف در ادبیات فارسی را بخوانیم؟

این کتاب با گردآوری و تحلیل منابع معتبر، تصویری روشن از جایگاه عرفان و تصوف در ادبیات فارسی ارائه می‌دهد و به مخاطب کمک می‌کند تا ریشه‌های فکری و فرهنگی بسیاری از آثار ادبی فارسی را بهتر درک کند. اثر حاضر با پرداختن به سیر تاریخی، شخصیت‌های کلیدی و مضامین اصلی عرفان و تصوف، امکان شناخت عمیق‌تری از پیوند میان ادبیات و معنویت ایرانی فراهم می‌آورد. همچنین، کتاب به بررسی دیدگاه‌های مختلف دربارهٔ نسبت عرفان و تصوف با اسلام پرداخته و خواننده را با تنوع رویکردها و برداشت‌ها در این حوزه آشنا می‌کند. مطالعهٔ این اثر برای کسانی که به دنبال فهم دقیق‌تر از تحولات فکری و ادبی ایران هستند، بسیار سودمند است.

مطالعهٔ این کتاب به علاقه‌مندان ادبیات فارسی، پژوهشگران حوزهٔ عرفان و تصوف، دانشجویان رشته‌های ادبیات، الهیات و تاریخ فرهنگ ایران و کسانی که دغدغهٔ شناخت ریشه‌های معنوی و فکری ادبیات فارسی را دارند پیشنهاد می‌شود. همچنین برای افرادی که به دنبال تحلیل انتقادی جریان‌های فکری و اجتماعی در تاریخ ایران هستند، این اثر مفید خواهد بود.

بخشی از کتاب جایگاه عرفان و تصوف در ادبیات فارسی

«در کافی می نویسد: رسول خدا (صلی الّه علیه و آله و سلم) روزی پس از ادای نماز صبح چشمش افتاد به جوانی رنگ پریده که چشمانش در کاسة سرش فرو رفته و تنش نحیف شده بود، در حالی که از خود بی خود بود و تعادل خود را نمی توانست حفظ کند. پرسید: «کیف اصبحت؟» حالت چگونه است؟ گفت: «اصبحت موقنا» در حال یقین بسر می برم. فرمود: علامت یقینت چیست؟ عرض کرد: یقین من است که مرا در اندوه فرو برده و شبهای مرا بیدار (در شب زنده داری) و روزهای مرا تشنه (در حال روزه) قرار داده است و مرا از دنیا و ما فیها جدا ساخته تا آنجا که گویی عرش پروردگار را می بینم که برای رسیدن به حساب مردم نصب شده است و مردم همه محشور شده اند و من در میان آنها هستم، گویی هم اکنون اهل بهشت را در بهشت متنعم و اهل دوزخ را در دوزخ معذب می بینم، گویی هم اکنون با این گوشها آواز حرکت آتش جهنم را می شنوم. رسول اکرم (صلی اه علیه و آله و سلم) به اصحاب خود رو کرد و فرمود: این شخص بنده ای است که خداوند قلب او را به نور ایمان منور گردانیده است. آنگاه به جوان فرمود: حالت خود را حفظ کن که از تو سلب نشود. جوان گفت: دعا کن خداوند مرا شهادت روزی فرماید. طولی نکشید که غزوه ای پیش آمد و جوان شرکت کرد و شهید شد.»

مصاحبه با نویسنده وحشت
دشت شقایق‌ ها
محمدرضا بایرامی
طب سنتی چین
لیائو یوچون
قوانین خاص حقوقی (کاربردی - آزمونی)
امید سلطانی
من جسیکا جونز نیستم
محمدعلی ناصرالملکی (تهرانی)
مزاج شناسی و شناخت طبایع برای همه
رضا گل محمدی
БymaЖHaЯ pakema (موشک کاغذی، روسی)
زهرا عراقی
مرجع تخصصی نصب و اجرای آسانسور به همراه طراحی، نقشه کشی و محاسبات با LIFTdesigner
وحید محمدی