کتاب روان شناسی مرگ
معرفی کتاب روان شناسی مرگ
کتاب روان شناسی مرگ نوشتهٔ شلدون سولومون و جف گرینبرگ و تام پیزینسکی و ترجمهٔ میلاد سبزه آرای لنگرودی و مصطفی محمدی است و انتشارات اندیشه آگاه آن را منتشر کرده است. کتاب روانشناسی مرگ مطالعهای گسترده و عمیق راجعبه اغلب چیزهایی است که دربارهٔ مرگ میدانیم یا در موردشان فکر کردهایم.
درباره کتاب روان شناسی مرگ
این کتابِ سرشار از بینش، با گرد هم آوردن نظریات اندیشمندان و نزدیک به نیمقرن پژوهش در نظریه مدیریت وحشت، سعی کرده است تا دیدی جامع به روانشناسی مرگ بیفکند و نشان دهد که در پس هر عملی که از ما سر میزند حتی اگر به سادگیِ برندهشدکتاب «روانشناسی مرگ» عمیق، مهم و زیبا است. اثری درخشان و کاملاً بدیع از پژوهشهای علمی در زمینه نیرویی قدرتمند که زندگی ما را هدایت میکند، اما آنقدر ترسناک است که نمیتوانیم به وضوح درباره آن فکر کنیم. این کتاب با تاباندن نور عقل بر قلب انسان، از ما میخواهد، وادارمان میکند و به ما نشان میدهد که چگونه به مرگ فکر کنیم.
روانشناسی هرچه بیشتر در حال پیش پا افتاده شدن و ترویج شعارهای مثبتاندیشی است؛ اما کتاب روانشناسی مرگ آمده است تا این روند رو به ابتذال را کُند سازد. نویسندگان این کتاب ایدهای روانشناختی را ارائه میکنند که با پیامدهای شخصی و همچنین سیاسی مخربی همراه است و شواهد محکمی برای حمایت از آن فراهم میسازند. این کتاب، فوقالعاده است.
اینکه تقریباً تمام فعالیتهای فردی و فرهنگی انسان واکنشی نسبت به مرگ باشد، ایدهای دور از ذهن به نظر میرسد؛ اما شواهدی که نویسندگان در این کتاب ارائه میدهند قانعکننده بوده و به حل بسیاری از اسرار لاینحل رفتار انسان کمک زیادی میکند. این کتاب، کتابی مهم و فوقالعاده خواندنی است. از جمله کتابهایی است که پتانسیل تغییر زندگی در میان خوانندگان آن را دارد. آموزه موجود در کتاب این است که برای داشتن یک زندگی اصیل باید با فناپذیری و مرگ خود مواجه شد. سخنی که اپیکوریان و رواقیون قرنها پیش آن را بیان کردند.
کتاب روان شناسی مرگ تلفیقی دقیق از ایدههای جامعهشناسی، انسانشناسی، فلسفه وجودی و روانکاوی است. اینکه نادیده انگاشتن مرگ آسان اما اشتباه است. فراتر از آن، پیامدهای انکار مرگ بسیار گستردهتر از حد تصور ماست، زیرا همانطور که نویسندگان این کتاب میگویند، مرگ عملاً بیانگر هر جنبهای از وجود انسان است. مرگ در زیربنای زندگی نهفته است؛ در شیوههایی که جوامعمان را بر اساس آنها سازماندهی میکنیم، قوانین اخلاقی که بر اساس آنها زندگی میکنیم و حتی نحوه رابطه جنسی و اینکه چه آیینها و احساساتی را به آن نسبت میدهیم.
خواندن کتاب روان شناسی مرگ را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به کسانی که میخواهند دربارهٔ مرگ بیشتر بدانند و مرگ دغدغهشان است پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب روان شناسی مرگ
«در شب کریسمس سال ۱۹۷۱، جولیان کوپکه دختری هفدهساله و مادرش ماریا که یک پرندهشناس آلمانی بود از لیما پایتخت کشور پرو در هواپیمایی با نود مسافر دیگر بر فراز جنگل آمازون پرواز میکردند. آنها داشتند برای جشن کریسمس در شهر پوکالپا نزد پدر جولیان (هانس ویلهلم کوپکه) که جانورشناسی برجسته بود میرفتند. ناگهان صاعقهای به مخزن سوخت هواپیما برخورد کرد و هواپیما حدود سه کیلومتر بالاتر از یک جنگل بارانی غولپیکر و کمتراکم، در هم شکست.
جولیان که از هواپیما بیرون پرتاب شده بود خود را معلق در هوا دید. همه چیز در سکوت بود. درحالیکه هنوز به صندلی خود بسته شده بود، در هوا میچرخید و میدید که پوشش گیاهی جنگل به او نزدیک میشود. او به طرف زمین و به سمت جایی که مرگی حتمی را در پی داشت در حال سقوط بود، اما شاخ و برگهای ضخیم مانع از سقوطش شدند و از هوش رفت.
وقتی به هوش آمد، خودش را از صندلی که هنوز به آن بسته بود باز کرد و تازه متوجه اطرافش شد. عینکش به همراه یکی از کفشهایش گم شده بود. دستی به استخوان ترقوه خود کشید؛ شکسته بود. پایش زخم عمیقی برداشته بود و یکی از بازوهایش مجروح شده بود. یکی از چشمان نزدیکبین او متورم شده بود و چشم دیگرش، زخمی کوچک برداشته بود. به دلیل صدمه شدیدی که به سرش وارد شده بود سرگیجه داشت؛ اما چون در شوک بود، دردی احساس نمیکرد. چندبار فریاد کشید و مادرش را صدا زد. پاسخی نشنید. متوجه شد که میتواند راه برود. پس شروع به راه رفتن کرد.»