کتاب جریان شناسی سیاسی
معرفی کتاب جریان شناسی سیاسی
علی مجتبیزاده( -۱۳۵۳) و محمدعلی لیالی پژوهشگر هستند.
در بخشی از این مجموعه پرسش و پاسخ میخوانیم:
«اصطلاحات چپ، راست، اصولگرا، اصلاحطلب، محافظه کار، رادیکال و... به چه معناست؟
اصطلاح چپ و راست از مفاهیم مبهم، لغزنده و پرفراز و نشیب در تاریخ و ادبیات سیاسی است. خاستگاه این دو اصطلاح، انقلاب فرانسه است که در مجلس ملی فرانسه نمایندگان محافظهکار طرفدار پادشاهی در سمت راست رئیس مینشستند و نمایندگان جمهوریخواه و انقلابی در دست چپ و نمایندگان میانهرو در وسط که خود بازتابی از محافظهگرایی، لیبرالیسم و رادیکالیسم بود.
این اصطلاح بهتدریج، بعد از انقلاب فرانسه در ادبیات سیاسی غرب رایج شد بهگونهای که به مرور یکی از محورهای اساسی در تقسیمبندی افراد، جناحهای سیاسی و رژیمها به شمار رفته است. در رهگذر بیش از دو قرن کاربرد، هر یک از این دو اصطلاح معانی متفاوتی یافتهاند و فراز و نشیب زیادی از نظر معنایی، پا بهپای پیدایش گرایشهای نو و گوناگون سیاسی پیدا نمودهاند که تعیین مرز روشن میان آن دو را ناممکن کرده است. نمود کامل راستگرایی را در محافظهگرایی و لیبرالیسم میتوان دید. همچنین فاشیستها نیز با وجود تفاوت در اصول، از جهاتی جزء راستیهای افراطی محسوب میشوند. نمونه گروههای چپ نیز سوسیالیستها و رادیکالیستها هستند. کمونیستها و آنارشیستها نیز که بر برابری مطلق تأکید میکنند جزو چپیهای تندرو به حساب میآیند.
اما در ایران، علاوه بر لغزندگی مفهومی این دو اصطلاح، کاربرد آن برای بیان مرزبندیهای سیاسی ایران نیز مبهم و نارسا به نظر میرسد. اما با این وجود و با مسامحه در کاربرد آن، از زمان مشروطه میتوان رد پای ایدئولوژیها و جناحهای چپ و راست را جستجو کرد. پس از آن در دوره پهلوی اطلاق چپ به کمونیستها و حزب توده شایع گردید...»
حجم
۲۹۷٫۷ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۳
تعداد صفحهها
۳۶۶ صفحه
حجم
۲۹۷٫۷ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۳
تعداد صفحهها
۳۶۶ صفحه
نظرات کاربران
کتاب مفیدی هست.
بنظرم برای شروع جریان شناسی میتونه مقدمه ی خوبی باشه و ذهن آدم رو شکل بده و اماده کنه برای وصل شدن به دریای سیاست و تاریخ و جریان های آن
بدک نیست