کتاب پای برتر بیشه
معرفی کتاب پای برتر بیشه
کتاب پای برتر بیشه نوشتهٔ سیروس همتی است. انتشارات نیستان هنر این دو فیلمنامهٔ ایرانی را روانهٔ بازار کرده است.
درباره کتاب پای برتر بیشه
میدانیم که فیلمنامه متنی است که برای ساختن فیلم نوشته میشود. هر چند این قالب ادبی شباهتهایی به نمایشنامه و رمان و داستان دارد، شکل و فرم و رسانهای جداگانه و مستقل محسوب میشود. فیلمنامهها در ساختارها و شکلهای گوناگون نوشته میشوند، اما وجه اشتراک آنها ارائهٔ نقشهٔ راهی به کارگردان و بازیگران و عوامل دیگر برای تولید یک فیلم است. کتاب پای برتر بیشه حاوی دو فیلمنامهٔ سینمایی ایرانی است. فیلمنامهٔ «پای برتر» روایتی است طنزآمیز با محوریت فوتبال. روستایی سادهدلی تنها پسر خود را که عصای دستش است در چنبرهٔ علاقه به فوتبال و بازی با توپ مییابد. در همین حین پسر از سوی یک مسابقهٔ تلویزیونی برای انتخاب برترین پدیدههای فوتبال دعوت میشود و باید برای این حضور مبلغی را نیز پرداخت کند. این اتفاق سرآغاز داستانی است که سیروس همتی با طنازی و شیرینی آن را بازگو کرده است. این فیلمنامه، پر از صحنههای سرزنده و قابل تصور و ساده برای اجرا است و درعینحال شوخیهای کلامی و طنز زبانی که شاخصهٔ همتی نیز به شمار میرود، در آن موج میزند. فیلمنامهٔ «بیشه» حاوی داستانی است دربارهٔ جریان دزدی خاک منطقهای در شمال کشور که از قضا ایستگاه قطاری نیز دارد و این ایستگاه و مسافرانش محل درآمد بخشی از اهالی روستا است. داستان زمانی شکل میگیرد که قطار برای مدتی از ایستادن در ایستگاه آن منطقه امتناع میکند و همین مسئله، اهالی را به اتفاقات در حال رخدادن حساس میکند. سیروس همتی در این فیلمنامهٔ کوتاه سعی کرده بهصورت نمادین، عشق و علاقهاش به سرزمین را در قالب یک قصهٔ کوتاه به تصویر بکشد.
خواندن کتاب پای برتر بیشه را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به دوستداران ادبیات نمایشی معاصر ایران و قالب فیلمنامه پیشنهاد میکنیم.
درباره سیروس همتی
سیروس همتی در ۱۳ مرداد ۱۳۵۱ به دنیا آمد. او بازیگر، کارگردان، نمایشنامهنویس و طراح صحنهٔ ایرانی است. او در فیلم سینمایی مارمولک بهکارگردانی کمال تبریزی و در سریال مناسبتی ماه رمضان «خداحافظ بچه» بهکارگردانی منوچهر هادی بازی کرده است. این بازیگر و کارگردان تئاتر سالها پیش در سریال «خاک سرخ» ابراهیم حاتمیکیا و «آشپزباشی» اثر محمدرضا هنرمند و... نیز بازی کرده داشت . از سیروس همتی در قالب نمایشنامه و در انتشارات کتاب نیستان کتابهای «هفت کوتوله و تمساح»، «ایست تردست»، «مزا مزا»، «سه سه»، «ریحانه» و همچنین فیلمنامه «گلسر» و مجموعه داستان «ننهکاراته» منتشر شده است. کتاب «آینه» نیز فیلمنامهای کوتاه به قلم سیروس همتی است؛ همچنین او سرپرستی تولید و انتشار مجموعه داستان «پناه بر رؤیا» را نیز بر عهده داشته است.
بخشی از کتاب پای برتر بیشه
«سکانس ۱
روز – خارجی – ایستگاه - بیشه
(تیتراژ فیلم بر روی قطاری که بهسرعت از ایستگاه بیشه رد میشود، اما توقف نمیکند، نقش میبندد.)
(درختی خشک و تکیده در انتهای منبع آب جلوی ایستگاه به چشم میخورد. مردی پیزوری، خمار و معتاد، حسن خشتک، کنار ایستگاه چمباتمه زده است. قفس «مرغ عشق» کنار پای او است.)
(«ننه صفا» لباس روستایی به تن بستههای ساندویچ، تخمه، کلوچهٔ محلی، عروسک دستبافت بر گردن، میوههای خشک و تنقلات به دست هاجوواج کنار سکو ایستاده است.)
(کمی آنسوتر «گلتن»، دختر زیبا، بلندبالا، با چهرهای معصوم و چشمانی پُر سو، متعجب کنار قاطر پر از شاخهٔ گلهای گرمسیری منتظر است.)
***
سکانس ۲
صبح – خارجی – ایستگاه - بیشه
(ایستگاه خلوت است. ننه صفا گوش بر ریل قطار گذاشته است.)
(ناگهان، در انتهای نگاهش متوجه یک ماشین مشکوک اداری ـ آهو ـ میشود.)
(دواندوان ماشین را دنبال میکند. ماشین بهسرعت دور میشود.)
***
سکانس ۳
روز – خارجی - کنار ریل
(ننه صفا، اطراف محل توقف ماشین را میگردد. متوجه جای گودِ خاکبرداری و یک لنگهکفش میشود.)
***
سکانس ۴
روز – داخلی - اداره
(«ننه صفا»، لنگهکفشبهدست در برابر معاون و کارکنان است.)
ننه: اینم سند جنایت.
معاون: (طعنه) بگردیم سیندرلا رو...؟! جفتش رو پیدا کردی بیار براش توبیخ بزنم.
ننه: با توبیخ شما من به جواب دُرُست میرسم... از اون گذشته من نونبُر نیستم... به زبون خودت بهش یا بهشون بگو توی بیشه آفتابی نشن.
معاون: پیداش کنیم، چشم.
ننه: ماشین اداری بود.
معاون: هر ماشین اداری که مال ادارهٔ ما نیست.
(معاون مقابل ننه صفا چای میگذارد.)
ننه: قطار توی «بیشه» توقف نداره.
معاون: توقف داره... منتها کم شده ننه.
ننه: ننه ننَه تِه... (تأکید) ننه صفا... چرا دیگه وانمیسته؟
معاون: لابد مسافر نداره...
ننه: بیشه بی مسافر نمیشه.
معاون: بیشه دیگه اون بیشهٔ سابق نیست.
ننه: هیچجا همون جای سابق نیست... جوابم رو ندادی.
(ننه صفا به لنگهکفش اشاره میکند.)»
حجم
۵۹٫۸ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۲
تعداد صفحهها
۸۷ صفحه
حجم
۵۹٫۸ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۲
تعداد صفحهها
۸۷ صفحه