کتاب چارت تئوری انتخاب
معرفی کتاب چارت تئوری انتخاب
معرفی کتاب چارت تئوری انتخاب
کتاب الکترونیکی «چارت تئوری انتخاب» (راهنمای تصویری تئوری انتخاب) نوشتهٔ ویلیام گلسر با ترجمهٔ علی صاحبی و انتشار انتشارات سایه سخن، به معرفی و توضیح چارت تصویری تئوری انتخاب میپردازد. این کتابچه به عنوان منبعی برای آموزش و فهم بهتر مفاهیم بنیادین تئوری انتخاب و واقعیتدرمانی طراحی شده است و به ویژه برای مشاوران، مربیان و علاقهمندان به روانشناسی کاربرد دارد. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب چارت تئوری انتخاب
این کتابچه به عنوان راهنمایی برای درک چارت رنگی تئوری انتخاب منتشر شده است؛ چارتی که توسط مؤسسهٔ ویلیام گلسر طراحی شده تا عملکرد مغز و چرایی رفتار انسان را به صورت بصری و سادهتر توضیح دهد. «چارت تئوری انتخاب» مکمل آثار دیگر ویلیام گلسر و کارلین گلسر است و به ویژه برای کسانی که به دنبال فهم عمیقتر تئوری انتخاب و کاربرد آن در مشاوره، آموزش و مدیریت هستند، نوشته شده است. کتاب به بررسی مفاهیم بنیادین تئوری انتخاب، مانند نیازهای اساسی انسان، دنیای مطلوب، سیستم ادراکی و رفتار کلی میپردازد و با مثالهای کاربردی، نحوهٔ استفاده از این تئوری را در موقعیتهای مختلف زندگی نشان میدهد. این اثر در بستری آموزشی و کاربردی، تلاش میکند تا مفاهیم پیچیدهٔ روانشناسی را با زبانی قابل درک و با تکیه بر نمودارها و رنگها، برای مخاطب روشن کند.
خلاصه کتاب چارت تئوری انتخاب
این کتاب با معرفی چارت تئوری انتخاب آغاز میشود؛ نموداری که عملکرد مغز و فرایند انتخاب رفتار را به صورت تصویری نمایش میدهد. نویسنده توضیح میدهد که انسانها همواره در تلاش برای ارضای پنج نیاز اساسی (عشق و تعلق، قدرت، آزادی، تفریح و بقا) هستند و این نیازها رفتارهای ما را هدایت میکنند. چارت، دو موقعیت اصلی را نشان میدهد: زمانی که فرد کنترل مؤثری بر زندگی خود ندارد (موقعیت الف) و زمانی که کنترل مؤثر را به دست آورده است (موقعیت ب). در ادامه، کتاب به نقش دنیای مطلوب و سیستم ادراکی در شکلگیری رفتار میپردازد و توضیح میدهد که هر فرد بر اساس تصاویر و ارزشهایی که در دنیای مطلوب خود دارد، واقعیت را ادراک و تفسیر میکند. زمانی که خواستهها و داشتههای فرد با هم همخوانی ندارند، پیام ناکامی ایجاد میشود و سیستم رفتاری فعال میگردد تا تعادل برقرار شود. رفتار کلی، که از چهار جزء عمل، فکر، احساس و فیزیولوژی تشکیل شده، همواره بهترین تلاشی است که فرد برای رسیدن به کنترل مؤثر انجام میدهد. کتاب با مثالهای ملموس، مانند دلتنگی برای یک دوست یا ناکامی در محل کار، نشان میدهد که چگونه افراد میتوانند با شناخت بهتر فرایندهای ذهنی و رفتاری خود، انتخابهای مؤثرتری داشته باشند و کیفیت زندگیشان را ارتقا دهند.
چرا باید کتاب چارت تئوری انتخاب را خواند؟
این کتابچه با ارائهٔ یک چارت تصویری و توضیحات مرحلهبهمرحله، به مخاطب کمک میکند تا مفاهیم تئوری انتخاب را به شکلی عینی و قابل لمس درک کند. استفاده از رنگها و نمودارها باعث میشود فرایندهای ذهنی و رفتاری که معمولاً انتزاعی هستند، به صورت بصری و قابل فهم درآیند. مطالعهٔ این اثر برای کسانی که به دنبال بهبود روابط، افزایش رضایت از زندگی و ارتقای مهارتهای مشاوره یا مدیریت هستند، میتواند نقطهٔ شروعی برای تغییر نگرش و رفتار باشد.
خواندن کتاب چارت تئوری انتخاب را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای مشاوران، روانشناسان، مربیان، مدیران و افرادی که به دنبال درک بهتر رفتار انسان و بهبود روابط فردی و اجتماعی هستند، مناسب است. همچنین برای کسانی که با چالشهایی مانند ناکامی، تعارض یا نارضایتی در زندگی مواجهاند و میخواهند راهی برای افزایش کنترل و رضایت خود بیابند، مفید خواهد بود.
فهرست کتاب چارت تئوری انتخاب
- مقدمه: معرفی چارت تئوری انتخاب و هدف از نگارش کتابچه. - تئوری انتخاب: توضیح مبانی تئوری انتخاب، نیازهای اساسی و نقش آنها در رفتار انسان. - دنیای مطلوب و سیستم ادراکی: شرح چگونگی شکلگیری دنیای مطلوب و تأثیر آن بر ادراک و رفتار. - رفتار کلی و ماشین رفتار: معرفی اجزای رفتار کلی (عمل، فکر، احساس، فیزیولوژی) و نحوهٔ انتخاب رفتارها. - چرخهٔ کنترل و بازخورد: توضیح چرخهٔ بازخورد منفی و نقش آن در تنظیم رفتار و رسیدن به کنترل مؤثر. - کاربردهای چارت: مثالهای عملی از استفادهٔ چارت در مشاوره، آموزش و مدیریت. - جمعبندی و توصیهها: نکات پایانی دربارهٔ اهمیت آموزش و بهکارگیری تئوری انتخاب در زندگی روزمره.
بخشی از کتاب چارت تئوری انتخاب
«براساس تئوری انتخاب، کلیۀ موجودات زنده هدفمندند و نیازهای اساسی یا «ساختارهای ژنتیکی» تعبیهشده در مغزشان عامل برانگیختگی آنهاست. ما چهار نیاز روانشناختی را تاکنون شناسایی کردهایم که از مغز جدید انسان یعنی عشق و احساس تعلق، قدرت، آزادی و تفریح و نیاز فیزیولوژیک نشئت گرفته از مغز قدیم یعنی بقا سرچشمه گرفته است. از زمان تولد به واسطۀ این نیازها دائماً برانگیخته شدهایم و نهایت تلاش خود را برای برآوردن آنها انجام میدهیم. از دیدگاه تئوری انتخاب تمام مراجعان صرف نظر از نوع مشکل و نشانههایی که گزارش میکنند، در ارضای یک یا چند مورد از این نیازها تلاش ناموفقی داشته و ناکام ماندهاند. اگر نتوانند به اندازهٔ مورد نظرشان در ارضای این نیازها موفق شوند، به احتمال زیاد برای دریافت مشاوره پیشقدم خواهند شد. هرچند در موارد بسیاری مانند رانندگان مست، دیگران به شیوۀ انتخابی این افراد در برآوردن این نیازها (مشروبخواری و رانندگی) اعتراض میکنند و اصرار دارند تحت نظر روانشناس یا روانپزشک قرار گیرند. واضح است که همگی ما میکوشیم نیازهای اساسی خود را به بهترین شکل ارضا کنیم و موفقیت در این تلاش همان چیزی است که به آن «کیفیت» زندگی یا «خشنودی» میگوییم. بنابراین آنچه ما از طریق مشاوره، آموزش یا مدیریت انجام میدهیم، کمک به افراد برای برآوردن نیازها و ارتقای «کیفیت» زندگیشان از طریق بهبود روابط آنها با استفاده از تئوری انتخاب است.»