
کتاب دولت پهلوی و توسعه اقتصادی
معرفی کتاب دولت پهلوی و توسعه اقتصادی
کتاب دولت پهلوی و توسعه اقتصادی نوشتۀ ابراهیم عباسی در انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی به چاپ رسیده است.
درباره کتاب دولت پهلوی و توسعه اقتصادی
کتاب دولت پهلوی و توسعه اقتصادی، ساختار دولت را در حکومتهای پهلوی اول و دوم در قالب الگوی نئوپاتریمونیالیزم بررسی و ارزیابی کرده است. فرض کتاب این است که توسعۀ اقتصادی در این دوره محقق نشد و پرسشی که مطرح میکند این است که آیا ویژگیهای ساختاری و کارکردی دولت پهلوی میتواند تبیینکنندۀ توسعهنیافتگی اقتصادی در این دوره باشد؟ آیا میتوان دولت را بهعنوان یک متغیر مستقل در نظر گرفت و از این دیدگاه، تحقق نیافتن توسعۀ اقتصادی را تشریح کرد؟
نویسنده میگوید بهرغم اقدام دولت پهلوی در نوسازی نهادی در درون دولت و سایر حوزههای جامعه برای پیشبرد فرایند توسعه، دولت پهلوی دوم ۵ برنامه همراه با استراتژی جایگزینی واردات را تدوین، اجرا و نظارت کرد؛ اما نتوانست به توسعۀ اقتصادی پایدار دست یابد و ناکارآمدی دولت در عرصۀ ساختاری و کارگری، موجب تحقق نیافتن توسعۀ اقتصادی در مقاطع ۱۳۱۳ تا ۱۳۲۰ و ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۷ شد.
نویسنده نتیجه گرفته است که فقدان نهادینگی سیاسی، ساختهای موازی سیاسی و اقتصادی، تقابل ساختهای سنتی و مدرن، ناتوانی استخراجی، توزیعی، بحران نفوذ و ... از شاخصهای ناکارآمدی ساختاری و کارکردی دولت پهلوی بودند و از عوامل اصلی تحقق نیافتن توسعۀ اقتصادی در این دوره به شمار میآیند.
بخشی از کتاب دولت پهلوی و توسعه اقتصادی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
به دوستداران تاریخ معاصر ایران، علوم سیاسی و روابط بینالملل و تاریخ اقتصادی پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب دولت پهلوی و توسعه اقتصادی
«مهمترین دیدگاهی که برای تبیین ساخت استبدادی دولت و پیوند آن با عدم توسعه اقتصادی به کار برده شده است، شیوه تولید آسیایی یا استبداد شرقی است. طبق این نظر، ویژگی اصلی جوامع آسیایی، نبود فئودالیسم قوی و موروثی، محوری بودن آب در کشاورزی و کمبود شدید آن در شرق و تسلط دولت بر منابع آب بوده است. در نتیجه، طبقات مستقل و مالکیت خصوصی به خاطر استبداد شدید به وجود نیامد.»
نوع
حجم
۱٫۹ مگابایت
سال انتشار
۱۳۸۳
تعداد صفحهها
۲۶۸ صفحه
نوع
حجم
۱٫۹ مگابایت
سال انتشار
۱۳۸۳
تعداد صفحهها
۲۶۸ صفحه