معرفی و دانلود کتاب فلسفه‌ نوروز و چهارشنبه سوری در ایران + خلاصه رایگان

نوع کتاببدون نظر
علی اصغر مصطفوی

اشتراک بی‌نهایت چیست؟

معرفی کتاب فلسفه‌ نوروز و چهارشنبه سوری در ایران

کتاب فلسفه‌ نوروز و چهارشنبه سوری در ایران نوشتهٔ علی اصغر مصطفوی است و انتشارات امید سخن آن را منتشر کرده است.

درباره کتاب فلسفه‌ نوروز و چهارشنبه سوری در ایران

در متون کهن ایرانی، برای نوروز علت‌های وجودی بسیار ذکر شده است که هر یک زیبایی و دلنشینی ویژه خود را داراست. حکیمْ عمرخیام دانشمند و شاعر و ریاضی‌دان نامی نیشابور، در رساله «نوروزنامه» خود علت وجودی نوروز را چنین بیان داشته است:

«سبب نام نهادن نوروز آن بوده است که آفتاب در سیصد و شصت و پنج شبانه روز و ربعی، به اول دقیقه حَمَل (Hamal) باز آید، و چون جمشید آن روز را دریافت. نوروز نام نهاد و عجم دریافتند و از بهر بزرگداشت آفتاب، آن را نشانه کردند و آن روز را جشن ساختند و عالمیان را خبر دادند تا همگان آن را دریابند و آن تاریخ را نگاهدارند. بر پادشاهان است که آئین و رسم گذشتگان بجای آورند، از بهر مبارکی و بهر تاریخ و خرمی کردن در آغاز سال. هر که در روز نوروز جشن کند و به خّرمی پیوندد - تا نوروز دیگر - عمر در شادی گذراند و این تجربت را حکما برای شهریاران کرده‌اند...».

خواندن کتاب فلسفه‌ نوروز و چهارشنبه سوری در ایران را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

این کتاب را به پژوهشگران حوزهٔ ایران باستان و دوستداران آداب و رسوم ایرانی پیشنهاد می‌کنیم.

بخشی از کتاب فلسفه‌ نوروز و چهارشنبه سوری در ایران

«این کلمه در اوستا «فروشی» Fravasi و در فرس هخامنشی «فرورتی» و در پهلوی «فروهر» Fravahr آواگویی می‌شود.

فروهر یکی از نیروهای مقدس و نامرئی انسان است که پیش از آفرینش وی، وجود داشته و دربارگاه قدس الهی و در جوار ارواح مقدسین بسر می‌برده و هنگام خلقت انسان، در جسم وی دمیده می‌شود. کار فروهر این است که آدمی را از زمانِ تخمه پروری تا دم مرگ نگهبانی کند، ترقی دهد، از لغزش و کردار زشت باز دارد و در سراسرِ حیات او را حفاظت نماید و پس از مرگ انسان نیز به جایگاه نخستین‌اش بازگردد و برای همیشه در عالم روحانی جاویدان بماند.

باید یادآور شوم که فروهر پس از مرگ انسان و بازگشت خود به جوار قُدس الهی، هیچگاه کسی را که بوی تعلق داشته از یاد نمی‌برد و با وی قطع رابطه نمی‌نماید؛ بلکه هر سال یک بار به مدت ده شبانروز، از بیست و پنجم اسفندماه تا پنجم فروردین ماه سال جدید که روز آفرینش دانسته شده، فْروهرِ همه درگذشتگان به طور دسته جمعی بر زمین می‌آیند و به یمن قدوم آنان است که گیاه می‌روید، شکوفه و گل و سبزه پدیدار می‌شوند و جویباران پر آب و نسیم بهاری وزیدن می‌گیرد. از این روی پنج روز آخر و پنج روز اول سال پارسی، ویژه یادآوری در گذشتگان است. در اینجا برای روشن‌تر شدن موضوع، ناگذیر به یک سنت دیگر که به گاه شماری پارسی مربوط است و رابطه‌ای با نوروز و فْرَوَهَرْها دارد اشاره کرده می‌گذریم:

بنابر باور ایرانیان باستان، آفرینش جهان با تمام هستی، در مدت یکسال و در شش نوبت انجام شد. بدین ترتیب که: در چهل و پنجمین روز بعد از نورور، آسمان و ستارگان آفریده شد. در یکصد و پنجمین روز پس از نوروز آب آفریده شد. در یکصد و هشتادمین روز پس از نوروز زمین آفریده شد. در دویست و دهمین روز از گذشت نوروز، رستنی‌ها آفریده شد. در دویست و نودمین روز سال جانداران پدیدار گشتند و بالاخره در نوبت ششم در سیصد و شصت و پنجمین روز پس از نوروز، انسان آفریده شد.»

برای تجربه‌ای بهتر در دانلود کتاب فلسفه‌ نوروز و چهارشنبه سوری در ایران و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را به‌صورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن می‌توانید مطالعه‌ی خود را شخصی‌سازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتاب‌ها را همیشه و همه‌جا تجربه کنید. علاوه‌بر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیف‌های ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.

نام کتابفلسفه‌ نوروز و چهارشنبه سوری در ایران
موضوعمردم شناسی، تاریخ ایران پیش از اسلام
نویسندهعلی اصغر مصطفوی
انتشاراتانتشارات امید سخن
سال انتشار نسخه فیزیکی۱۴۰۱/۱۲/۰۵
فرمت کتابEPUB

نظری برای کتاب ثبت نشده است.

بریده‌هایی از کتاب

Maryam
«زردی من از تو، سرخی تو از من»؛ یعنی ای آتش سرخ رنگ، زردی بیماری و ناتوانی را از من بستان و آن را با قهر خود بسوزان و بجای آن شادابی و تندرستی و سرخی را که در خودداری، به من ارزانی بخش.
خانم هیکاری
نوروز مایه سربلندی و امیدواری ما و دلیل غیر قابل انکار لیاقت و شایستگی ملت ایران برای زندگی آزاد و مستقل است. زیرا ملتی که در طول هزاران سال، خاطرات و آداب پدران خویش را از دستبرد حوادث و خطرهای بزرگ حفظ کرده است، هرگز بنده و مقهور دیگران نخواهد گشت.
خانم هیکاری
بنیان این جشن و برگزاری و تکرار آن، قیام فریدون‌ها و کاوه‌ها را بیاد می‌آورد و به ایرانی گوشزد می‌کند که او نمردنی است و باید در برابر ستم و جور بیگانه و بیگانه پرستان بکوشد و با هر گونه پلشتی به ستیز برخیزد و هر آن روزی که زشتی‌ها را از پیکر وطن دور سازد، آن روز نوروز ایران خواهد بود.
mobina
چون روز چهارشنبه که نزد اعراب «یوم الارباع» خوانده می‌شد، از روزهای شوم و نحس بشمار می‌رفت اعتقاد داشتند که روزهای نحس و شوم را باید با عیش و شادمانی گذراند تا شیاطین و اجنه فرصت رخنه در وجود آدمیان را نیابند. از این روی ایرانیان هوشیار، آخرین جشن آتش خود را به آخرین چهارشنبه سال انداخته، در آن به شادمانی و پایکوبی پرداختند تا هم جشن ملی خود را حفظ کنند و هم بهانه بدست دیگران ندهند. بدین گونه جشن سوری حادثه دیگری را از سر گذرانده، برای ما باقی ماند.
blue4nin
mobina
آمد نوروز هم از بامداد آمدنش فرخ و فرخنده باد باز جهان خرم و خوب ایستاد مرز زمستان و بهاران بزاد زا بر سیه روی سمن گوی داد گیتی گردید چو دارالقرار
اما جشنی که صد درصد رنگ و بوی ملی و مردمی داشت، جشن سوری است
Melika Ghorbani
در فرهنگ ایران کهن، علت آفرینش آدمیان رواج نیکی محض، نه تنها در دنیای زمینی، بلکه در همه کاینات است
mobina
یکی جشن کرد آن شب و باده خورد سده نام آن جشن فرخنده کرد ز هوشنگ بماند این سده یادگار بسی باد چون او دیگر شهریار