کتاب سنجش خرد ناب
معرفی کتاب سنجش خرد ناب
کتاب سنجش خرد ناب نوشتهٔ ایمانویل کانت و ترجمهٔ میرشمسالدین ادیب سلطانی است. انتشارات امیرکبیر این رسالهٔ فلسفی را منتشر کرده است. از زمان دکارت عقل گرایی مطرح بود و هیوم با مطرح کردن دیدگاه تجربه گرایی بر اساس استفاده از حواس به انتقاد از عقل گرایی پرداخت و راه شناخت را حسگرایی دانست. به همین خاطر کانت هیوم را باعث بیرون آمدنش از خواب غفلت میداند و با نوشتن کتاب سنجش خرد ناب، به تعیین مرزهای محدودیت عقل محض پرداخته است.
درباره کتاب سنجش خرد ناب
در کتاب سنجش خرد ناب ایمانویل کانت واژهٔ نقد به چند معنا به کار رفته است. نقد به معنای آنالیز و تخمین است. به معنای صادر کردن حکم هم هست. کانت از این کلمه به معنای محکوم کردن ادعاهای غیر قانونی و نادرست استفاده کرده است. همه این معانی وقتی عقل محض می خواهد خودش را مورد آنالیز و تخمین قرار دهد و برای خودش حکم کند که ادعاهای نادرستش چیست و چرا نباید آنها را پذیرفت و مورد استفاده است.
از نظر کانت متافیزیک موضوعی عقلانی ست. او این پرسش را مطرح کرده که آیا متافیزیک بهعنوان یک دانش ممکن است؟ آیا عقل محض با وجود محدودیتهایی که برای شناخت دارد میتواند در وادی متافیزیک به کار رود یا نه؟ اگر شناخت متافیزیکی با عقل محض امکان دارد این امر چگونه ممکن است؟ و چه شرایطی لازم است تا این نوع شناخت حاصل شود؟
به نظر کانت تراژدی تاریخی متافیزیک در آن است که عقل در شناخت متافیزیک دچار مشکل شده است؛ زیرا عقل نهایی به دست نیامده و عقل از مبانی خود منحرف شده و در تاریکی فرو رفته و به این دلیل متافیزیک تبدیل به دگم شده است. نتیجهٔ این انحراف، ایجاد خطاهایی است که بر مبانی عقلانی ظاهر شده است. از نظر کانت متافیزیک دانش شناخت مبانی و اصول اولیه است، اما خود این دانش فاقد اصل و مبناست. او بیان کرده است که عقل از پرسیدن سؤالهای متافیزیکی باز نخواهد ماند و بنابراین باید راهی برای خروج از تراژدی متافیزیک پیدا کرد.
کتاب سنجش خرد ناب را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب به علاقهمندان به متافیزیک و فلسفه پیشنهاد میشود.
درباره ایمانوئل کانت
ایمانوئل کانت در ۲۴ آوریل ۱۷۲۴ میلادی در کونیگسبرگ، مرکز پروس شرقی در خانوادهای متوسط و مسیحی از مذهب متقدسان لوتری زاده شد. بزرگشدن کانت در خانوادهای مذهبی تأثیر مهمی بر شکلگیری فکری و فلسفی او گذاشت. کانت در دانشگاه کونیگسبرگ به تحصیل فلسفه و ریاضیات پرداخت و پس از دانشگاه چند سالی تدریس خصوصی میکرد تا در ۱۷۷۰ میلادی به مقام استادی منطق و فلسفهٔ مابعدالطبیعه در دانشگاه کونیگسبرگ انتخاب شد. پس از پیچیدن آوازهٔ او چندین بار از طرف دانشگاههای دیگر برای تدریس دعوت شد، اما پیشنهادشان را رد کرد. کانت موضوعهایی در فیزیک لایبنیتسی، اخترشناسی، زمینشناسی و شیمی را تا پیش از ۳۰سالگی به رشتهٔ تألیف درآورد و در ۳۱سالگی، رسالهای دربارهٔ «منشأ کیهان» منتشر کرد که برای نخستینبار صورتبندی فرضیهٔ سحاب ستارهای در آن مطرح شده بود. کانت پس از انتشار مقالهٔ مشهور خود با عنوان «دربارهٔ صور و اصول جهان محسوس و معقول» که در ۱۷۷۰ میلادی منتشر شد، بیش از ۱۰ سال نوشتهٔ مهمی در زمینهٔ فلسفه منتشر نکرد. ایدهٔ بنیادین فلسفهٔ نقدی کانت بهویژه در نقدهای سهگانهٔ او («نقد عقل محض»، «نقد عقل عملی» و «نقد قوهٔ حکم») نمود یافته است. در ۱۷۸۱ میلادی چاپ نخست «نقد عقل محض» منتشر شد و چند سال بعد اهمیت نقد عقل محض آشکار و تصدیق شد. ایمانویل کانت اغلب زندگی خود را در کونیگسبرگ گذراند و در ۸۰سالگی در ۱۲ فوریهٔ ۱۸۰۴ میلادی درگذشت.
حجم
۶۹٫۶ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۲
تعداد صفحهها
۱۲۷۰ صفحه
حجم
۶۹٫۶ مگابایت
سال انتشار
۱۴۰۲
تعداد صفحهها
۱۲۷۰ صفحه