کتاب فلسفه فون تریه
معرفی کتاب فلسفه فون تریه
کتاب الکترونیکی فلسفه فون تریه نوشته اودرونه ژوکاسکیته و دنی نباس با ترجمه سحر دریاب در انتشارات شوند به چاپ رسیده است. لارس فون تریه، کارگردان و فیلمنامهنویس دانمارکی است. از فیلمهای او میتوان به سهگانه اروپا، سهگانه قلب طلایی، سهگانه آمریکا، و سهگانه افسردگی اشاره کرد. او را بهعنوان محرک اصلی و احیاکننده فیلمسازی در دانمارک میشناسند و معتقدند که تأثیر بسزایی در پیدایش نسل نوی کارگردانان دانمارک و سراسر جهان داشته است. اهمیت فیلمهای فون تریه فقط بهخاطر نقش محوری او در شکلگیری پیمان دگما نیست، فیلمهای او از نظر گونه دامنهای بسیار وسیع دارند و از آوانگارد گرفته تا بازسازی کلاسیکهای قدیمی را شامل میشوند.
درباره کتاب فلسفه فون تریه
این کتاب از چهار مقاله به شرح زیر تشکیل شده است:
مقالهٔ نخست با عنوان «اخلاق در میانهٔ انفعال و تخطی» خوانشی از فیلمهای رقصنده در تاریکی، شکستن امواج و داگویل است. نویسنده در این مقاله از طریق لکان و لویناس و به کمک مفهوم بیناانفعالیت و سوژهٔ زنانه در تفکر ژیژک به سراغ این سه فیلم میرود و میکوشد با تکیه بر سینمای فونتریه مفهوم جدیدی از سوژهٔ اخلاقی را صورتبندی کند.
مقالهٔ دوم «سیاست هدیه دادن و برانگیختگی»، نویسنده سینمای فونتریه را به مثابهی عاملی برانگیزاننده معرفی میکند و آن را در مقابل سنت روشنگری قرار میدهد. نویسنده در این مقاله به مفهوم هدیه در تفکر دریدا اشاره میکند و سپس با تکیه بر فیلم، از بحث دریدا فراتر میرود و تعریف جدیدی از دیالکتیک هدیه را با اشارهای به تعریف لکان از عشق صورتبندی میکند.
مقالهٔ سوم «ضد مسیح - آشوب حکمفرما میشود» : رویداد خشونت و تصویر لامسهای در فیلم لارس فونتریه» خوانشی از فیلم ضدمسیح است. این مقاله با اشارات بسیار مفیدی به کتاب پتک جادوگران و سینمای درایر قسمتهای بسیاری از فیلم را رمزگشایی میکند و اعجاب خواننده را نسبت به کارگردانی و دقت نظر فونتریه برمیانگیزد. نویسنده در این مقاله که البته با عنوان فیلم نیز همخوانی دارد به سراغ کتاب ضد - مسیح نیچه میرود و از این طریق باب مباحث مهمی را در فیلم میگشاید. در پایان مقاله نویسنده با تکیه بر بحث دلوز و گتاری در باب تصور لامسهای، زاویهی جدیدی از سینمای فونتریه را به خواننده معرفی میکند.
مقالهٔ چهارم «مالیخولیا یا ضد - والایش رمانتیک» نیز از مقالات خوب این مجموعه است. این مقاله با نگاهی بسیار دقیق و تیزبینانه فیلم مالیخولیا را تحلیل میکند و با مطرحکردن مفهوم رئالیسم کاپیتالیستی که آن را از مارک فیشر وامگرفته است خوانشی ضدکاپیتالیستی از فیلم ارائه میدهد. او با استناد به فیلم مفاهیمی چون افسردگی، پایان جهان و زیبایی را بهشکلی متفاوت تعریف میکند.
کتاب فلسفه فون تریه را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به علاقهمندان به فلسفه و سینما و همین طور دوستداران آثار فون تریه پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب فلسفه فون تریه
البته، ما با این پرسش مواجه میشویم که آیا این انفعال و تعلیق - که از اخلاق لویناسی و تفسیرهای دریدا حاصل میشود - بابی را به سوی شر دیگری نمیگشاید که بسیار وحشتناکتر از «فروکاست دیگربودگی» است؟ آلن بدیو - فیلسوف فرانسوی - به این موضوع اشاره میکند که در حقیقت، تصمیمناپذیری امر اخلاقی یا وضعیت سیاسی، ما را از ضرورت تصمیم گرفتن و بررسی عقلانی وضعیت موجود دور میکند. چنانکه پیتر هالوارد در مقدمهٔ مقالات بدیو مینویسد، «تفاوت ریشهای با بیتفاوتی اخلاقی همارز است. تصمیم اخلاقی تنها در صورتی میتواند اتخاذ شود که نسبت به تفاوتها بیتفاوت باشد. در واقع، بدیو «اخلاق تفاوت» را کنار میگذارد و «رخداد حقیقت» را مطرح میکند، یعنی التزام به عمل اخلاقی. ژیژک موضع مشاب^هی را اتخاذ کرده، سعی میکند مفهوم لکانیِ عمل اخلاقی یا مداخلهٔ عملی در واقعیت را بازسازی کند. از نظر لکان، عمل اخلاقی مرزهای واقعیت را بازتعریف میکند و شکل دوبارهای به تعریف خیر میدهد. پس بر اساس طرح اخلاقی میتوان بهوضوح تقابل میان اخلاق لویناسی و اخلاق لکانی را مشاهده کرد؛ اخلاق لویناسی بر پایهٔ تفاوت و تعلیقِ عمل اخلاقی شکل میگیرد و اخلاق لکانی دربارهی اخلاق یک عمل بوده و نسبت به تفاوت بیتفاوت است. اما آیا این تقابل میان تعلیق امر تصمیمناپذیر و ضرورت فوری تصمیم گرفتن کاملاً روشن و قطعی است؟ آیا اخلاق لویناسی ضرورتاً از عملکردن و یا تصمیم گرفتن جلوگیری میکند؟ آیا روانکاوی لکانی آشکارکنندهٔ مغاک رازآمیز انفعال ازلیِ سوژه است که آن را همیشه انزواطلب نگه میدارد؟