کتاب تاریخ فقه امامیه
معرفی کتاب تاریخ فقه امامیه
کتاب «تاریخ فقه امامیه» نوشتۀ حمید نیک فکر است و انتشارات چتر دانش آن را منتشر کرده است. کتاب تاریخ فقه امامیه به بررسی دقیق تمام دورههای تاریخی فقه امامیه میپردازد.
درباره کتاب تاریخ فقه امامیه
علم فقه نشئتگرفته از علوم اسلامی است و از زمان پیامبر صلیاللّه علیه و آله پایهگذاری شد و افرادی مسئول آموزش و بیان احکام اسلامی به مسلمانان بودند. علم فقه در واقع علم بیان و استنباط احکام از روی دلایل آنهاست تا مسلمانان با پیروی از آن به سعادت دنیوی و اخروی دست پیدا کنند. آگاهی از تمام دورههای هر علم به درک عمیقتر و بهتر آن منجر میشود. علم فقه هم از زمان پیامبر اکرم (ص) تا امروز دورههای زیادی را در تاریخ گذرانده و پیشرفتهای زیادی کرده است. حمید نیکفر در کتاب تاریخ فقه امامیه تلاش کرده است تا این ادوار تاریخی را بررسی و تحلیل کند.
فقه امامیه مذهب فقهی اسلام است که پیروان آن از شیعیان ۱۲ امامی هستند. حمید نیکفر در کتاب تاریخ فقه امامیه کتابهایی که دربارۀ دوره های تاریخی فقه امامیه نوشته شده است را گردآوری کرده، به بررسی این آثار پرداخته و در نهایت کتاب فقه امامیه را نوشته است. فصل اول کتاب مربوط به اصطلاحات فقهی است که در ۸ گفتار مفهوم فقه، علت نیاز به فقاهت و اجتهاد، موضوع، هدف و منابع فقه، ابواب و تقسیمات فقه و قواعد واحکام فقه به طور کامل توضیح داده شده است. فصل دوم دربارۀ تاریخ و ادوار فقه امامیه است و در آن تقسیم بندی فقه شیعه براساس اندیشه های سیاسی و تعامل فقیهان شیعی با حکومت و همچنین تقسیم بندی فقه شسیعه براساس تأسیس، مبانی و تکامل قواعد فقهی و اصولی را مورد بررسی دقیق و کامل قرار گرفته است.
خواندن کتاب تاریخ فقه امامیه را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
خواندن این کتاب را به دوستداران کتابهای فقهی و تاریخی و همچنین دانشجویان رشتۀ حقوق و محققان حوزۀ علوم اسلامی پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب تاریخ فقه امامیه
«مکلفین برای آگاهی از اینکه شارع از آنها چه چیزی را مطالبه کرده است و تکلیف شرعی آنها چه چیزی است، نیازمند به این هستند که خواست شارع را بدانند؛ لذا برخی از مکلفین به دنبال تحصیل خواست شارع برآمدند. این عمل بهعنوان اجتهاد شناخته میشود که سازوکار آن در دانش فقه قرار دارد. زیرا دانش فقه، عهدهدار استنباط و تعیین تکالیف عملی مکلفین است. در روایات دینی اهمیت فوقالعادهای به فقه و یادگیری مسائل حلال و حرام داده شده است، از جمله اینکه آمده است: فقه ستون دین است. پیامبر اکرم (ص) فرمودند: إنّ لِكُلِّ شيءٍ دِعامَةً، و دِعامَةُ هذا الدِّينِ الفِقهُ، هر چیزی اساس دارد و اساس این دین دانش است. فقه بالاترین عبادت است. پیامبر اکرم (ص) فرمودند: أفضَلُ العِبادَةِ الفِقهُ، فقه برترین عبادت است. پرسشی بافضیلتتر از سؤال در مورد حلال و حرام الهی وجود ندارد. مردی خدمت امام صادق (ع) عرضه داشت: فرزندی دارم که علاقهمندم به محضر شما شرفیاب شود و از فقه و حلال و حرام دینی از شما بپرسد. این دوستداشتن و علاقۀ من چگونه است؟ آن حضرت در جواب فرمودند: هَل يَسألُ النّاسُ عَن شَيءٍ أفضَلَ مِنَ الحَلالِ و الحَرامِ؟ آیا سؤالی وجود دارد که بافضیلتتر از سؤال دربارۀ حلال و حرام الهی بوده باشد؟»
حجم
۹۱۴٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۰
تعداد صفحهها
۲۲۴ صفحه
حجم
۹۱۴٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۰
تعداد صفحهها
۲۲۴ صفحه