تا ۷۰٪ تخفیف رؤیایی در کمپین تابستانی طاقچه! 🧙🏼🌌

کتاب فلسفه و غذا
معرفی کتاب فلسفه و غذا
کتاب فلسفه و غذا مجموعهای از مقالات با موضوع تغذیه و فلسفه است که بهکوشش گروه نویسندگان و با ویراستاری «فریتس آلهوف» و «دیو مونرو» گردآوری شده و توسط گروه مترجمان نشر هنوز ترجمه شده است. این اثر به بررسی پیوندهای میان غذا، فرهنگ، اخلاق و اندیشه میپردازد و از منظرهای گوناگون فلسفی، اجتماعی و زیباییشناختی به موضوع غذا نگاه میکند. این اثر با کنار هم قراردادن دیدگاههای متنوع نشان داده است که غذا موضوعی چندوجهی است که میتواند به پرسشهای بنیادین دربارهٔ زندگی، اخلاق، فرهنگ و هویت پاسخ دهد. نسخهٔ الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب فلسفه و غذا اثر فریتس آلهوف و دیو مونرو
کتاب «فلسفه و غذا» (بخور، بیندیش، شاد باش) مجموعهای از مقالات متنوع است که در آن نویسندگان با پیشینههای مختلف، از فیلسوفان دانشگاهی تا سرآشپزها و منتقدان غذا به بررسی ابعاد گوناگون غذا و خوردن میپردازند. کتاب «فلسفه و غذا» در دورهای منتشر شده که توجه به موضوعات روزمره و ملموسی مانند خوراک، در فلسفه و علوم انسانی رو به افزایش است. کتاب حاضر با پیشگفتاری از «ادسا پایپر» آغاز میشود و در پنج بخش اصلی، موضوعاتی همچون جایگاه اجتماعی و فرهنگی غذا، زیباییشناسی خوراک، اخلاق تغذیه و نقش غذا در ایجاد همدلی و پیوندهای انسانی را بررسی میکند. مقالات این مجموعه هم به مسائل نظری و فلسفی میپردازند و هم به تجربههای عملی و روزمره. «فریتس آلهوف» و «دیو مونرو» کوشیدهاند نشان دهند که غذا صرفاً یک نیاز زیستی نیست، بلکه حامل معنا و ارزش و هویت است. نویسندگان با رویکردی انتقادی به چالشهای معاصر مانند مصرفگرایی، فستفود، گیاهخواری، اختلالات خوردن و دستکاری ژنتیکی مواد غذایی پرداختهاند. این کتاب با ترکیب نگاه فلسفی و تجربهٔ زیسته نویسندگان، خواننده را به تأملی تازه دربارهٔ خوردن و معنای آن در زندگی فردی و جمعی دعوت کرده است.
خلاصه کتاب فلسفه و غذا
هر مقالهٔ کتاب «فلسفه و غذا» به یکی از جنبههای فلسفی یا اجتماعی غذا میپردازد. برخی نویسندگان مانند «مایکل سایمنز» بهسراغ فیلسوفان باستانی همچون اپیکور رفتهاند و نقش لذت و دوستی را در خوردن بررسی کردهاند. مقالات دیگر مانند نوشتهٔ «لیدیا زپدا» به تأثیر انتخابهای غذایی بر سلامت فردی و ساختارهای اجتماعی میپردازند و نشان میدهند که غذا نهتنها بازتاب ارزشهای فردی، بلکه محصول سیاستها و تاریخ جوامع است. برخی مقالات به موضوعاتی همچون نقد رستورانها، حس چشایی و زیباییشناسی غذا میپردازند و پرسشهایی دربارهٔ امکان داوری زیباییشناختی دربارهٔ خوراک مطرح میکنند. در بخشهایی از کتاب حاضر مسائل اخلاقی مانند گیاهخواری، غذاهای اصلاحشدهٔ ژنتیکی و مسئولیتهای اخلاقی در انتخاب غذا بررسی میشود؛ همچنین نقش غذا در ایجاد همدلی، پیوندهای اجتماعی و حتی سیاست مورد توجه قرار گرفته است. این کتاب با مقالاتی از سرآشپزها و نویسندگان حوزهٔ غذا به پایان میرسد که تجربههای عملی و الهامبخش خود را با نگاه فلسفی در هم میآمیزند.
چرا باید کتاب فلسفه و غذا را خواند؟
کتاب حاضر فرصتی فراهم میکند تا به غذا و خوردن از زاویهای متفاوت نگاه شود. خواننده با مطالعهٔ این مجموعه درمییابد که غذا تنها یک نیاز جسمی نیست، بلکه بستری برای اندیشیدن به مسائل اخلاقی، اجتماعی و زیباییشناختی است. مقالات کتاب با طرح پرسشهایی دربارهٔ انتخابهای غذایی، لذت، مسئولیت فردی و جمعی و نقش غذا در فرهنگ و هویت، ذهن را به چالش میکشند و افقهای تازهای برای تأمل دربارهٔ زندگی روزمره میگشایند.
خواندن کتاب فلسفه و غذا را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای علاقهمندان به فلسفه، جامعهشناسی، مطالعات فرهنگی و همچنین کسانی که دغدغهٔ تغذیه، اخلاق غذا یا هویت فرهنگی دارند، مناسب است؛ همچنین به سرآشپزها، منتقدان غذا و هر کسی که میخواهد به رابطهٔ میان خوراک و اندیشه عمیقتر نگاه کند، پیشنهاد میشود.
بخشی از کتاب فلسفه و غذا
«۱۲. درستخوردن: تفکر اخلاقی در مورد غذا
راجر جی. اچ. کینگ - ابوالفضل توکلی شاندیز
یک
شاید از نظر بعضی از مردم جدی گرفتن این موضوع مشکل باشد که نحوۀ غذا خوردن ما مهم است. ما معمولاً هرچه دوست داشته باشیم، عادت داشته باشیم، خانوادههایمان بپزند، ارزان باشد یا سریع و راحت آماده شود میخوریم. ظاهراً از این نظر، غذا خوردن هم مثل انواع دیگرِ مصرف است. تصور ما بر این است که تولیدکنندگان باید پاسخگوی نحوۀ تولید محصولاتی باشند که در زندگی روزمرۀ خود از آنها استفاده میکنیم اما به ندرت خود را ملزم به پاسخگویی در مورد شیوههای مصرف مواد خوراكی میدانیم. هدف من در این مقاله طرح این نکته است که از نظر اخلاقی مهم است که چگونه میخوریم و چه چیزی میخوریم. مصرفکردن، اعم از مصرف مواد غذایی یا دیگر کالاها، فعالیتی است که میتوان و باید از منظر اخلاقی در مورد آن اندیشید. برخی از شیوههای مصرف بهتر است و برخی بدتر، به این معنا که برخی شیوهها از نظر اخلاقی قابلدفاع هستند و برخی دیگر محل تأمل.
درست خوردن به چه معنی است؟ این پرسش مبهم است. درست خوردن را میتوان به گونهای به نیازهای تغذیهای انسان تعبیر کرد. در این صورت، درست خوردن عبارت است از مصرف به اندازۀ کالری، ویتامین، مواد معدنی، فیبر و هر چیز دیگری که انسان ــ به عنوان یک موجود زنده ــ برای حفظ عملکرد صحیح خود به آن نیاز دارد. درست خوردن در این معنای جسمانی نیازمند درک این مسئله است که جنسیت، سن، فعالیت بدنی و سطح عمومی بهداشت چگونه بر نیازهای تغذیهای شخص تأثیر میگذارد.
خوب غذا خوردن را از منظر زیباییشناختی و فرهنگی نیز میتوان تفسیر کرد: به این معنا که انسان وقتی خوب غذا میخورد که غذای مصرفی خوشایند حواس وی باشد؛ آمیزۀ متنوعی از رنگ، بافت، عطر و طعم. سنتهای فرهنگی و عادات نیز بر اینکه چه چیزی به مذاق فلان مصرفکنندۀ خاص خوش بیاید تأثیر میگذارد؛ به همین دلیل است که ممکن است در جامعهای غذاهای معینی را با لذت بخورند، حال آنکه خوردن همان غذاها در جامعهای دیگر باعث انزجار شود. در نوشتهها و فیلمهای مشهور مربوط به غذا اغلب بر ماهیت حسی و تنوع فرهنگی خوب خوردن تأکید میشود.»