کتاب افسانه ماردوش
معرفی کتاب افسانه ماردوش
کتاب افسانه ماردوش نوشتهٔ منوچهر اکبرلو است. نشر آماره این کتاب را روانهٔ بازار کرده است. این اثر، اقتباسی از داستان ضحاک ماردوش در شاهنامهٔ فردوسی حکیم است.
درباره کتاب افسانه ماردوش
نمایشنامهٔ افسانه ماردوش را منوچهر اکبرلو با برداشت و اقتباسی از ماجرای ضحاک در شاهنامهٔ فردوسی نوشته است.
در این نمایشنامه شخصیتهای زیر باید به ایفای نقش بپردازند:
جمشید، ضحاک، پیشکار ضحاک، کاوه، هرماس (شیطان)، موبد، فریدون، ارمایل، گرمایل، پیر کوهنشین، مأمور اول، مأمور دوم، جارچی، خنیاگران.
صحنههای نمایشنامهٔ افسانه ماردوش به سبک نمایش و نمایشنامههای کهن ایرانی با عنوان «مجلس» از یکدیگر جدا شدهاند. این نمایشنامه در ۱۶ مجلس نوشته شده که نخستینِ آنها «ارمایل و گرمایل» و آخرینشان «پیشکار در کنار ضحاک» نام دارد.
ضحاک یکی از پادشاهانی است که در شاهنامهٔ فردوسی بخشهایی را به خود اختصاص داده است. او چون ۲ مار بر شانه داشته، از مغز سر انسانها برای آن ۲ مار خوراکی تهیه میدیده تا ۲ مار آرام و سیر بمانند؛ ازاینرو ضحاک (اژدهاک) یا پادشاه ماردوش، نمادی از حاکم ظالم بوده و هست.
ضحاک در این نمایشنامه، به یاری اهریمن، پدر را میکشد و پادشاه میشود. اهریمن نیز در نقش آشپز ظاهر شده و برای او غذاهای خوشمزه میپزد و بهعنوان هدیه شانههای ضحاک را میبوسد و غیب میشود. از شانههای ضحاک مارهایی میروید که تنها خوراکشان مغز سر انسان است. ضحاک سپس به ایران حمله میکند و پادشاه ایران میشود و... .
نمایشنامهٔ حاضر در سال ۱۳۹۹ و در در کانون پرورش فکری مجازی و بهکارگردانی محمد جهان پا نمایش داده شده است.
پیش از این غلامحسین ساعدی و بهرام بیضایی نیز از نویسندگانی بودهاند که از داستان ضحاک اقتباس کردهاند. این دو نویسنده بهترتیب کتاب «ضحاک» و نمایشنامهٔ «اژدهاک» را نوشتهاند. این دو اثر، درعین وفاداری به داستان موجود در شاهنامه، تغییراتی قابلتوجه نیز در خود دارند؛ برای مثال، ضحاکی که بهرام بیضائی ارائه میکند، خود، تخت ظلم و ستم دیگری بوده و مانند ضحاک در شاهنامه فردوسی تماماً سیاه نیست.
خواندن کتاب افسانه ماردوش را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
خواندن این کتاب را به دوستداران ادبیات نمایشی ایران پیشنهاد میکنیم.
درباره منوچهر اکبرلو
منوچهر اکبرلو در سال ۱۳۴۱ به دنیا آمد. وی نمایشنامهنویس، کارگردان تئاتر و پژوهشگر ایرانی است.
اکبرلو مدرک کارشناسی هنرهای نمایشی و کارشناسیارشد پژوهشهای هنری با گرایش تئاتر و سینما دارد و بهعنوان مدرس دانشگاه، روزنامهنگار، منتقد، پژوهشگر، مترجم، نویسنده و ویراستار فعالیت میکند.
نمایشنامههای «افسانه ماردوش»، «راز پروانه ها و هاپچه»، «یک سیب برای دو نفر!»، «استخوان ماهی جادویی»، «پلنگ و آدمیزاد»، «مهمانهای ناخوانده»، «پیک نیک در میدان جنگ»، «سیب خورها، گلابی خورها، آلوخورها و تمشک خورها!»،«تولدت مبارک عمو هانس» و مجموعه «نمایشنامههای کوتاه» برای کودکان از آثار مکتوب اکبرلو هستند؛ او آثار بسیاری را نیز برای نوجوانان یا بزرگسالان کارگردانی کرده و به روی صحنه برده است.
منوچهر اکبرلو نویسندگی و کارگردانی فیلم، برنامههای تلویزیونی و شبکهٔ نمایش خانگی را نیز در کارنامهٔ حرفهای خود دارد.
بخشهایی از کتاب افسانه ماردوش
«مجلس پانزدهم: کاخ بدون ضحاک
(پیشکار و مأمور در کاخ.)
مأمور اول: از رود گذشتند.
پیشکار: ضحاک در کاخ نیست، شکست حتمی است.
مأمور دوم: چه باید کرد؟
پیشکار: بهتر است تا خود را آماده پذیرایی فریدون کنیم و در فرصتی مناسب نزد ضحاک بگریزیم.
مأمور اول: آمدند.
فریدون و کاوه وارد کاخ میشوند.
کاوه: این هم تخت ستم و... تو؟
پیشکار: در خدمت فریدون هستم. پادشاهی تنها فریدون را سزاست و بس. ضحاک از کاخ گریخته است.
فریدون: ضحاک را بیابید!
کاوه: ضحاک را بیابید!
پیشکار: ضحاک را بیابید!»
حجم
۲۰۸٫۰ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۰
تعداد صفحهها
۷۸ صفحه
حجم
۲۰۸٫۰ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۰
تعداد صفحهها
۷۸ صفحه