معرفی کتاب وقت سعد
کتاب وقت سعد (The hour of the star) نوشته کلاریسی لیسپکتور و ترجمه نریمان افشاری است و نشر هیرمند در سال ۱۳۹۷ آن را منتشر کرده است. این اثر با صدای راویای پیش میرود که زندگی شخصیتی فراموششده را روایت میکند و دربارهی معنای نوشتن، فقر، تنهایی و بودن میاندیشد. در مرکز داستان، دختری از شمال شرق برزیل قرار دارد که زندگی ساده و کمرنگش به پرسشی عمیق دربارهی دیدهشدن، زیستن و ارزش وجود انسان گره میخورد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب وقت سعد اثر کلاریسی لیسپکتور
کتاب وقت سعد، نوشتهی کلاریسی لیسپکتور، رمانی است که مرز میان داستان و تأمل دربارهی خودِ روایت را جابهجا میکند. لیسپکتور پیش از آنکه داستان را بهصورت مستقیم آغاز کند، راوی را درگیر پرسشهایی دربارهی نوشتن، حقیقت، کلمه، فقر، ترس و مسئولیت میکند. این اثر فقط بر رخدادهای زندگی شخصیتها تکیه ندارد و به شیوهی شکلگیری روایت و جایگاه نویسنده در برابر موضوعش نیز توجه میکند. صدای راوی گاهی مردد، گاهی خشمگین، گاهی اندوهگین و گاهی طنزآمیز است و این تغییر لحن فضایی میسازد که در آن زندگی روزمره و پرسشهای هستیشناسانه در کنار هم قرار میگیرند.
کتاب وقت سعد در لایهی بیرونی، زندگی دختری جوان و فقیر به نام ماکابهآ را دنبال میکند؛ دختری که از شمال شرق برزیل به ریودوژانیرو آمده، بهعنوان تایپیست کار میکند و در حاشیهی شهر و جامعه روزگار میگذراند. آنچه این اثر را متمایز میکند فقط سرگذشت ماکابهآ نیست، بلکه شیوهی نگاهکردن به زندگی اوست. راوی بارها از دشواری روایتکردن زندگی کسی میگوید که تقریباً هیچکس او را نمیبیند. کلاریسی لیسپکتور در این کتاب تصویری از فقر و حذفشدن ارائه میدهد و همزمان محدودیت زبان در برابر واقعیت را نشان میدهد. ماکابهآ نه قهرمانی کلاسیک است نه شخصیتی پرهیاهو؛ او حضوری کمرنگ و کمصدا دارد که بهتدریج بار عاطفی و فکری عمیقی پیدا میکند.
این اثر آمیزهای از تلخی، طنز، شفقت و بیقراری است. در کتاب وقت سعد، اشارههای موسیقایی، جملههای شکسته، مکثهای طولانی و خطابهای ناگهانی دیده میشوند و این عناصر با وضعیت درونی راوی و جهان ناپایدار شخصیتها ریتمی هماهنگ ایجاد میکنند. این کتاب فقط دربارهی دختری تنها نیست، بلکه دربارهی دیدهنشدن، میل به معنا، شکنندگی انسان و فاصلهی میان زندگی واقعی و کلماتی است که تلاش میکنند آن را ثبت کنند. این رمان بیشتر بر درگیرشدن با صدا، نگاه و اضطراب نهفته در متن استوار است تا دنبالکردن تعلیق رویدادها.
خلاصه داستان وقت سعد
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
کتاب وقت سعد داستان ماکابهآ، دختری جوان از شمال شرق برزیل، را روایت میکند که به ریودوژانیرو آمده و با کار تایپ، اتاقی مشترک، گرسنگی، بیماری و تنهایی روزگار میگذراند. راوی که خود را درگیر سرنوشت او میبیند، هم زندگی این دختر را روایت میکند هم دربارهی دشواری نوشتن از کسی میگوید که حضورش در جهان چندان دیده نمیشود. آشنایی ماکابهآ با پسری به نام الیمپیکو بخشی از مسیر زندگی او را شکل میدهد و لایههای تازهای از سادگی، نیاز، خیالپردازی و آسیبپذیری او را آشکار میکند. موضوع اصلی کتابْ ثبت زندگی انسانی است که تقریباً هیچچیز ندارد جز ادامهدادن و جستوجوی معنایی برای بودن.
چرا باید کتاب وقت سعد را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب وقت سعد را میتوان اینطور خلاصه کرد:
این کتاب تصویری ماندگار از زندگی در حاشیه و تجربهی دیدهنشدن ارائه میدهد.
این اثر فقط داستان یک زندگی را روایت نمیکند، بلکه دربارهی نوشتن، نسبت کلمه با واقعیت و مسئولیت روایتکردن نیز تأمل میکند.
این کتاب شخصیت اصلی را بدون قهرمانسازی و اغراق نشان میدهد و از این طریق، تصویری از شکنندگی انسان ارائه میکند.
خواندن این رمان برای کسانی که به داستانهای تأملبرانگیز و شخصیتهای کمصدا علاقه دارند، تجربهای متفاوت خواهد بود.
اشارههای پیدرپی به موسیقی، سکوت، فقر و تنهایی به متن ریتم و لحنی ویژه میبخشند که در ذهن باقی میماند.
خواندن کتاب وقت سعد را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کتاب وقت سعد به این گروهها پیشنهاد میشود:
علاقهمندان به رمانهای شخصیتمحور که بر زندگی روزمره و تنهایی تمرکز دارند.
خوانندگانی که به داستانهایی دربارهی فقر، حذف اجتماعی و نادیدهماندن آدمها علاقه دارند.
مخاطبانی که از متنهای تأملی و راویهایی که با فرایند روایت درگیرند، لذت میبرند.
کسانی که میخواهند با اثری روبهرو شوند که هم داستان یک زندگی را روایت میکند هم دربارهی معنای گفتن از آن پرسش میسازد.
درباره کلاریسی لیسپکتور
کلاریسی لیسپکتور (۱۹۲۰ـ۱۹۷۷) نویسندهی برجستهی برزیلی و یکی از مهمترین چهرههای ادبیات آمریکای لاتین در قرن بیستم بود. او با نام اصلی چایا لیسپکتور در اوکراین و در خانوادهای یهودی به دنیا آمد و در کودکی به همراه خانوادهاش به برزیل مهاجرت کرد.
لیسپکتور پس از تحصیل در رشتهی حقوق در ریو دو ژانیرو، فعالیت ادبی خود را آغاز کرد و در ۲۳سالگی با انتشار نخستین رمانش، Near to the Wild Heart، به شهرت رسید. این اثر بهدلیل سبک نوآورانه، تمرکز بر جهان درونی شخصیتها و استفاده از تکگویی درونی، در ادبیات برزیل تحول ایجاد کرد.
نوشتههای او با کاوش در موضوعاتی مانند هویت، تنهایی، تجربههای انسانی و پیچیدگیهای روانی شناخته میشوند. آثار لیسپکتور به زبانهای مختلف ترجمه شده است. او یکی از تأثیرگذارترین نویسندگان ادبیات مدرن جهان به شمار میرود.
«ضربان» و «مصائب جی.اچ» دیگر کتابهای ترجمهشده از او به فارسی هستند.
چه نسخههای دیگری از این کتاب در ایران منتشر شده است؟
نشر کتاب سده با عنوان ساعت ستاره و با ترجمهی شکیبا محبعلی و نشر نقد فرهنگ با عنوان دختری از شمال شرقی و با ترجمهی نیایش عبدالکریمی نیز این کتاب را منتشر کردهاند.
بخشی از کتاب وقت سعد
«پس تا زمانیکه پرسشهای بیپاسخ داشته باشم به نوشتن ادامه خواهم داد. آدمی چطور میتواند از آغازْ آغاز کند اگر چیزها پیش از آنکه عملاً رخ دهند رخ داده باشند؟ اگر غولهای آخرالزمانی پیش از پیشاتاریخ وجود داشته باشند؟ اگر این داستان در همین لحظه وجود نداشته باشد، خوب به وجود خواهد آمد. اندیشیدن یک عمل است و احساس کردن یک واقعیت؛ این دو را که کنار هم بگذاریم میشود منی که دارم این چیزها را مینویسم. خدا همان جهان است. حقیقت نیرویی درونی است که توضیحی برای آن در کار نیست. اصیلترین بخش زندگی من هم همان بخش ناشناختنی و بینهایت شخصی است که توضیحش ناممکن است. قلب من هر میل و تمنایی را پس زده و خود را تا حد آن ضربان نخستین یا واپسین فروکاسته است. مرحمت این دنداندرد که تا آخر این روایت حضور دارد هم این است که کام دهانم مدام تیر میکشد. من دارم این ملودی گوشخراش و بسیار بالا با آن ریتمِ لَنگ را میخوانم. صدای درد خودم است، درد کسی که جهانی را به دوش میکشد که خوشبختیای در آن نیست. خوشبختی؟ هیچوقت واژهای احمقانهتر از این؛ که ساختهٔ دختران اهل شمالشرقِ آن بیرون است ندیدهام.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب وقت سعد و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | وقت سعد |
| موضوع | رمان، داستان خارجی |