کتاب فلسفه رسانه
معرفی کتاب فلسفه رسانه
کتاب «فلسفه رسانه» نوشتۀ رابرت حسن و توماس ساترلند و ترجمۀ مینا اسکوئی و محسن بدره است و پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی آن را منتشر کرده است. این کتاب برای کسانی است که نمیخواهند در برابر فناوری و رسانه، صرفاً مصرفکنندهای منفعل باقی بمانند، بلکه میخواهند بدانند چگونه این ابزارها ما را شکل میدهند و چگونه میتوان از این درک برای بازیابی نوعی عاملیت فکری بهره گرفت.
درباره کتاب فلسفه رسانه
کتاب فلسفۀ رسانه، اثری تأملبرانگیز است که ما را به سفری عمیق در تاریخ اندیشه و فناوری میبرد؛ سفری که از یونان باستان آغاز میشود و تا جهان دیجیتال امروز ادامه دارد. این کتاب صرفاً مرورگر تاریخ تحولات رسانهای نیست، بلکه در پی آن است که با دیدی فلسفی، به بررسی چگونگی شکلگیری و تحول مفهوم رسانه در بستر اندیشه و تمدن انسانی بپردازد.
نویسندگان در فلسفۀ رسانه نشان میدهند که چگونه اندیشهورزی بشر دربارۀ جهان و ابزارهای انتقال معنا، از تصورات ابتدایی دربارۀ عناصر طبیعی در فلسفۀ پیشاسقراطی آغاز شده و به سمت درکی کاملاً ابزاری و محاسبهگر از جهان در دوران معاصر میل کرده است. آنها معتقدند که فهم رسانههای امروز، بدون شناخت تاریخ تحولات فکری و تکنولوژیکی آن ممکن نیست. از همین رو، کتاب واکنشی است به وضعیت گیجکننده و غیرشفاف رسانههای معاصر، با این باور که برای درک اکنون، باید گذشته را شناخت؛ چراکه گذشته در ذات خود حامل آینده است.
آنچه کتاب فلسفۀ رسانه را خاص و متمایز میکند، زبان روشن و رویکرد در دسترس آن است؛ نویسندگان تلاش کردهاند مفاهیم عمیق فلسفی را به شکلی بیان کنند که نه فقط برای فلاسفه و نظریهپردازان رسانه، بلکه برای دانشجویان، علاقهمندان علومانسانی و حتی کنشگران رسانهای قابلفهم و قابلاستفاده باشد.
فلسفۀ رسانه نه صرفاً برای فهم نظری پدیدههای ارتباطی، بلکه برای بازاندیشی در شیوههای زیست ما در عصر شبکهای مفید است. در جهانی که رسانهها نهتنها واسطه بلکه خودِ واقعیت شدهاند، پرسش از چیستی و چگونگی رسانه، پرسشی است از امکان فهم، آزادی، کنش و حتی حقیقت. اینجاست که اهمیت عملی کتاب نمایان میشود و میتواند زاویۀ دید ما را نسبت به رسانه، سیاست، تاریخ و حتی خودمان دگرگون کند. این کتاب یک دعوت است؛ دعوتی برای تأمل دوباره دربارۀ جایگاه ما در جهان رسانهایشده و همچنین طرح پرسشهایی که فراتر از کاربرد، به معنا میاندیشند.
خواندن کتاب فلسفه رسانه را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
خواندن این کتاب را به دانشجویان، علاقهمندان علومانسانی و حتی فعالان رسانه پیشنهاد میکنیم.