کتاب انفاق
معرفی کتاب انفاق
انفاق هفتمین دفتر از مجموعه تفسیر قرآن امام موسی صدر است که در انتشارات امام موسی صدر به چاپ رسیده است.
درباره کتاب انفاق
بیشک، قرآن سرچشمهٔ نخست و بیبدیلِ دریافتِ حقایق و منبعِ فهمِ چگونگیِ رستگاری است. همهٔ مسلمانان اذعان دارند که این کتاب، منبعِ نخست فهم اسلام است که دچار هیچ تحریفی نشده است.
رویکرد امام موسی صدر در تفسیر قرآن کریم اجتماعی انسانی و برای انسان است. او با همین شناخت از قرآن بود که پا به لبنان نهاد و منشأ تحولات دامنهدار شگرفی در میان اهالی آن دیار، خصوصاً شیعیان، شد. بنابراین، دریافت و تفسیر او از قرآن برای واکاوی اندیشههای او و حتی نقد آن اندیشهها اهمیت بسزایی دارد.
مجموعه گفتارهای تفسیری امام موسی صدر، غیر از آنچه بهصورت پراکنده در میان دیگر آثار او درج شده، شامل دو کتاب است: یکی از این کتابها دربردارندهٔ سور قصار با عنوان برای زندگی و دیگری شامل آیاتی منتخب از قرآن با عنوان حدیث سحرگاهان منتشر شده است. استقبال علاقهمندان، خصوصاً جوانان، از مجموعهٔ پرتوها (کتابهایی که فقط شامل یک گفتار از امام موسی صدر است و در قطع کوچک و کمحجم فراهم شده است،) ما را بر آن داشت که علاوه بر چاپ دو جلد گفتارهای تفسیری، مجموعهٔ دیگری تهیه کنیم که هر کتاب فقط مختص یک موضوع یا یک سوره باشد، و آن را به علاقهمندان عرضه داریم. آنچه پیش روی شماست، یکی از شمارههای این مجموعهٔ تفسیر قرآن است.
خواندن کتاب انفاق را به چه کسانی پیشنهاد می کنیم
دوستداران تفسیر موضوعی قران کریم مخاطبان این کتاباند.
بخشی از کتاب انفاق
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
وَمَا تُنْفِقُونَ إِلَّا ابْتِغَاءَ وَجْهِ اللَّهِ وَمَا تُنْفِقُوا مِنْ خَیرٍ یوَفَّ إِلَیکمْ وَأَنْتُمْ لَا تُظْلَمُونَ (بقره، ۲۷۲)
... و هر مالی که انفاق میکنید، ثوابش از آنِ خود شماست و جز برای خشنودی خدا چیزی انفاق مکنید و هرچه انفاق کنید پاداش آن به شما میرسد و بر شما ستم نخواهد شد.
وَأَنْفِقُوا فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَلَا تُلْقُوا بِأَیدِیکمْ إِلَی التَّهْلُکةِ وَأَحْسِنُوا إِنَّ اللَّهَ یحِبُّ الْمُحْسِنِینَ (بقره، ۱۹۵)
در راه خدا انفاق کنید و خویشتن را به دست خویش به هلاکت میندازید و نیکی کنید که خدا نیکوکاران را دوست دارد.
بسیاری از مفسران گفتهاند که پاداش انفاق در روز قیامت به انفاقکننده میرسد؛ روز قیامتی که انسان جزای عمل خویش را بدون ظلم یا حرمان یا سهوی در حساب میبیند. این معنا صحیح و هماهنگ با سایر آیات قرآن است. اما با توجه به اطلاعات اجتماعی ما و با توجه به پیشرفت و تحول علوم اجتماعی، میتوان این آیه را به شکل دیگری نیز فهمید.
انفاق احیای خانوادههای فقیر و گروههای زحمتکشی است که ابزار کافی برای زندگی شرافتمندانه در اختیار ندارند و، در نتیجهٔ انفاق، این زندگی و سلامتی و تغذیه و تعلیم و تربیت را برای فرزندانشان تأمین میکنند. با این انفاق هم خود در ساختن جامعهمان و ارتقای سطح آن شرکت کردهایم و هم افراد جدیدی را مشارکت دادهایم. چون سطح جامعه ارتقا یابد، هر انسانی، چه انفاقکننده و چه گیرندهٔ آن، بدون هیچ تفاوتی از آن بهره میبرد. حتی انفاقکننده با توجه به زندگی و فعالیتهای وسیعش بیش از انفاقگیرنده از جامعهٔ پیشرفتهتر بهره میبرد. پس خیر و ثمرهٔ انفاق در این دنیا و پیش از آخرت به انفاقدهنده و خیر مادی آن هم قبل از خیر معنوی به او بازمیگردد. یعنی فوراً پاداش آن را میگیرد. همینطور، بالعکس، یعنی چون انسانِ متمکن از انفاق کردن امتناع کند، بدینمعناست که از گروهها و شهروندان غفلت کرده است و آنان را رها کرده تا در فقر و مرض و جهل خود دست و پا بزنند و در ساختن جامعهشان شرکت نکنند. این به محرومیت کل جامعه از توانمندیها و نیروی آنان و نرسیدن آنان به سطح مطلوب میانجامد. آنکه از این وضع زیان میبیند، پیش از گیرندهٔ انفاق، کسی است که باید انفاق کند. این وضع آنان را در معرض آفتهایی قرار میدهد که به فرزندان فقرا محدود نمیشود، بلکه به همهٔ شهروندان سرایت میکند و نیز آنان را در معرض انحرافات اخلاقی و رفتاری قرار میدهد که نتیجهٔ فقر است. علاوه بر این، عقدههای روانیای که در این وضعیت شکل میگیرد و احساسات منفیای که در مثل این جوامعِ غیرعادلانه میروید، آن جامعه را در معرض تکانها و بحرانهای بیرحمانه و ناعادلانه قرار میدهد و ثروتهای جامعه را به شکلی بسیار بسیار ناآگاهانه به هدر میدهد.